SVT:s julklapp till tittarna: ”Hundra procent bonde” får julspecial – då tar Frank Erichsen plats i tablån

”Hundra procent bonde”, Frank Erichsen

Foto: SVT, Instagram/Kastaniegaarden

Det blir en jul tillsammans med Frank på hans bondgård på danska landsbygden.

SVT sänder nämligen en julspecial med ”Hundra procent bonde” senare i december.

På Kastanjegården utanför Grenå, nordost om Århus på Jylland, bor Frank Erichsen, 40, och hans familj. Tillsammans med sin fru Theresa och barnen Johan och Alma lever han ett gott och enkelt liv på sin bondgård.

Det som är lite speciellt med Franks liv på gården är att han gärna använder sig av manuella redskap och gammaldags metoder när det kommer till att bygga, odla, skörda och ta hand om djuren.

Läs mer: Pernilla Wahlgren bryter tystanden – därför hyllar hon David Batra som julvärd

Ja, så är det ju såklart lite speciellt att det hela filmas ett par månader varje år. Under namnet ”Bonderøven” sändes programmet om Frank och familjens liv först på danska DR2 i flera år och blev sedermera kanalens mest populära program någonsin. Senare bytte det kanal till DR1. 2021 bytte också programmet om den självförsörjande bonden namn till ”Frank & Kastaniegaarden”.

Frank Erichsen. Foto: Instagram/Kastaniegaarden

– Jag tror att väldigt många känner ett behov av att komma närmare ett mer traditionellt sätt att leva. När det då plötsligt är någon som ställer sig i teve och visar hur man saktat ner tempot och gör saker på ett annat sätt. Då tror jag det är något som drar människan, har Frank Erichsen sagt till svenska lokaltidningen LT.

Har sänts i Sverige sedan 2008

Teamet började filma honom när han var 24 år – och har fortsatt sedan dess. I drygt 16 år alltså. Namnet ”Bonderøven” betyder ungefär ”bondlurken” och anspelar på en osofistikerad person från landet. Det var han själv som ledsnade på namnet och bad om att få byta.

När de började filma programmet hade han ingen aning om att namnet skulle förfölja honom i många år.

– Jag hade aldrig valt att programmet skulle heta ”Bonderøven”. Jag hade inte sagt ja till det. Du ska veta att när den titeln presenterades visste jag inte att det inte var en särskilt bra idé, har Frank Erichsen sagt till Billebladet

Programmet har även sänts i Norge, Finland och Sverige. Här har det visats på SVT sedan 2008, men här är det känt som ”Hundra procent bonde”.

Då visas julspecialen i SVT

Just nu sänds säsong 29 på svensk tv. Varje fredag släpps ett nytt avsnitt på SVT och det åttonde och sista för säsongen når allmänheten den 8 december.

Men den som älskar ”Hundra procent bonde” behöver inte misströsta. Precis som i fjol ska nämligen SVT sända en julspecial i år.

Frank Erichsen och frun Theresa. Foto: Instagram/Kastaniegaarden

Tisdagen den 19 december har man möjlighet att se Frank, familjen och djuren fira jul på Jylland. Det blir traditionellt firande och klassiska danska julrätter på bordet.

Det är fortfarande oklart exakt vad som händer i julspecialen, men förra året lagade han en hemgjord rullsylta på lamm med egen senap till. Han fixade även i ordning flera av sina primusar (fotogenkök) som hade fuskat under året. Han lagade också egna äppelbeignets – friterade äppelringar.

Det låter som att det kommer bli en gemytlig jul tillsammans med Frank på Kastanjegården.

Tisdagen den 19 december är det dags att spana in det danska firandet på SVT.

Exit mobile version