Tareq Taylors känslosamma hyllning – till avlidna julhjältarna Bengt Feldreich och Arne Weise

Han går i Bengt Feldreichs och Arne Weises spår.
Tareq Taylor hyllar nu tv-julens bortgångna hjältar.
– Julvärden är en fin tradition som jag verkligen vill hedra, säger han till Nöjeslivet.

Tareq Taylor, 52, är årets julvärd i tv. Den folkkäre kocken och tv-profilen har fått det prestigefyllda uppdraget av SVT efter att i flera år medverkat i flera stora produktioner på kanalen.

Därmed skriver Tareq förstås in sig själv i den svenska tv-historien, vid sidan av andra historiska julvärdar som Lennart Hyland och Beppe Wolgers, men även andra profiler i modern tid som Kalle Moraeus och Sanna Nielsen.

Framför allt har julvärdsuppdraget varit nära förknippat med två namn: Arne Weise och Bengt Feldreich.

STHLM 021222 (ARKIV) Efter 30 års närvaro i de svenska tv-rummens innersta julstök tände Arne Weise ljuset för sista gången i SVT julen 2002. Foto Ola Torkelsson/TT

Weise var som bekant julvärd de flesta av åren mellan 1964 och 2002 på SVT. Han har blivit evigt förknippad med att tända ljuset i direktsänd tv på julafton, och presentationen av programmen.

Feldreich brukar ofta beskrivas som den allra första julvärden i tv, 1959-1961. Han var även känd som den svenska berättarrösten i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul” på julafton. Även efter det att han gick i pension 1985 fortsatte Bengt att läsa in korta prator, för de nya inslagen som varje år tillkom i Kalle Ankas jul.

STOCKHOLM 20081210 Herr Julafton – alias Bengt Feldreich. Varje år kommer han till SVT:s inspelningsstudio för att läsa in nya påannonser för Disneys julfilmer. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Fin tradition som jag verkligen vill hedra”

Årets julvärd Tareq Taylor ser fram emot att fortsätta SVT-traditionen.

– För mig har julvärden alltid hört traditionen till. Man har väntat som barn på att de ska dyka upp i tv, tända ljuset och sätta igång Kalle Anka. Då känner man att, nu är julen där på riktigt, säger Tareq Taylor till Nöjeslivet.

Han fortsätter:

– Det har ju alltid varit en person förknippad med värme och närvaro. Jag tycker det är en viktig bit. Vi är väl också ganska unika med att ha en julvärd i Sverige? Det är en fin tradition som jag verkligen vill hedra.

Årets julvärd Tareq Taylor. Foto: Janne Danielsson/SVT

Tareq Taylors varma ord om Weise och Feldreich

Både Weise och Feldreich gick ur tiden hösten 2019 – Weise i september, han blev 89 år, och Feldreich en månad senare, 94 år. Tareq Taylor talar varmt om de båda tv-julhjältarna.

– Det är rösten från Arne som man förknippat med så mycket. Både naturprogram och sen julen så klart. Och Bengt Feldreich med sången i slutet av Benjamin Syrsa, den kan man ju inte vara utan! Man kan den utantill.

Taylor tar nu över stafettpinnen efter de senaste årens julvärdar, Marianne Mörck och Lars Lerin. Han menar att även den moderna tidens julvärdar lämnat bestående avtryck.

– Sen finns det så många julvärdar som lämnat ett härligt intryck. Sarah Dawn Finer är en sådan, och detsamma gäller Lars Lerin och Marianne Mörck. Jag tyckte det var fint att Marianne plockade in Andreas Weise som en hyllning till Arne när han hade gått bort. Sedan julvärdskapet blev överlämnat så det är olika julvärdar har det varit en härlig bredd. En vacker bank av berättelser och det är fint.

Nu önskar vi Tareq Taylor lycka till med julvärdskapet, och en God Jul!

Exit mobile version