Foto: TV4/TT

Därför träffas inte Marie-Louise Ekman och Ulf Brunnberg längre – då förändrades relationen

Gösta Ekman var hennes make – och Ulf Brunnberg hennes vän.
Nu berättar Marie-Louise Ekman om hur relationen till ”Jönssonligan”-stjärnan förändrats genom åren.
– Vi var väldigt goda vänner ett tag, säger hon om Brunnberg i ”Fördomspodden”, enligt Femina.

Säg ”Ekman” och ”Brunnberg” i följd till personen du möter på gatan och svaret blir högst troligt ”Gustafson”.

Gösta, Ulf och Björn utgjorde den dynamiska och odödliga trion som bildade ”Jönssonligan” och gjorde succé på svenska biografer under främst 1980-talet.

Komedifilmerna om den kriminella trion är kultförklarade i dag.

Ekman i rollen som ”geniet” Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson, Brunnberg som Ragnar Vanheden med dyrkning och snack som specialitet, samt Gustafson som Dynamit-Harry, Vanhedens sprängningsexpert till kusin.

Dessutom hade Dynamit-Harrys älskade kärlek Doris, lysande spelad av tidlösa stjärnan Birgitta Andersson, en nyckelroll när det kom till ligans kupplanering som ofta förlades i Harrys och Doris gemensamma hem.

I början hade de dessutom sällskap av skådespelarkollegan Nils Brandt i rollen som Rocky, och dennes maka Eivor (spelad av Siw Malmkvist).

Artikeln fortsätter under bilden.

ARKIV 19890511. Inspelningen av "Jönssonligan på Mallorca", den femte i ordningen om Jönssonligan har just börjat. De bärande rollerna spelas av (från vänster) Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Björn Gustafson. Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT
ARKIV 19890511. Inspelningen av ”Jönssonligan på Mallorca”, den femte i ordningen om Jönssonligan har just börjat. De bärande rollerna spelas av (från vänster) Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Björn Gustafson. Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT

Det blev totalt fem filmer i serien med Gösta Ekman i huvudrollen, innan han valde att tacka för sig och gå vidare i karriären efter succén med 1989 års ”Jönssonligan på Mallorca”.

Men resterande ensemble valde dock att fortsätta med ”Jönssonligan” och biobesökarna kunde få njuta av ytterligare tre rullar där Peter Haber, Stellan Skarsgård respektive Johan Ulveson klev in vid sidan av Brunnberg och Gustafson.

På senare år har det gjorts flera nyversioner av ”Jönssonligan”, men den sista i serien med Brunnberg och Gustafson blev ”Jönssonligan spelar högt” år 2000.

Gösta Ekman hamnade i dödsfälla bakom kulisserna på Jönssonligan

I samband med ”Jönssonligans” 40-årsjubileum 2021 producerade TV4 en ny dokumentär om filmerna. Där hyllade Brunnberg samspelet mellan skådespelarna.

– Björn, Gösta och jag. Och Birgitta naturligtvis. Det klickade mellan oss. Det klickade som fan, sade Ulf Brunnberg i dokumentären som finns på TV4 Play.

– Vi kände varandra utan och innan, har Ulf Brunnberg sagt om sin kollega Ekman, enligt Expressen.

I TV4-dokumentären avslöjades det också att en scen i ”Jönssonligan dyker upp igen” hade kunnat sluta riktigt illa.

Det var när Ekman skulle åka mathiss för att i sin roll stjäla avancerad elektronik från Wall-Enbergs torpeder som det otäcka inträffade.

– Alla ville att det skulle göras av en stuntkille, men Gösta vägrade. Han skulle göra det själv, sa skådespelarkollegan Brunnberg.

Artikeln fortsätter under bilden.

Ulf Brunnberg
Foto: TV4/Cmore

Stjärnan fastnade med huvudet i hissen.

– Den pumpade på, hissen, den bara pumpade, pumpade, pumpade. Den stod och stampade. Till slut tyckte jag det verkade som att han knäckte nacken, sa brodern och regissören Mikael Ekman i TV4:s ”Lysande Jönssonligan – 40 år”.

– Jag trodde allvarligt talat Gösta dog vid det tillfället.

Tack och lov gick det bra för stjärnan som också gav oss klassiker som ”Papphammar”, en oförglömlig gestaltning av kommissarie Martin Beck i sex tidiga Beck-filmer samt förstås sina samarbeten med andra legendarer som Hasse Alfredson och Tage Danielsson – och förstås med Lena Nyman och Margaretha Krook i kultrullen ”Morrhår och ärtor”, Ekmans regidebut.

År 2017 gick Ekman ur tiden. Han blev 77 år.

Marie-Louise Ekmans ord om relationen till Ulf Brunnberg i dag

Den med hedersguldbaggen prisade Gösta Ekman var mellan 1989 och fram till sin död 2017 var Ekman gift med konstnären och filmaren tillika förra Dramaten-chefen Marie-Louise Ekman som han också jobbade tillsammans med i många produktioner på 1990-talet, bland annat ”Beck”.

Nuförtiden medverkar Marie-Louise Ekman med ojämna mellanrum som panelmedlem i SVT:s utmärkta kulturprogram ”Cyklopernas land”.

Dessutom var hon nyligen aktuell som gäst i populära podcasten ”Fördomspodden” där programledaren Emil Persson framför en del påståenden om sin gäst – som denna sedan får svara på.

I podden framför Persson sin fördom:

– Ulf Brunnberg hatar dig, och det måste betyda att du gjort någonting rätt, säger Emil Persson i podden varpå Marie-Louise Ekman svarar:

– Ulf Brunnberg var en gammal vän vid något tillfälle, men jag tror inte att han hatar mig. Vi var väldigt goda vänner ett tag, han gjorde mig till sin lillasyster och skulle ta hand om mig, säger Marie-Louise Ekman i podcasten, enligt Femina.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2011-02-04 Marie-Lousie Ekman och Gösta Ekman Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
STOCKHOLM 2011-02-04 Marie-Lousie Ekman och Gösta Ekman Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Efter att hon tog Gösta Ekman till sin äkta make att älska i nöd och lust, förändrades dock relationen till vännen.

– Sen gifte jag mig med Gösta Ekman som stod honom nära i Jönssonligan-filmerna, då blev han så ”du får aldrig skada honom” – han blev väldigt auktoritär mot mig. Nu träffas vi inte sen många år tilllbaka, säger Marie-Louise Ekman.

Tack för allt ni gjorde, bästa Jönssonligan-gänget! Hur minns du dessa kultfilmer? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev