STORT GRATTIS: Eva Rydberg fyller 81 år – nu tar stjärnan revansch med familjen efter teaterbråket

Eva Rydberg – som fyller 81 på torsdagen – fick inte fortsätta på Fredriksdalsteatern efter 30 år.
Nu har hon snart premiär för nya pjäsen ”Ett resande teatersällskap” på konkurrerande scenen Sundspärlan.

Eva Rydberg är skådespelare, artist, komiker och dansare.

Allt detta i ett och samma paket fick svenska folket ännu en gånge se prov på när Eva Rydberg gjorde comeback i Melodifestivalen i vintras. 2021 fick hon en stor hit med bidraget ”Rena rama ding dong” tillsammans med väninnan Ewa Roos.

I år tävlade duon med låten ”Länge leve livet”.

– Vi har varit vänner i över 50 år. Det är inte klokt! Det är väldigt kul och jag tycker det är viktigt ha vänner. Det ger en trygghet. Vi har jobbat tillsammans nästan hela tiden, och sen ringt till varandra. Då har vi alltid pratat om våra barn, men också delat våra problem, ickeproblem, glädje och sorg. Men mest skrattat väldigt mycket, har Eva Rydberg sagt till Nöjeslivet i samband med sin medverkan i Mellon.

Eva Rydbergs sista föreställning på Fredriksdal

Framför allt har Eva Rydberg genom åren gjort sig känd som Fredriksdalsteaterns okrönta drottning.

Allt tog sin början redan sommaren 1993. Då fick Rydberg spela mot sin stora idol Nils Poppe i folklustspelet ”Bröderna Östermans huskors” på friluftsteatern i Skåne. Året därpå skulle Poppe dra sig tillbaka – och då föreslog han just Rydberg som sin efterträdare.

Sedan dess har hon blivit kvar och lockat publik från hela landet till friluftsteatern i Helsingborg. En del uppsättningar har dessutom sänts i tv, och några av succéerna har också sedan satts upp på Intiman i Stockholm.

Eva Rydberg på sin nya scen: Sundspärlan i Helsingborg. Här sätter hon upp sin första pjäs sommaren 2024. Foto: Mikael Lindell Bohlin/pressbild
Eva Rydberg på sin nya scen: Sundspärlan i Helsingborg. Här sätter hon upp sin första pjäs sommaren 2024. Foto: Mikael Lindell Bohlin/pressbild

Rydberg har genom åren prisats en rad gånger, bland annat som Årets skåning redan 1975. Dessutom fick hon motta Karamelodiktstipendiet 2012, då för sin ”ständigt närvarande clown-ådra”. Teaterpriset Guldmasken har hon fått fem gånger. Hon tillhör också en ytterst angenäm kändisskara som fått Kvällspostens Edvardpriset.

Förra sommaren satte hon upp sin finaluppsättning på Fredriksdalsteatern: ”Två man om en änka” av Nils Poppe.

– Vi tänkte att det var kul att få avsluta med en Poppepjäs, sade Rydberg då till Nöjeslivet.

Efter att Rydberg och kommunen inte lyckats komma överens om ett fortsatt samarbete, har stjärnan packat sina väskor och begett sig till en ny scen.

Eva Rydbergs revansch med familjen – flyttar

I stället kommer Rydberg med familj nu att byta Fredriksdalsteatern mot Sundspärlan – en nöjesanläggning tillika folkpark i Helsingborg och som invigdes redan i slutet av 1800-talet. På samma scen som bland andra Frank Sinatra och Cliff Richard tidigare uppträtt, kommer Rydbergs nu att sätta upp nya pjäser.

Den första sätts upp i sommar, med premiär 28 juni 2024: ”Ett resande teatersällskap” där Eva flankeras i rollistan av flera familjemedlemmar såsom Birgitta Rydberg, Kalle Rydberg och Robert Rydberg. Även Mia Poppe och Fredrik Dolk har ledande roller i uppsättningen.

– Vi lever i deprimerande tider. Tack och lov håller Eva Rydberg glöden och glädjen vid liv. Efter 30 år som teaterdirektör på Fredriksdalsteatern tar hon sitt pick och pack och flyttar till vackra Sundspärlans friluftsteater. Så vad passar då inte bättre än att damma av komediklassikern Ett resande teatersällskap och låta Eva utbrista i pjäsens klassiska replik, ”Fan må vara teaterdirektör!”, skriver Eva Rydbergs produktionsbolag på hemsidan.

Foto: Mikael Lindell Bolin / Johan Löfquist

Nyligen fick Eva Rydberg dessutom ta emot Vasaorden av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Stockholms slott, ”för långt och framgångsrikt engagemang inom scenkonsten”.

På torsdagen 20 juni fyller Eva Rydberg 81 år! Stort grattis!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev