David Batra vill hålla alla ensamma sällskap i rutan på julafton: ”Hela Sveriges kompis”

Till vardags är han komiker och försöker få folk att skratta. På julafton intar David Batra en lite annan roll. Han vill vara en trygg och stabil punkt för alla de som firar jul helt själva.

– Jag tänker egentligen att det är lite det som är hedersuppdraget att man får vara hela svenska folkets kompis den kvällen, säger årets julvärd till Nöjeslivet.

Den 14 november presenterade SVT sin nya julvärd. Det var komikern, skådespelaren och programledaren David Batra, 51, som fick äran den här vintern.

De senaste åren har han synts flitigt på kanalen då han lett flera tv-program. ”Världens sämsta indier”, ”Hårt väder”, ”Världens godaste curry” och ”Sov gott” är bara några av serierna han medverkat i på sistone.

Läs mer: Så drev hustrun Anna med stjärnan när han blev vald till årets julvärd

Dessutom har han figurerat i Netflix-succén ”Clark” och snart även i den nya ”Jönssonligan”-filmen som har premiär nästa jul.

David Batra
David Batra är SVT:s julvärd 2023. Foto: Janne Danielsson/SVT

Har fått lovord från folk på stan

Nu laddar han ordentligt för den stora uppgiften – att förmedla julglädje, trygghet och gemenskap från sin fåtölj på SVT:s huvudkontor i Stockholm ut till de miljoner svenskar som sitter framför tv-apparaterna på självaste julafton.

Han har fått oerhörd respons från människor runtom i landet.

– Det känns bra. Jag känner mig taggad och det ska bli kul. Det kommer fram allt från barn till pensionärer på stan och vill prata om det. Så det är gulligt. De är faktiskt väldigt snälla och positiva, det är härligt, säger han till Nöjeslivet inför den stora uppgiften.

Han rådfrågade först sin fru, landshövdingen tillika tidigare Moderat-ledaren, Anna Kinberg Batra om det var okej att han lämnade henne och dottern Elvira ensamma på Tessinska palatset – där familjen nu bor på grund av Annas arbete – på julafton.

– Hon tycker att det är kul. Jag frågade såklart henne när jag fick frågan om att göra det. ”Juste, det här har de frågat och nu måste jag svara”. Då tyckte hon att jag skulle säga ja. Det var ingen tvekan, säger han och fortsätter:

– Nu har jag inga småbarn längre, det kanske skulle vara mera diskussioner om det då. Men nu kändes det bara väldigt självklart.

Anna Kinberg Batra, David Batra
David Batra tar en dans med frun Anna Kinberg Batra på Nobelbanketten. Foto: Christine Olsson/TT

David Batras tunga ansvar

Apropå att vara ensam på julafton…

De flesta människorna ser julen som en festlig högtid då man träffar hela tjocka släkten och umgås, äter och har det trevligt tillsammans.

Men så är inte verkligheten för alla.

Tyvärr finns det en hel del svenskar där ute som inte har någon att tillbringa denna härliga och speciella dag med. David Batra känner att han har ett stort ansvar på sina axlar att vara extra närvarande för deras skull.

– Jag tänker egentligen att det är lite det som är hedersuppdraget att man får vara hela svenska folkets kompis den kvällen. I synnerhet de som är i olika lägen av livet då man faktiskt är ensam, kanske ofrivilligt ensam. Då blir det ännu viktigare. Det får man ha i åtanke, säger han.

David Batra är SVT:s julvärd med start på julafton 24 december klockan 15.00 i SVT1.

Dela gärna vidare artikeln och önska David lycka till med detta viktiga uppdrag!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev