Foto: Foto: Alma Bengtsson /SVT & TT

Nya kritiken efter bilderna med Loreen i Eurovision Song Contest 2023 – beslutet i greenroom väcker känslor

Loreen gör succé i Eurovision Song Contest 2023 – och pekas ut som storfavorit att vinna.
Men efter semifinalen har kritik riktats efter att bilderna från Liverpool kablats ut över världen.

Loreen Talhaoui kvalade in till den stora finalen i Eurovision Song Contest 2023 – och har sedan länge pekats ut som storfavorit att ta hem guldet till Sverige i år.

Låten ”Tattoo” klättrar just nu på listorna i Europa.

Artikeln fortsätter under bilden.

Loreen med "Tattoo" i Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT
Loreen med ”Tattoo” i Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Men flera nyckelpersoner bakom det hissade bidraget saknades när Loreen gjorde succé i semifinalen. Endast tre av låtens sex låtskrivare fanns representerade i tv-rutan inför mångmiljonpubliken när Sveriges trupp tagit plats i greenroom runt sin stjärna.

Att flera låtskrivare fattades ifrågasätts nu av musikproducenten och Melodifestivalvinnaren Linnea Deb.

LÄS MER: Zlatans skarpa uttalande om Loreen – starka reaktionen efter stjärnans beslut

Hon har varit en av Melodifestivalens dominanter på senare år och vunnit tävlingen tre gånger som låtskrivare: 2013 med ”You” och Robin Stjernberg, 2015 med ”Heroes” och Måns Zelmerlöw som också vann hela Eurovision, samt 2021 med Tusse Chiza och ”Voices”. Dessutom har hennes hits i Mellon nått flera pallplaceringar.

Artikeln fortsätter under bilden.

WIEN 2015-05-21 Sveriges Måns Zelmerlöw i greenroom efter att han framfört bidraget Heroes vid semifinal två under Eurovision Song Contest 2015 i Wiener Stadthalle i Wien. Till höger syns musikproducenten Linnea Deb som skrev låten tillsammans med Joy Deb och Anton Malmberg Hård af Segerstad, som båda återfinns i hennes förgrund på bilden. Foto: Jessica Gow / TT
WIEN 2015-05-21 Sveriges Måns Zelmerlöw i greenroom efter att han framfört bidraget Heroes vid semifinal två under Eurovision Song Contest 2015 i Wiener Stadthalle i Wien. Till höger syns musikproducenten Linnea Deb som skrev låten tillsammans med Joy Deb och Anton Malmberg Hård af Segerstad, som båda återfinns bakom henne på bilden. Foto: Jessica Gow / TT

Hon har också gjort sig känd för att hon gärna höjer sin röst för att just låtskrivarna borde få synas med i produktionerna runt Melodifestivalen. 2021 gick hon ut och kritiserade att låtskrivarna fick allt mer undanskuffad roll i SVT:s sändningar.

– Det är tack vare oss som det finns någonting att titta och lyssna på. Punkt, sade hon då, till Aftonbladet.

Kritiken efter bilderna i Eurovision: ”Lite irriterad”

Nu riktar den hyllade låtskrivaren återigen kritik mot att låtskrivarna får för lite uppmärksamhet.

Det var efter semifinalen, där Sverige tävlade och planenligt gick vidare med Loreens ”Tattoo”, som Deb reagerade.

LÄS MER: Lasse Kronérs nya ilskna kritik mot Eurovision – hårda känga inför avgörandet: ”Bedrövliga”

Alla låtskrivare fanns inte på plats runt artisten i greenroom inför de miljontals tv-tittarna. ”Bara” Thomas G:son och Jimmy ”Joker Thörnfeldt hade slagit sig ned i soffan bredvid Loreen, som även hon varit med och skrivit egna låten.

Men bidraget har även skrivits av Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Jimmy Jansson och Peter Boström.

Att de lyste med sin frånvaro har fått Linnea Deb att rikta kritik mot Eurovision.

Artikeln fortsätter under bilden.

LIVERPOOL 20230509 Loreen Talhaoui omgiven av den svenska Eurovision-truppen i Liverpool i greenroom under semifinalen. Intill stjärnan sitter delegationschefen Lotta Furebäck och Loreens pojkvän Charli Ljung. Till höger ses låtskrivarna Thomas G:son och Jimmy Joker Thörfeldt. Foto: Jessica Gow / TT
LIVERPOOL 20230509 Loreen Talhaoui omgiven av den svenska Eurovision-truppen i Liverpool i greenroom under semifinalen. Intill stjärnan sitter delegationschefen Lotta Furebäck och Loreens pojkvän Charli Ljung. Till höger ses låtskrivarna Thomas G:son och Jimmy Joker Thörfeldt. Foto: Jessica Gow / TT

– I vanlig ordning så är Linnea Deb lite irriterad. För att, nu är det Eurovision och vi har låtskrivare som inte sitter med i greenroom. Varför gör de inte det? Det är de som skrev låten, säger Deb i ett inlägg på sin Instagram.

– Vi har andra människor där och all respekt till dem, hundra procent. Men varför sitter inte Jimmy Jansson, Jimmy ”Joker” och Moa där?

Att döma av Debs kommentarsfält verkar det som om många Eurovisionentusiaster instämmer i kritiken.

LÄS MER: Loreen bryter tystnaden – om finska konkurrenten Käärijä: ”Kommer få så mycket skit…”

– Håller helt med dig! Även koreografen borde få visa upp sig. Många svaga låter räddas av koreografin och den inramning som dansare statister ger, skriver en av Debs följare i en kommentar till inlägget.

– Så dåligt! Det är ju inte ens en fråga viktiga/inte viktiga…inga låtskrivare=ingen Eurovision, skriver en annan följare.

– Förstår verkligen din irritation, den är befogad, skriver en tredje.

LÄS MER: Så stöttas Loreen av pojkvännen Charli – nya bilderna på paret

Därför får inte alla plats i greenroom – så svarar svenska ESC-chefen

Nöjeslivet har varit i kontakt med den svenska Eurovision-truppen som är på plats i Liverpool, och det tycks som att det är direktiv från Europeiska radio- och tv-unionen, EBU, som bestämmer i det här fallet.

– Sedan pandemin har EBU dragit ner på antalet ackrediteringar för delegationerna. Utöver de yrkesroller som behövs på plats kring numret i år fanns det bara plats för en av låtskrivarna att ackrediteras som ljudansvarig, säger Lotta Furebäck, chef för den svenska delegationen, till Nöjeslivet.

LÄS MER: Därför nobbar Leif GW avgörandet för Loreen – nya kritiken mot Eurovision Song Contest: ”Inte riktigt…”

Sverige, Loreen och ”Tattoo” går ut med startnummer 9 i finalen av Eurovision Song Contest 2023 som direktsänds i SVT1 och SVT Play lördag 13 maj klockan 21.00.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!

Dela gärna vidare inlägget för att visa ditt stöd till Loreen! ❤️🇸🇪