Foto: TT

Loreen bryter tystnaden – om finska konkurrenten Käärijä: ”Kommer få så mycket skit…”

Sverige vs Finland, Loreen vs Käärijä, ”Tattoo” vs ”Cha cha cha”…
Länderna pekas nu ut som stora favoriter inför finalen i Eurovision Song Contest 2023 på lördag.
Blir det en nordisk affär om guldet?
Nu ger Loreen sin syn på den utpekade konkurrenten, i en intervju med Expressen.

På lördag kommer tv-tittare i såväl Sverige som Finland att vara extra spända på att se vem som vinner Eurovision Song Contest 2023.

Dessa båda länder har nämligen pekats ut som de två största favoriterna av vadslagningsfirmor i flera veckor. Loreen Talhaoui återkommer till Eurovision, elva år efter vinsten med ”Euphoria” är det i år ”Tattoo” som gäller. Natten till onsdag kvalade Loreen planenligt in till den stora finalen på lördag. Det gjorde även Finland och Käärijä, egentligen Jere Pöyhönen, med den omtalade låten ”Cha cha cha”.

Så här såg det ut när Loreen sjöng i direktsändning inför miljontals tittare i Eurovision:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Eurovision Song Contest är ett av världens största tv-program, som årligen samlar en stor publik från hela Europa och jorden.

Sångare och band från olika länder deltar i tävlingen, och till skillnad från i semifinalen där enbart tittarnas röster räknas, tillkommer även juryns poäng i finalen. År 2023 hålls Eurovision i Liverpool, Storbritannien, eftersom förra årets vinnare Ukraina inte kan vara värd för tävlingen på ett säkert sätt på grund av det anfallskrig som initierats av Ryssland. Ukraina kommer dock till start även i år, bidraget heter ”Heart of Steel”.

En nordisk affär om guldet?

I år verkar det alltså bli en nordisk affär om ESC-guldet.

Förväntningarna är höga i Finland där artisten Käärijä representerar landet med en låt på modersmålet. Käärijäs unika stil kombinerar flera genrer, och på tisdagskvällen fick Europa för första gången höra honom i direktsändning.

Artikeln fortsätter under bilden.

LIVERPOOL 20230509 Käärijä från Finland med bidraget ”Cha cha cha” gick vidare till semifinalen under tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest i Liverpool . Foto: Jessica Gow / TT
LIVERPOOL 20230509 Käärijä från Finland med bidraget ”Cha cha cha” gick vidare till semifinalen under tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest i Liverpool . Foto: Jessica Gow / TT

Det minnesvärda scenframträdandet, där svenske Fredrik ”Benke” Rydman står bakom koreografin, innefattar verkligen extra allt.

På tisdagskvällen gick den finske representanten ut sist i startfältet – och publiken tycktes sjunga med i den effektiva refrängen redan från start.

– Det finns också en väldigt inlåst form i att vara cha cha-dansare. Alla har ju sett Let’s dance – och vi ville liksom göra något fult i de kläderna, säger Benke Rydman till Kulturnytt i P1.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Finland har vunnit Eurovision en gång 2006, då representerat av Lordi och ”Hard Rock Hallelujah”. I Sverige har vi lyckats ta hem segern i ESC sex gånger. Den senaste vinsten kom 2015, då Måns Zelmerlöw vann med låten ”Heroes” och tog ESC-kalaset till Stockholm året därpå.

Loreens ord om Käärijä

Expressen ställde nyligen en del frågor till Loreen gällande Eurovision. Hon fick bland annat frågan om sin favorit bland sina konkurrenter.

Blanca Paloma, Käärijä eller Alessandra. Shit, jag kommer få så mycket skit om jag bara säger en av dem för jag gillar dem allihop. Du kan inte få mig att välja… Okej ”Cha Cha cha”, säger Loreen till Expressen och skrattar.

Stjärnan berättar även vilket lands representant hon helst vill festa med:

– Haha. Det beror på hur man vill att det ska sluta. Om man vill att det ska gå åt helvete, ja men då är det Käärijä. Nej, jag skojar. Om man vill att det ska vara lite mer sofistikerat, är det Blanca Paloma. Så jag tror att jag går på Blanca Paloma.

LIVERPOOL 20230509 svenska delegationschefen Lotta Furebäck och Loreen Talhoui med pojkvännen Charli Ljung i green room under tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest i Liverpool. Foto: Jessica Gow / TT
LIVERPOOL 20230509 svenska delegationschefen Lotta Furebäck och Loreen Talhoui med pojkvännen Charli Ljung i green room under tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest i Liverpool. Foto: Jessica Gow / TT

Finalen av Eurovision Song Contest 2023 sänds på lördag den 13 maj klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play. Startordningen är i skrivande stund inte klar – förrän efter semifinal 2 som sänds på torsdagskvällen.

Vilken är din favorit bland årets Eurovision-låtar?