Allt du behöver veta om Petra Mede: Längd, ålder, barn, kärleksliv

För två år sedan blev Petra Mede mamma för andra gången, som 52-åring.

Skillnaden den här gången är att Petra uppfostrar dottern utan en partner.

Men hon är inte ensam, menar Petra i en intervju med DN.

– Mina döttrar har många föräldrar, säger Petra Mede till tidningen.

Petra Mede, 52, har länge varit en folkkär komiker och programledare hos svenska folket.

Men de senaste åren Mede även fått internationell uppmärksamhet för hennes ständigt roliga kommentarer som programledare i ”Eurovision Song Contest”.

Hur många gånger har Petra Mede varit programledare för Eurovision Song Contest?

Tack vare Sveriges många framgångar på kort tid har Petra fått möjligheten att leda Eurovision hela tre gånger på elva år.

Petra har varit programledare för Eurovision 2013, 2016 och 2024.

Och alla tre gånger har hon haft tittarfavoriten Edward af Sillén som hjälp bakom kulisserna.

Inför årets upplaga av Eurovision berättade Petra att hon aldrig hade ställt upp om inte Edward också hade gjort det.

– Så fort jag blev tillfrågad sa jag bara ”ja”, så länge Edward är med, berättar Petra i Eurovisions officiella podcast, sa Petra och fortsatte:

– Nej inga tvivel, men med Edward, annars hade jag inte ställt upp. Jag skulle inte känna mig tillräckligt säker eftersom jag under Eurovision bokstavligen lägger mitt liv i Edwards händer, jag gör vad han säger… förutom massagen, det bestämmer jag själv, skämtade Petra.

Hur lång är Petra Mede?

Petra var programledare tillsammans med skådespelerskan Malin Åkerman i Eurovision. Men vem av de är längst egentligen?

Om man tittar noga på bilderna från kvällen kan man se att Petra faktiskt är några centimeter längre än Malin, som mäter 173 centimeter lång.

Petra är 176 centimeter lång och är därför den längre av de två.

Petra Mede och Malin Åkerman i Eurovision
Foto: SVT

Hur gammal är Petra Mede?

Petra föddes den 7 mars 1970, i Stockholm. Hennes senaste födelsedag fyllde hon 53 år gammal.

Vad har Petra Mede för skada?

När Petra var ung var hon en begåvad balettdansös, men hennes dröm skulle gå i kras efter att ha fått problem med diskbrock.

– Jag tappade känseln i ena benet under en repetition. Det var någon typ av diskbråck tillsammans med överrörlighet i kotorna, har Mede berättat i ”Renées brygga”.

Under förra året tvingades Petra Mede ställa in flera av sina uppdrag på grund av en ryggskada.

Ett av dem var som programledare för Let’s Dance, där Petra ersattes av Kristin Caspersen.

– Jag är så oerhört ledsen över att inte kunna programleda Let’s Dance i år men hälsan tillåter det inte just nu. Jag kommer dock att sitta fastnaglad framför teven varje lördagskväll. Det var inte längesen jag sa till Kristin att hon är en av de bästa programledarna vi har, sa Petra till TV4.

Har Petra Mede partner?

För två år sedan separerade Petra Mede från sin partner Mathias Günther och har sedan dess levt som singel.

Petra svarade nyligen på frågan om sitt kärleksliv i en intervju med Aftonbladet, där hon betygsatte sitt kärleksliv på en skala ett till fem.

– Ja, det var ju nån som frågade och då sa jag fyra, så då får jag väl säga det igen då. Jag sa nog det till Expressen, men jag kanske ska vara ännu mer ärlig med dig, då så kanske tre plus bara, sa Petra till tidningen.

Att det endast blev en trea hade att göra med att Petra lever som singel.

– Det finns mycket kärlek i mitt liv, men jag är singel, fortsatte hon.

Hur många barn har Petra Mede?

Petra fick sitt första barn 2012, med exet Mathias Günther. 11 år senare fick Petra ett till barn, men den gången valde hon att göra det på egen hand.

Det avslöjade programledaren när hon gästade ”Nyhetsmorgon” och berättade att det inte heller skulle finnas någon pappa med i bilden.

I en intervju med Allas har Petra Mede talat ut om beslutet att uppfostra sitt andra barn på egen hand.

– I framtiden tror jag att det kommer att bli lika odramatiskt som till exempel samkönade äktenskap är i dag. Men jag vill inte bli en talesperson för detta, eller tala om hur andra människor ska leva sina liv. Det här har jag gjort för att jag ville det. Och jag har gjort det här helt själv, som så mycket annat i livet, säger Petra till Allas.

Vad heter Petra Medes barn?

Petra har två döttrar, Adrienne Mede, född 2012. Att Petra hade fått sin andra dotter Paula Mede, avslöjade TV4-profilen Tilde de Paula.

– Jag skulle vilja påminna er om vad som händer nästa fredag. Då nyblivna mamman Petra Mede berättar om sin nya show 50/50, avslöjade programledaren i ”Tilde”.

När Petra kom tillbaka till programmet en tid senare tog Tilde upp misstaget hon hade gjort och bad Petra om ursäkt.

Som tur är var Petra förlåtande och skämtade även med Tilde om namnvalet.

– Men Tilde, om någon ska avslöja det så är det ju du. Jag har ju dessutom döpt den här lilla tjejen till Paula för att hedra dig, Tilde, sa Petra Mede i ”Tilde”.

Foto: TV4, Jessica Gow/TT

Petra Mede om stödet med dotter Paula – efter svåra tiden

Petra bestämde sig för att skaffa sitt andra barn helt på egen hand. Samtidigt fortsatte henne problematik med ryggen att förvärras.

I ”Carina Bergfeldt” avslöjade Petra att ryggen hade blivit så dålig att det blev en akut situation och en operation krävdes.

– Den här gången gick det inte att låta det bli bra av sig själv utan det blev en operation till slut. Nu är jag opererad och hyfsat bra igen, sa Petra i programmet.

Att det skulle bli så illa med ryggen hade inte Petra en tanke på när hon valde att skaffa andra dottern som ensamstående.

I en intervju med DN berättar Petra att hon tänkte att saker och ting skulle lösa sig på något sätt.

– Jag har väldigt lite konsekvenstänk, haha! Men jag har också en förtröstan att saker och ting ska ordna sig. Jag har alltid fallit mjukt. Jag har nog tänkt: Ordnar det sig inte så får väl människor hjälpa mig! Ofta tycker man ju att det är ganska kul att hjälpa också, säger hon till tidningen.

Och hjälp skulle krävas när ryggen inte längre tillät Petra att ha en vanlig vardag.

– Men spillrorna får min familj plocka upp. Så är det ju. Jag klarar väldigt sällan saker själv. Det är klart att jag inte kan ta hand om ett barn ensam när jag är 53, när jag inte kan lyfta och bära. Det är en omöjlighet.

Som tur är verkar det som att Petra har fått stöd från både familj och vänner när hon själv inte har klarat av den svåra vardagen.

– Det är helt fantastiskt. Mina döttrar har många föräldrar. Usch, jag blir så gråtig hela tiden. Men det har varit ganska dramatiskt, det här året.

Du är så stark som delar med dig Petra.

Vi uppskattar dig så mycket!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev