Därför försvann Petra Mede helt från rampljuset – sanningen om svåra operationen: ”Väldigt illa”

Petra Mede är aktuell som programledare för ”Eurovision Song Contest” senare i vår. Hon kommer från ett riktigt tufft år med en ryggoperation, sjukskrivning och återhämtning.

– Det var ohållbart. Jag skulle inte kunna jobba. Och nu har jag inte så många år kvar, säger hon i Carina Bergfeldts talkshow.

Hon är balettdansaren som blev ståuppkomiker, sedan skådespelare och programledare. Petra Mede, 54, har gjort sig känd i ”Morgonsoffan”, ”Parlamentet”, ”Melodifestivalen”, ”Bonusfamiljen”, ”Let’s Dance”, som julvärd i SVT och ”Eurovision Song Contest”.

Hon ledde den internationella musiktävlingen själv första gången 2013 – det var första gången på flera år som bara en person ledde programmet.

Läs mer: Petra Mede gör comeback – efter tunga kampen med svåra smärtorna

2016 ledde hon det för andra gången, då tillsammans med Måns Zelmerlöw. Hon blev då den tredje personen i världshistorien som haft det ärofyllda uppdraget mer än en gång.

STOCKHOLM 2016-05-12 Programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw under den andra semifinalen under Eurovision Song Contest (ESC) i Globen i Stockholm på torsdagskvällen. Foto: Maja Suslin / TT
Petra Mede och Måns Zelmerlöw under ”Eurovision Song Contest” 2016. Foto: Maja Suslin/TT

I år ska hon leda ”Eurovision” för tredje gången. Hon får sällskap av Hollywood-skådespelaren Malin Åkerman.

Därför försvann Petra Mede

Petra Mede gästar under fredagen (klockan 21.00 på SVT1 eller från 17.00 på SVT Play) Carina Bergfeldts talkshow. Hon pratar då om varför hon inte synts till i tv-rutan på väldigt länge.

Hon fick lämna återbud när hon var programledare för ”Let’s Dance”, anledningen är hennes ständigt återkommande ryggbesvär. Någonting hon har lidit av i över 30 år.

– Den här gången blev det väldigt, väldigt illa. Väldigt akut. Så jag fick ställa in rubb och stubb. Så blev jag sjukskriven, som jag varit en gång tidigare i mitt liv fast det var 30 år sen. Den här gången gick de inte att låta det på något sätt bli bra av sig självt, utan det blev operation till slut, säger hon i programmet.

Petra säger att det har varit en lång resa. Hon har träffat olika läkare och kirurger som alla har sagt olika saker, så det var ett utdraget beslut som hon till slut fattade efter flera år.

– Nu är jag opererad och nu är jag hyfsat bra igen. När man inte har varit i vården så tänker jag alltid att man får en bild av att: ”Så vet de, så opererar de och så gör man så…”. Men till exempel med ryggar så är det otroligt komplext. Jag gick ju och fick sån där ”second opinion” och några kirurger sa: ”Låt det vara” och några kirurger sa: ”Det är inget att vänta på. Du ska opereras”, säger hon.

”Har väntat redan i 30 år”

Egentligen borde hon ha opererat sig för flera år sedan. Att hon till slut fattade beslutet var för att det helt enkelt inte gick att jobba längre, och eftersom hon är 54 år gammal och inte har så många år kvar i arbetslivet så tänkte hon att det var hög tid att få problemet löst nu.

Petra Mede
Petra Mede i ”Carina Bergfeldt”. Foto: SVT

– Kanske har jag väntat redan i 30 år. Det var ohållbart. Jag skulle inte kunna jobba. Och nu har jag inte så många år kvar, så nu tänkte jag att jag verkligen behöver kunna vara i arbete och då tänkte jag: ”Fasiken, nu tar jag chansen och opererar mig”. Det gick vägen, det gjorde det, säger hon.

Tiden efter operationen var också otroligt tuff. Hon var sjukskriven i ett års tid och hon tvingades ligga hemma i sängen väldigt länge. Återhämtningsperioden var även den utmattande.

Carina Bergfeldt SVT
Carina Bergfeldt i programmet som bär hennes namn. Foto: SVT

– Jag var sjukskriven i ett år, så ungefär lika länge var jag väl mer eller mindre sängliggande, säger hon.

Nu är alltså Petra Mede tillbaka igen och vi ser fram så mycket mot att se henne i tv-rutan igen. Skönt att ha henne tillbaka.

Vi förstår att det måste ha varit otroligt jobbigt för dig, Petra. Det är aldrig kul att känna av smärta i kroppen, särskilt inte under så lång tid som du har gjort det.

Lycka till framöver i din roll som programledare för ”Eurovision Song Contest”.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev