Björn Granath somnade in kort före sin sista föreställning – efter hans död kom sanningen fram

Björn Granath

Foto: Tv4/ anders h foto, Wikimedia commons

Skådespelaren Björn Granath blev känd bland annat för rollen som Madickens pappa i filmatiseringen av Astrid Lindgrens barnboksklassiker.

Han fortsatte att jobba in i det sista och missade sin allra sista succé.

Skådespelaren Björn Granath föddes en aprildag 1946 i Örgryte, Göteborg.

Redan i skolan intresserade han sig för teater och på universitetet varvade han studierna i litteratur- och teaterhistoria med att spela studentteater. Först i Pistolteatern och senare i narrengruppen.

Under 70-talet var han en del av den vänstervåg som fanns inom teatern och deltog bland annat i det omtalade Tältprojektet och Teater Fågel Blå ensemblen.

Därefter fortsatte Björn Granaths karriär spikrakt uppåt. Från 1987 tillhörde Björn Granath Dramatens fasta ensamble och var uppskattad av både kollegor och publik.

Foto: TV4

LÄS MER: ”Madickens” lillasyster Lisabet stoppade upp en ärta i näsan och försvann – det hände sen med barnstjärnan

Medverkade i 120 roller

Förutom rollerna på teaterscenen hann Björn medverka i 120 roller på film och tv.

För den stora massan är Björn kanske mest känd för sina roller som Madickens pappa i filmerna om Madicken eller pappa Göte i Sällskapsresan 2: Snowroller.

Skådespelaren hann också spela kriminalkommissarie Nils Loman i Jönssonligan och den svarta diamanten, samt Erik i Pelle Erövraren.

Men skådespelaren hann också spela kriminalkommissarie Nils Loman i Jönssonligan och den svarta diamanten, samt Erik i Pelle Erövraren, som vann en Oscar för Bästa utländska film och Dom över död man (Jan Troell, 2012). Han gjorde även flertalet röstroller, som i Ice Age-filmerna och Spy Kids.

Under sin långa och gedigna karriär fick han också motta flera priser.

2000 tilldelades han den kungliga medaljen Litteris et artibus, 2001 fick han Svenska Akademiens teaterpris och 2003 Dramatens O’Neill-stipendium, skriver Filminstitutet.

LÄS MER: Abbe lämnade Junibacken och försvann helt – detta hände sedan med barnstjärnan från ”Madicken”

Björn Granaths familj

Skådespelaren var gift med kostymdesignern och scenografen Ann-Margret Fyregård.

Tillsammans har de två barn, dottern Isabella född 1984 och sonen Hernan född 1987.

Björn Granaths död kom en som en chock

Den 5 februari 2017 somnade Björn Granath in efter en kort tids sjukdom. Han blev 70 år gammal.

Beskedet om att den folkkäre skådespelaren somnat in kom som en chock för många.

Foto: Wikimedia Commons

Skådespelaren Lena Endre hade arbetat med Björn Granath vid flera tillfällen. Bland annat i filmen ”Män som hatar kvinnor”, men också i flera uppsättningar på Dramaten.

– Jag är väldigt chockad just nu. Jag hade inte ens fattat att han var sjuk. Vi jobbade ihop i augusti och då kände han sig pigg och alert. Så man fattar inte hur fort det har gått, sade hon till Expressen när hon nåddes av beskedet.

Sven Wollter blev bestört över nyheten.

– I onsdags var han sjuk, men att det skulle gå så här trodde jag aldrig. Han kändes som en bror. Vi träffades 1977 och var i ett halvår tillsammans med 50 andra med i Tältprojektet. Då kom vi varandra väldigt nära. Jag tyckte förfärligt mycket om Björn och hans fru, sade han till Aftonbladet när han nåddes av beskedet.

Även skådespelaren Irene Lindh var i chock. Hon hade fått höra att Björn var allvarligt sjuk, men var inte bered på att han skulle somna in så fort.

– Det kom som en chock. Det gick alldeles för snabbt. Jag förstår inte hur det har gått till, sade hon efter beskedet.

Irene och Björn Granath skulle sätta upp Richard III tillsammans samma vår.

För Expressen berättar hon om det sista samtalet.

Det sista vi sa till varandra var: ”Vi ses på Richard den tredje”, berättade hon då.

LÄS MER: Allan Edwall somnade in bara dagar efter sin sista föreställning – efter hans död kom sanningen fram

Björn Granath i Vår tid är nu

Trots att Björn Granath hade hunnit fylla 70 jobbade han hårt in i det sista och flera av de stora produktionerna han medverkade i hann han själv aldrig se.

2016 spelade han in tv-serien Fallet, där han gjorde rollen som Arne Arnesen. Den sändes på SVT enbart två månader efter hans död.

LÄS MER: ”Vår tid är nu”-stjärnan tröttnade och bytte jobb – det här gör han i dag

Han medverkade också i den första säsongen av den idag prisbelönta Tv-serien Vår tid är nu. Men även den missade Granath. Han hann gå bort innan premiären.

– Vi har spelat in hela första säsongen, så det är klart. Säsong två är vi mitt uppe i. Men det är inte där vårt fokus är nu, våra tankar går till familjen. Så det får vi lösa i manusarbetet, sa Susann Billberg, producent för Vår tid är nu, till Expressen kort efter Granaths död.

Foto: Niklas Maupoix/SVT

Serien visades för första gången under hösten 2017 och har sedan dess tilldelats flera priser och hyllats av publiken.

I det sista avsnittet av första säsongen inleddes avsnittet med en gul text mot en svart bakgrund där det stod ”Tillägnat Björn Granath”.

Underbara Björn Granath. Du fattas oss!

Exit mobile version