Björn Natthiko Lindeblad dog omgiven av sin familj – med sina sista andetag tog han farväl av brodern Hans

För två och ett halvt år sedan valde buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad, som var sjuk i ALS, att avsluta sitt liv.

Nu berättar hans lillebror Hans om deras sista farväl.

– Det är klart att jag är tagen och ledsen av situationen när jag väl sitter där och ser honom försvinna, säger han till Expressen.

Under första delen av hans liv var han ekonom – sedermera kom han att bli känd som föreläsare och buddhistmunk. Tragiskt nog var det när Björn Natthiko Lindeblad skulle dö som han fick mest uppmärksamhet.

Hans kamp mot den obotliga nervjukdomen ALS följdes av ett helt land. Han drabbades av sjukdomen 2017 och började tänka på dödshjälp som ett alternativ ganska tidigt.

2018 pratade han i ”Sommar i P1” och där argumenterade han för aktiv dödshjälp i alla länder, även i Sverige där det är olagligt. Hans egen pappa, som var svårt sjuk i lungsjukdomen KOL, ville möta slutet på sitt eget sätt och tog därför med sin son Björn till en klinik i Schweiz.

– Då fick vi ett datum. Den 26 juli skulle pappa få dö en självvald smärtfri läkarassisterad död i Basel. Det var förstås jättekonstigt att få ett exakt datum i förväg, aldrig har tiden känts så utmätt. Sommaren blev inte bara den varmaste jag kan minnas utan också den vemodigaste, berättade Björn då enligt Måbra.

Familjen samlades runt pappan inne i salen och grät och lyssnade på musik. När Evert Taubes ”Linnéa” hördes slutade alla muskler i pappans kropp att fungera.

Björn ville göra som sin far

Några år senare valde även Björn att välja sitt eget öde. Han ordnade en avskedsfest för alla sina nära och kära.

– Det börjar gå mot slutet och jag ville ha det här tillfället. Det började egentligen med att jag satt hemma och planerade vilka sånger som skulle spelas på min begravning. Men så tänkte jag: ”Fan, vad trist att planera en fest man inte är med på. Jag vill ju vara med! Så hjärtligt välkomna till min begravning”, sa han i ett tal på sin fest till alla som hade samlats.

I början av 2022 lämnade den folkkäre föreläsaren ett intyg till berörda myndigheter. Han skulle dö och de skulle få veta det.

Detta beslut har jag tagit helt själv, vid mina sinnens fulla bruk, utan att vara påverkad av någon annan”, skrev han enligt SvD, som också uppger att Natthiko Lindeblad lämnade efter sig en film till polisen, vilken ska visa hur han på eget initiativ utför handlingen.

Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan”, skrev han i ett tidsinställt inlägg på Facebook.

Lillebror Hans nya ord om Björn

Nu, mer än två år efter att Björn Natthiko Lindeblad tagit farväl av jordelivet, har hans lillebror Hans brutit tystnaden om Björns död.

Hans är tolv år yngre och var minst i brödraskaran om fyra, Björn var äldst. Men när hans storebror skulle bli buddhistmunk och var 30 år bodde han hemma hos sina föräldrar en sväng. Då var Hans 18 år och bröderna fick en jättefin relation.

När Hans bror valde att dö hade han ett tag på sig att smälta det hela. Att han hade upplevt samma sak med sin far några år tidigare gjorde också saken lite enklare att hantera.

– Jag tyckte att det var ett väldigt fint och värdigt sätt att få avsluta sitt liv på när man är så pass sjuk som vår pappa var och som Björn skulle bli. Det är något väldigt fint i att det ges ett datum som vi alla har att förhålla oss till, både i Björns fall och även i min pappas fall. Man blir väldigt noga med att få allting sagt, säger Hans till Expressen.

”Jag var tagen och ledsen”

Under tiden som hela familjen gick och väntade på att dagen då Björn skulle dö skulle komma pratade bröderna väldigt mycket med varandra, oftast på telefon.

– Han var klar i huvudet, det var ju kroppen som gav upp, så vi kunde ha väldigt fina samtal och säga det man ville säga och göra det man ville göra med en person som man vet inte kommer finnas längre, säger han.

När alla familjemedlemmar hade samlats runt Björn tog han först en dryck som fick svalget att domna. Sedan tog han det dödliga preparatet – då tog det ungefär en halvtimme innan han försvann.

– Alla tog det väldigt lugnt. Några gick fram och tog Björn i handen och tog ett sista farväl. Sen lämnade vi rummet och så var det slut. Det är klart att jag är tagen och ledsen av situationen när jag väl sitter där och ser honom försvinna, men mina tankar är bara hos honom och att han får ett bättre avslut än vad han hade haft om han inte gjorde det, säger Hans.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Det här är så känslosamt och man blir så berörd av att läsa både Hans och Björns ord.

Vila i frid, var du än är, kära Björn. Vi är många här nere som tänker på dig.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev