Familjen Berghagens sista avsked med Lasse på begravningen
Familjen Berghagen, Lasse Berghagens begravning

Familjens sista farväl av Lasse Berghagen – framför kistan valde de att göra något speciellt

Under måndagen fördes den älskade artisten Lasse Berghagen till sin sista vila, i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm.

Framme vid altaret stod en blå kista och på golvet nedanför satt Teddybjörnen Fredriksson.

Familjen bildade en ring runt kistan, höll varandras händer och skänkte en sista ros till Lasse, skriver Aftonbladet.

Lasse Berghagen, 78, lämnade jordelivet för en månad sedan. Han kämpade länge med ett hjärtproblem, men hans kropp orkade till slut inte. Torsdagen den 19 oktober somnade han in.

En dryg månad senare begravdes han i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalmstorg i Stockholm. Klockan 15.00 inleddes ceremonin inne i kyrkan. Då hade en stor del av gästerna redan varit på plats i nästan en timme.

Läs mer: Familjens avsked av Lasse Berghagen – så tar de närmaste farväl av stjärnan: ”Så många fina minnen”

Lasse Berghagens begravning vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.
Lasse Berghagens begravning vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Några av personerna som var inbjudna till begravningen var Tommy Körberg, Lotta Engberg, Leif Mannerström, Bosse Parnevik, Jan Guillou, Mark Levengood, Lasse Kronér och många fler.

Många musikframträdanden

Dessutom var det flera av Lasses vänner och bekanta som sjöng under ceremonin. Loa Falkman framförde bland annat Lasses låt ”Som en blänkande silvertråd”, Sarah Dawn Finer sjöng hans låt ”Någon”, Helen Sjöholm sjöng Lasses ”Jag ser ett ljus” och Benjamin Ingrosso fick – tillsammans med en liten barnkör – äran att framföra klassikern ”Teddybjörnen Fredriksson”.

Då satt även Lasses originalnalle nere på golvet framme vid kistan. En minst sagt fin symbolik.

Ceremonin var två timmar lång, men Aftonbladet skriver att 50 musikframträdandena sammanlagt tog 50 minuter.

Familjens sista avsked

Det var sedan dags för den närmaste familjen att ta ett sista farväl av sin älskade make, pappa och morfar. På plats fanns bland andra döttrarna Malin och Maria, änkan Eva samt alla barnbarnen.

Enligt Aftonbladet bildade familjen en ring runt kistan, tog varandras händer och höjde varsin röd ros mot himlen. Tårarna rann på många. Malin pussade på kistan innan de alla vandrade tillbaka till bänkraden hand i hand.

Lasse Berghagen begravning
Lasse Berghagens begravning. Foto: TT

Efter att familjen fått säga sitt adjö till Lasse fick först ordenssällskapet Stallbröderna, där Lasse nått högsta HWH-graden, samt övriga gäster ta farväl framme vid kistan.

Vila i frid, Lasse. Det är sorgligt att du är borta för alltid – men samtidigt var det så fint att alla dina nära och kära familjemedlemmar, kamrater och kollegor fick säga hej då till dig.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev