GRATTIS: Lennie Norman fyller 75 år – därför vägrar folkkäre komikern att gå i pension: ”Det är terapi”

Lennie Norman 75 år

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Janerik Henriksson/TT

Lennie Norman slog igenom på ”stand up”-scenen i början av 90-talet. Han blev då en av landets största komiker – och är än i dag. Han är aktuell med en ny turné i vår och trots att han nu fyller 75 år vägrar han att lägga mikrofonen på hyllan.

– Det går inte. Faktiskt gör det inte det, säger han till Nöjeslivet.

Vi säger stort grattis till den evigt unga Lennie.

Den 4 december är ingen vanlig dag. I alla fall inte om man heter Lennie Norman och är en av Sveriges första stora ”ståuppare”.

I dag fyller han nämligen 75 år!

Han intresserade sig tidigt i livet för musik. Inte så konstigt med tanke på att hans pappa var den store pianisten och boogie woogie-artisten Charlie Norman. Under 1960-talet ingick Lennie i flera olika popband, men senare kom han att börja lira ihop med sin far i ”Charlie Normans trio”, bland annat som basist.

Läs mer: Därför älskar Lennie Norman att uppträda för äldre – stjärnans ord om nya satsningen: ”Oerhörd lycka”

I slutet av 80-talet och början av 90-talet gjorde han någonting som skulle komma att förändra hans karriär och i slutändan även hans liv.

Lennie Norman (höger) skålar med pappa Charlie (vänster) och Lasse Berghagen (mitten) i programmet ”Party hos Parnevik” som sändes 1978 i SVT. Programledare var legendariska imitatören Bosse Parnevik. Foto: SVT

Han var som sagt redan van att stå på scenen, men då testade han plötsligt att framföra skämt inför en publik. Det fanns inte många ”stand up”-komiker i Sverige på den här tiden, så när Lennie gjorde succé under sitt premiärframträdande slog han fullkomligt igenom över en natt.

Plötsligt var han en av de hetaste underhållarna i branschen.

Lennies nya avskedsturné

Under 90-talet syntes han bland annat i ”Stina med Sven” med Stina Lundberg Dabrowski och Sven Melander och senare var han även bisittare i ”Måndagsklubben” på Kanal 5.

2018 satte Lennie Norman upp föreställningen ”Gubbvarning Live!”, hans första egna turné som komiker på 27 år. Materialet hämtades till viss del från hans bokserie med samma namn.

Han har spunnit vidare på konceptet i flera år nu och han har faktiskt just avslutat sin höstturné ”Gubbvarning 2.0” och ska till våren göra en ny uppsättning: ”Best of Gubbvarning – Live”.

Premiären är den 6 mars på Intiman i Stockholm, sedan väntar resor till 15 orter från Luleå i norr till Ystad i söder.

Vägrar pensionera sig

Turnén blir ett sorts avsked för hans ”Gubbvarning”-våg som han ridit på ett par år. Det sker också i samband med att Lennie firar 35 år som ”stand up”-komiker.

– Jag skulle tro att när vi nu lägger ”Gubben” i graven i vår så skulle jag tro att det tar 1-1,5 år, sen är jag nog mogen för att komma tillbaka och göra något under ”tidsperspektivsrubrik” så att säga, berättar han för Nöjeslivet.

Bara för att han tar död på den uppskattade föreställningen betyder det inte att han är redo att pensionera sig.

Lennie Norman. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det går inte. Faktiskt gör det inte det. Det här är min totala ventil i livet skulle jag säga. Andra säger att det bygger på lust, det gör det inte alls. Det bygger på att man behöver få ur sig skit alltså. Det är terapi. Så länge en enda jävel kommer och tittar på mig så kommer jag stå där, säger han.

Så firar Lennie 75-årsdagen

Lennie firar alltså 35 år som komiker och 75 år som människa. För ovanlighetens skulle ska han faktiskt bjuda in till kalas, någonting han brukar dra sig för att göra.

– Jag sa det till min kära hustru (Lucia Di Febbraro Norman) att när jag ser siffrorna 75 så ser jag jubileum för företag eller idrottslag. Jag ser inte en människa på 75. Jag ser loggan framför mig. ”Nu har vi 75-årsjubileum på Elgiganten eller för AIK”, eller vad det nu är, säger han och fortsätter:

– Det känns mer som ett jubileum än att fylla år. Jag ska för en gångs skull ha, om än ack så liten, men ändå en fest för de allra närmaste vännerna. Jag är allergisk mot stora fester. Jag brukar aldrig ha fester, men nu kände jag att det är jubileum och då får jag ha någonting.

Stort grattis säger vi igen till Lennie Norman. Ha en underbar dag med familj och vänner. Hoppas du blir firad ordentligt.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version