Lennie Normans ord om vännen Lasse Berghagens begravning – detaljen som stack ut: ”Slog mig i hjärtat”

Lasse Berghagen begravdes under måndagen. En som var på plats inne i Hedvig Eleonora kyrka under avskedsceremonin var komikern Lennie Norman.

Han lärde känna Lasse ute i krogsvängen på 60-talet.

En månad har gått sedan den folkkäre artisten, programledaren och skådespelaren Lasse Berghagen, 78, somnade in. Han hade haft problem med sitt hjärta en längre tid och hans kropp återhämtade sig aldrig ifrån den hjärtklaffsoperation som han genomgick i september.

Läs mer: Malin Berghagens privata besked inför pappa Lasses begravning – tackar för allt stöd: ”Kärlek och omtanke”

Under måndagen begravdes legendaren i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalmstorg i Stockholm, ett stenkast från lägenheten där han och frun Eva Berghagen, 71, bodde många år.

Lasse Berghagens begravning vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.
Lasse Berghagens begravning vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

På plats för att ta farväl av den forne ”Allsång på Skansen”-ledaren fanns hans närmaste familj: änkan Eva, döttrarna Malin, 57, och Maria, 47, och Lasses alla barnbarn.

Artistvännernas gåva till Lasse

Dessutom var många vänner, bekanta och branschkollegor inbjudna till begravningen.

Tommy KörbergLotta EngbergLeif MannerströmBosse ParnevikJan GuillouMark LevengoodLasse Kronér och många fler närvarade.

Även artisterna Sarah Dawn Finer, Helen Sjöholm, Loa Falkman och Benjamin Ingrosso var alla där. Dessutom uppträdde kvartetten med varsin Berghagen-låt.

En annan som var inbjuden till ceremonin var komikern Lennie Norman, 74. Han slog igenom som basist i sin pappa Charlie Normans trio, dessförinnan hade han spelat i olika popgrupper under 60-talet.

Som 40-åring blev han över en natt en av Sveriges största ståuppkomiker. En titel han hållit fast vid i 35 år. Han har just avslutat sin höstturné ”Gubbvarning 2.0” och ska till våren göra en ny uppsättning: ”Best of Gubbvarning – Live”.

Premiären är den 6 mars på Intiman i Stockholm, sedan väntar resor till 15 orter från Luleå i norr till Ystad i söder.

Lenie Norman
Lennie Norman. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var med i ”Party hos Parnevik”

Han berättar för Nöjeslivet om hur han först kom i kontakt med Lasse Berghagen för många, många år sedan. Det var när han och bästa kompisen Björn Skifs flängde runt på huvudstadens inneställen för drygt 50 år sedan.

– Det var ute i svängen vi sågs först. Stockholms uteliv, 1960-talet. Det var basen för det hela länge, långt in på 70-talet så att säga, berättar han.

Trots att han och Lasse båda var i underhållningsbranschen gjorde de knappt några jobb ihop. I stället korsades deras vägar i stadens uteliv.

Lennie Norman i ”Party hos Parnevik”
En ung Lennie Norman i ”Party hos Parnevik”. Foto: SVT

Lennie Norman minns däremot en gång som de båda var med i samma tv-program. ”Party hos Parnevik” var ett sketch- och musikprogram med imitatören Bosse Parnevik där gäster fick vara med i roliga scener eller framföra låtar.

1978 var de båda med i samma avsnitt. Bland annat skålade de med varandra framför kameran.

Lasse Berghagen och Lennie Norman
Lasse Berghagen och Lennie Norman skålar med varandra när de gästar Bosse Parnevik. Foto: SVT

– Jag såg bilder från programmet ”Party hos Parnevik”, då sitter jag i en soffa och han står och sjunger och lirar precis framför mig. Vi har inte jobbat ihop på det sättet, däremot har vi stött på varandra många gånger. Vi har festat ihop många gånger, vi har gemensamma vänner som har haft trevliga, stora fester. Så vi har träffats där, säger han och beskriver Lasse som en älskad branschvän.

Charlie Norman, Lasse Berghagen och Lennie Norman
Lasse Berghagen (mitten) skojar med Lennie Norman (höger) och hans pappa Charlie Norman (vänster). Foto: SVT

Lennies ord om Lasses begravning

Han beskriver begravningen som fin med många musikaliska inslag, av naturliga skäl. Framför allt var det en artist som imponerade på Lennie Norman.

– Det var väldigt mycket musik och där stack Benjamin Ingrosso ut ordentligt. Benjamin, barnkör och Orsa spelmän var det som slog mig i hjärtat, säger han.

Lennie minns tillbaka på det glada 60- och 70-talet då det var mycket fest och skoj. Några av de som han lärde känna ute på krogen då umgås han fortfarande med i dag.

– Det var gamla popligan. Det var Björn Skifs jag lärde känna först och vi var vänner men sen kom Claes af Geijerstam och Bengt Palmers in senare. Vi fyra är fortfarande väldigt nära vänner. Den kvartetten håller vi kvar. Vi umgås mycket och hör av oss mycket till varandra. Det går inte en vecka utan att vi pratar med varandra, säger han och fortsätter:

Björn Skifs, Lennie Norman
Bästa vännerna Björn Skifs och Lennie Norman. Foto: Janerik Henriksson/TT

– På 60-talet var det de som var heta då, de som var ute då. Lalla Hansson, Janne Halldorf och alla som var i svängen. Stockholm var ju så litet när det gällde antal ställen. Från början var det bara Alexandra, sen kom Atlantic och Café Opera. Men det var bara de tre. Sen kom Victoria litegrann och Daily News Café.

Vila i frid, Lasse. Du är saknad av så många svenskar. Vi kommer aldrig att sluta lyssna på din musik.

Det verkar som att ni hade det väldigt kul på 60- och 70-talet i Stockholm. Vilka minnen ni delar med er av.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev