Lennie Normans varma ord om Sven Melander – så minns han legenden

Sven Melander är utan tvekan en av Sveriges absolut största humorlegender genom tiderna.

Hans avtryck på branschen blev stort och faktum är att han varit enormt viktigt för flera av de som valt samma väg som honom.

En av dessa är Lennie Norman, som berättar att Sven varit enormt betydelsefull för hela hans karriär.

– Jag har tänkt många gånger på vad som hade hänt om inte Sven hade varit där, säger han i en intervju med Nöjeslivet.

Hela Sverige stannade upp när nyheten om Sven Melanders bortgång kom i våras.

Under flera decennier fick han hela landet att vika sig av skratt och tomrummet efter honom blev stort.

Stockholm, Sverige, 2002-01-09, Sven Melander, TV- programledare. Foto: Claudio Bresciani/TT
Stockholm, Sverige, 2002-01-09, Sven Melander, TV- programledare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Han hade en enorm värme kring sig och det var något alldeles speciellt med Sven, något vi kanske aldrig får uppleva igen.

Detta gjorde honom till en mycket folkkär person och de allra flesta har vid ett eller annat tillfälle haft ynnesten att få njuta av Svens magiska underhållning.

Men han var inte bara en rolig person, han var också en pionjär inom den svenska humorbranschen.

”Helt avgörande”

En av de som minns tillbaks på sin karriär och menar att Sven var väldigt betydelsefull är ståuppkomikern Lennie Norman.

– Ja alltså det var ju helt avgörande. Första gången jag gjorde standup i Stockholm hade jag bara hållit på i några månader, och så skulle jag vara på Westermans, vilket var som dåtidens Norra Brunn kan man säga. Jag var så nervös att jag var helt förstörd alltså. Sen går jag upp på scenen och det blev en väldig succé, och då visar det sig efteråt att Sven varit där med tv-kameror och grejer från ”Stina med Sven,” berättar Lennie för Nöjeslivet och fortsätter:

– Så han hör av sig direkt och säger att ”vi vill ha åtta minuter med dig och vi vill att du kommer hit 1 april.” Det fanns två kanaler på den tiden och jag tror det var 4 miljoner tittare. Så från en dag till en annan gick jag från att vara Charlie Normans töntiga son, till att vara bland top 3 standup-komiker i Sverige.

Lennie Norman
Lennie Norman Foto: Peter Knutson

”Oerhört betydelsefullt”

Faktum är att Sven rekryterade fler stora humortalanger genom åren.

Utan honom menar Lennie att hans komedikarriär hade kunnat se väldigt annorlunda ut. Därför är han enormt tacksam över att Sven tog honom under sina vingar den där dagen.

– Jag har många gånger tänkt på vad som hade hänt om inte Sven hade varit där med kameror, och gett mig den tiden. Det gav han också Ulla Skoog och Jonas Gardell, vi var likvärdiga i det där då så att säga, och alla slog igenom pangbom. Så det var oerhört betydelsefullt.

Lenie Norman
Artisten och underhållaren Lennie Norman, aktuell med showen Gubbvarning. Här fotograferad på Scandic Grand Central. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Glad och snäll”

Även om Lennie och Sven inte umgicks privat så träffades de i diverse olika jobbsammanhang genom karriären.

Bland annat berättar han att de hade väldigt roligt i Gran Canaria där de jobbade med med ”trion” på vintrarna på 80-talet, och spelade in första ”Sällskapsresan”- filmen.

Som person beskriver Lennie att Sven, precis som så många tänker, var väldigt varm och snäll.

– Han var en glad och snäll och varm person, oerhört varm. Och det är ju aldrig fel. Sen krånglade han inte till komiken. Är det roligt så är det roligt, och han var rolig. Så han var oerhört betydelsefull och som person väldigt trevlig, säger Lennie.

Sven Melander. Foto: Bratislav Stankovic/SVT
Sven Melander. Foto: Bratislav Stankovic/SVT

Fina Sven, du är alltid saknad och aldrig glömd!