”Ica-Roger” rymde från inspelningen och försvann – så lever han i dag, 19 år senare

Han var med i originaluppsättningen av Icas hyllade reklamfilmer. Robin Stegmar blev ”Ica-Roger” med hela svenska folket – men lämnade efter två år.

Så lever han i dag, 19 år senare.

En gång i tiden bestod Icas reklamfilmer endast av att varornas namn och pris lästes upp, med en tillhörande bild på dessa.

Men hösten 2001 skulle matjätten komma att skriva om svensk reklamfilm för alltid. I samband med reklambyrån King lanserade Ica ett nytt koncept, som byggde på korta humorsketcher med återkommande karaktärer.

Sketcherna ägde rum i en bekant miljö, nämligen en Ica-butik, och i de humoristiska inslagen integrerades matvaror med tillfälligt nedsatta priser.

Till Ica-såpan, som från början endast var tänkt att sändas i fem avsnitt, togs fyra skådespelare in för att gestalta karaktärerna.

Hans Mosesson spelade den sedermera berömda ”Ica-Stig”. I övriga roller såg vi Paul Tilly som Ulf, Sanna Bråding som Kajsa och Robin Stegmar som Roger.

LÄS MER: Hans Mosesson tog farväl av Ica-Stig och försvann – år senare skakades stjärnan av en tragedi

ica-roger, ica-reklam, ica-såpan
Från ”Pyramiden”, det första avsnittet av Ica-reklamen. Foto: Youtube

Robin Stegmar fick rollen som ”Ica-Roger”

Den sistnämnda i originaluppsättningen, Robin Stegmar, glömmer aldrig hur det hela började. Han hade hållit på med teater och skådespel ända sedan barnsben, gick nu på scenskolan och hade egentligen inga planer på att hoppa in i reklamfilmssvängen.

Men i rollen som den lite osäkre medarbetaren ”Ica-Roger” förändrades plötsligt allt.

– Mitt genombrott var egentligen med Ica-reklamerna, och dessa ville jag inte riktigt göra från början då jag gick på scenskolan och hellre ville vara på Dramaten. Men jag tänkte att det inte skulle märkas, och helt plötsligt sa det bara ”pang”, säger Robin Stegmar till Kungsbacka-Posten.

Ja, det blev ju mycket riktigt en strålande succé. Ica-såpan gick omedelbart hem hos svenska folket och kammade hem ”Guldägget” i kategorin reklamfilm under de tre första åren.

Matjätten har sedan dess tagit emot flera stora branschpriser för sina reklamfilmer och 2007 utsågs Ica-såpan till den längsta reklamserien i historien av Guinness rekordbok.

Vi på ICA Brottbyhallen vill varna och flagga för oerhört bra inlägg… 😂Dags att rusta för sommaren – ut med det…

Posted by ICA Brottbyhallen on Thursday, April 29, 2021

Ica-Roger rymde från butiken

Än i dag rullar reklamfilmerna från Ica på tv, och engagerar folk i allra högsta grad. Men även om mycket är sig likt, är det samtidigt också väldigt annorlunda.

Skådespelare har kommit och gått under årens lopp och den enda som har varit med hela vägen är Paul Tilly. De övriga från originaluppsättningen – Hans Mosesson, Sanna Bråding och Robin Stegmar – har på olika sätt lämnat produktionen genom åren.

För just Robin Stegmar kom det att bli två års samarbete med Ica. Men 2003 lämnade han Ica-reklamen under uppmärksammade former.

I det numera klassiska 73:e avsnittet ”Roger rymmer” börjar karaktären Ica-Roger ifrågasätta varför de aldrig någonsin lämnar butiken. Han känner sig trött på tillvaron och springer plötsligt ut från inspelningen till sin frihet.

Skådespelarkarriären

Sedan dess har Robin Stegmar varit med i allt mellan himmel och jord. Han har varit anställd på Göteborgs stadsteater och medverkat i flera uppsättningar, men också gjort många roller inom film och tv – ”Johan Falk”, ”Morden i Sandhamn” och ”Vår tid är nu” för att nämna några.

Men klart är att rollen som Ica-Roger spelat en avgörande roll för hans karriär.

− Jag har haft förmånen att få vara med i mycket olika produktioner och fått en bra bredd i min karriär. ICA-reklamen har både hjälpt mig och stämplat mig. Ibland blir man lite rädd att hamna i ett fack, men samtidigt är det ju kul när folk känner igen en också, säger han till Villalivet.

Så sent som i vintras syntes Robin Stegmar också i storfilmen ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”, en nyfilmatisering av Tage Danielssons gamla mästerverk.

I den nya filmen, som hade premiär i november, spelar Robin Stegmar postmästare Löwnhjelm.

– När jag hörde att filmen skulle göras så kände jag bara: ”wow, ska de göra film på Karl-Bertil Jonssons julafton?”, då kändes det som en dröm att få vara med i en sådan film, säger han till Kungsbacka-Posten.

Löwenhjelm på kalas! 🎬🍾#karlbertiljonssonsjul

Posted by Robin Stegmar on Monday, November 23, 2020

Så lever ”Ica-Roger” Robin Stegmar i dag

Till vardags bor Robin Stegmar i ett egenritat hus i Åsa, en badort söder om Göteborg, med hustrun Mia och de tre barnen.

− Huset har vi ritat själva och en arkitekt gjorde de sista detaljerna. Vi började bygga i oktober och i februari stod huset klart på drygt fyra månader. Vi har ändrat planerna här och där under vägen, men nu är vi nöjda och bor 140 meter från havet. Genom de stora fönstren har vi en fantastisk utsikt, säger han till Villalivet.

Även vid sidan av rampljuset händer det grejer i Robin Stegmars liv. Under coronapandemin har han stått i en lagerlokal och mejslat ihop visir till vården, som Södermanlands Nyheter har berättat om.

Under fjolåret startade han även ett mikrobryggeri ihop med några vänner. De har redan hunnit lansera flera öl och har i framtiden ambitionen om att få in sina varor på Systembolagets hyllor.

– Det är vår förhoppning och ambition. Tanken har hela tiden varit att ta det ganska lugnt första året, hitta våra recept och inte forcera någonting. Det finns ingen stress att tjäna pengar på det i och med att vi har våra andra jobb, säger Robin Stegmar till Norra Halland.

robin stegmar
UPPSALA20120925 Skådespelaren Robin Stegmar under repetitionen av en scen i TV4:s nya komediserie ”Familjen Holstein-Gottorp”. Plats Salsta slott. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Stora framtidsplanerna

Men helt och hållet släpper han inte skådespelaryrket.

Robin Stegmar kommer att synas i flertalet tv-produktioner det närmaste året och har även stora mål i sikte.

– Det hade varit jätteroligt att ha någon större genomgående roll i en dramaserie. Filmer är väldigt roligt, men man har mindre spelrum då det bara finns 1,5 timme till att bygga upp en karaktär. I en tv-serie kan man brädda karaktären mycket mer och berätta om historien och personen på ett annat sätt, säger han till Kungsbacka-Posten.

Det har gått många år sedan Robin Stegmar gjorde rollen som ”Ica-Roger”, men vi glömmer aldrig hans oförglömliga insats.

Vi önskar dig allt gott Robin – dela gärna för att uppmärksamma denna härliga skådespelare!