Juniors galna drag i julfirandet med Lars Lerin – därför har pyntet suttit uppe i två år: ”Bara sätta i kontakten”

Lars Lerin har haft julpynt i två år i sträck.
Nu berättar konstnären anledningen bakom det oväntade draget.
– Junior har julpyntat året runt, säger han.

Förra året höll den folkkäre konstnären och tv-profilen Lars Lerin svenska folket sällskap i tv-rutan. Detta då Lerin hade den tunga rollen som julvärd i SVT – ett uppdrag han skötte med bravur.

Efteråt fick både Lerin och maken Manoel Marques Lerin, som gästade i direktsändningen, mycket beröm av tittarna.

I år väntar ett mer vanligt julfirande för familjen. Samtidigt förklarar Lars Lerin att julpyntet har fått sitta uppe under en längre tid.

Familjen kom nyligen hem efter en flera veckor lång vistelse i Juniors hemland Brasilien.

Har ni planerat något inför julen i Sverige?

– Nej, vi har inte hunnit så långt. Vi har precis kommit hem och packat upp. Jag vet inte om det blir så särskilt mycket jul med mat och så. Det blir Junior då i så fall, han har i och för sig julpyntat året runt. Han kan bara sätta i kontakten nu, så lyser all julbelysning, säger Lars Lerin till Nöjeslivet.

Foto: Ulrika Malm/SVT

Han förklarar att Juniors julpynt suttit kvar under pandemin. När covid-19 bröt ut i februari 2020 hade Lars Lerin precis kommit hem från Brasilien – men Junior och parets två barn blev kvar i Juniors hemland i flera månader då världen samtidigt stängde igen till följd av pandemin.

– Vi hade en inspelning för två år sen, då vi spelade in ett julprogram och sen har det suttit kvar. Först när det blev pandemi kom vi inte hem, sen betrodde han inte mig att plocka ner belysningen. Men jag hade inte lust att göra det heller. Så det har suttit kvar hela tiden. Nu kan han bara sätta i kontakten, säger Lerin och skrattar.

STOCKHOLM 20190128 Manoel ”Junior” Marques och Lars Lerin delar ut pris till bästa foto på Guldbaggegalan 2019 på Cirkus. Foto: Anders Wiklund / TT

Lars Lerin och Junior är aktuella med nya programserien ”Vägen ut” med premiär på SVT1 den 11 januari.

I programserien tar Lerin med sig maken och åtta vänner han lärt känna på vägen ut ur sitt missbruk på en resa genom Sverige, från Höga Kusten, via Dalarna hem till Värmland. ”Tillsammans ska de måla och samtala om hur missbruket präglat dem som personer, deras liv och anhöriga”, skriver SVT i tablån.

Att öppna upp om sitt eget förflutna har inte varit ett svårt beslut för Lars.

– Jag känner mig väl som så att jag varit ganska öppen med mitt liv tidigare också. Jag har inte haft någon skamkänsla kring att berätta om mitt förflutna. Om hur beroendesjukdomen, med alkohol och mediciner bedövat mig. Men klart, jag är ganska van prata om det, men för deltagarna var det nog en utmaning. För en del av dem att vara öppna och prata om det.

Han hoppas att programserien kan hjälpa andra som lever i eller omkring liknande situationer.

– När man varit aktiv i ett sånt missbruk känner man en stor tacksamhet och glädje över att ha tagit sig ur det, varför ska man skämmas för det då? Då tycker jag det är bättre att prata om det, och vara stolt, glad och tacksam för att man tagit sig ur det.

Junior och Lars Lerin i ”Vägen ut”. Foto: SVT

Nu passar vi på att önska både Lars och Junior en god jul! Skriv gärna en uppmuntrande kommentar!