Foto: Leif R Jansson/TT, Peter Diedrich/TT

Läkarna gav Lars-Gunnar Björklund dödsdom – bara månader senare förlorade han sin sista kamp

Lars-Gunnar Björklund var en av Sveriges mest älskade sportkommentatorer och TV-profiler.

Hans varma röst och personliga stil gjorde honom till en självklar del av många svenska hem under flera decennier.

Bara månader innan hans död hade läkaren gett honom det ödesdigra beskedet.

Lars-Gunnar föddes den 24 februari 1937 och växte upp i Stockholm med ett stort intresse för sport. Hans passion för sport i kombination med en talang för att uttrycka sig i tal och skrift ledde honom in på journalistbanan.

Han började sin karriär som sportjournalist på Sveriges Radio redan som 20-åring och kom snart i kontakt med Lennart Hyland, vilket satte fart på karriären.

Lars-Gunnar var en pionjär inom svensk sportjournalistik och var med när sporten på allvar började göra entré i TV-rutan. Han blev en av de första att kommentera stora internationella sportevenemang på SVT, och hans popularitet växte snabbt. Med sin kunnighet och förmåga att göra även den mest komplicerade sporten förståelig för den breda publiken, blev han snabbt en favorit bland tittarna.

Lars-Gunnar Björklund
Foto: Peter Diedrich / TT

Många förknippar Lars-Gunnar Björklund med ”Tipsextra”, programmet som visade engelsk fotboll i Sverige varje lördagseftermiddag. Detta program blev en höjdpunkt för många svenskar, och Lars-Gunnars kunniga men samtidigt avslappnade kommentering gjorde att han blev synonym med fotbollssändningarna. För en hel generation sportälskare var lördagarna heliga, och Lars-Gunnar guidade dem genom Premier League-matcher med både humor och värme.

Lars-Gunnar gjorde förstås även andra program utanför sporten, så som ”Sveriges magasin” och ”Kvällsöppet”.

Efter sin långa karriär inom svensk media fortsatte Lars-Gunnar Björklund att vara en röst som många saknade. Han blev något av en mentor för kommande generationer av sportkommentatorer och lämnade ett arv som fortfarande lever kvar.

Familjen

Lars-Gunnar Björklund gifte sig 1964 med hustrun Lena Björklund (ogift Ekvall) och tillsammans fick de sönerna Fredrik och Daniel.

Sista svåra tiden

Det var under 2012 som Lars-Gunnar plötsligt blev väldigt sjuk. Han drabbades av envisa hostattacker för vilka han sökte vård för. Han fick då reda på att han drabbats av den ovanliga sjukdomen lungfibros. Trots det så höll han sig positiv ändå in mot slutet.

– Han förstod att det inte fanns något att göra. Och det är inte roligt att få höra. Han var ju inte så gammal och vi hade varit gifta i nästan femtio år, har hans änka Lena Björklund sagt till Expressen.

Tre månader efter att han fått diagnosen så somnade Lars-Gunnar Björklund in den 30 november 2012, 75 år gammal.

– Han blev väldigt sjuk. Det var tack och lov inget långt och utdraget lidande. Han fick lugnt och stilla somna in.

Tack för allt Lars-Gunnar. Vila i frid.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev