Pekka Langer hade landets mest älskade röst – men bakom stjärnans glada fasad dolde sig ett stort mörker

För de som varit med ett tag så klingar namnet Pekka Langer oundvikligen bekant.

Han var en legendar inom både radio och television under många år.

Men bakom den gladlynta och humoristiska fasaden så gömde sig en mörkare sida.

Ture Per-Olof ”Pekka” Langer föddes den 12 oktober 1919. Under sitt liv lämnade han efter sig ett outplånligt avtryck på underhållningsvärlden genom sin enastående kvickhet och karisma.

Till en början uppvuxen i Ed i Dalsland präglades Pekkas barndom av tragedi när hans mor gick bort när han endast var fyra år gammal.

Farbrorn och hans fru i Norrköping erbjöd sig att ta hand om Pekkas två år yngre lillebror Gunnar, för att avlasta fadern. Men när de kom för att hämta Gunnar så sprang Pekka genast fram och kramade om farbrorns fru med vädjande ögon. Det blev då Pekka som fick flytta upp till Norrköping istället.

Detta skulle senare i livet ge Pekka Langer samvetskval då uppväxten i Norrköping bjöd på betydligt fler möjligheter för honom än för Gunnar som blev kvar.

Karriären tog fart

Redan från ung ålder visste Pekka att han ville ägna sig åt journalistik. Han studerade på läroverk och efter det knallade han upp till chefredaktören på Norrköpings Tidningar för att fråga om jobb. Där blev han dock snabbt avvisad och sökte sig då till konkurrenten Folkbladet, där han fick jobb som allmänreporter.

Ett par år senare kom han till Morgon-Tidningen i Stockholm och därefter började han jobba på SAS marknadsavdelning.

Pekka Langer
Foto: Björn Larsson Ask/TT

Stormiga kärlekslivet

Då hade han sedan tidigare träffat kärleken Gunnel Hermansson, flyttade hon med honom till Stockholm från Norrköping. 1946 gifte sig paret men äktenskapet blev kortvarigt. Ett par år senare flyttade Gunnel till Uppsala för att studera vidare, och deras relation försämrades.

Pekka träffade istället Bibi Lidman 1948, medan han ännu var gift med Gunnel. Bibi blev gravid vilket var en stor skandal i och med att Pekka var gift och hon var dotter till pingstkyrkopredikanten Sven Lidman. Pekka och Gunnel tog snabbt ut skilsmässa och samma år gifte sig Pekka med Bibi, lagom till juldagen föddes deras första son Johan.

Bibi Langer
Bibi Langer. Foto: Jack Mikrut/TT

Framgångarna i radio

Pekkas entré i radiobranschen började med den enormt populära radioserien ”Natttuppen” (ja, det stavas med tre ”t”) 1952, där han visade upp sin talang för humor och musik. Programmet sändes på söndagskvällar och blev en riktig succé.

Han blev snabbt superkänd för hela svenska folket och många satt klistrade framför radioapparaterna när Pekkas program sändes. Varje avsnitt var minutiöst planerat och minsta lilla fniss stod med i manus.

50-talet kom att bli årtiondet då Pekka vann svenska folkets hjärtan. De enda som möjligen skulle kunna mätt sig med hans popularitet var Lennart Hyland eller Sven Jerring.

I och med framgångarna i radio så dröjde det inte länge förens Povel Ramel hörde av sig. Tillsammans med honom blev Pekka en del av den första ”Knäppupprevyn”.

Pekka fortsatte att göra radio i många år framöver och i olika radioprogram. Bland dem gjorde han Svensktoppen och Gomorron, varav den sistnämnda han gjorde tillsammans med frun Bibi.

Mörka sidan bakom fasaden

Samarbeten med framstående personligheter som Povel Ramel och framgångsrika program som ”Notknäckarna” på television etablerade Pekka som en älskad underhållare.

Men trots framgångarna i både radio och tv så var inte allt bra bakom den glada och humoristiska fasaden.

Pekka Langer led nämligen av en oerhörd prestationsångest. Rädslan för att göra bort sig inför miljonpubliken ledde till att han tog till både alkohol och började missbruka tabletter.

Det gick till slut så långt att när Notknäckarna började sända sin nya säsong 1985 så fick Pekka ledas ut ur studion. Han tappade orden och verkade förvirrad. Publiken trodde han var full och tidningarna skrev om skandalen.

Det skulle senare visa sig handla om hans tänder. Då han vid tiden hade tappat sina tänder så använde han en tandprotes. Tack vare skräcken för att råka tappa tandprotesen i sändning så hade han tagit tabletter innan sändning för att lugna sig själv, det låg bakom hans förvirring i tv.

Pekka Langer tillsammans med kompanjonen Carl Uno Sjöblom
Pekka Langer tillsammans med kompanjonen Carl Uno Sjöblom . Foto: TT

Ekonomiska bekymren

Även om Pekka Langer aldrig egentligen råkade ut för några missöden i karriären så drabbades han och familjen av en ekonomisk kris. Pekka, som var ekonomiskt okunnig, hade försatt sig i stora skulder.

Familjen fick sälja radhuset och Pekka flyttade ett tag till den spanska solkusten där skatten var billigare. Därifrån sände han radio och skrev böcker. Efter fyra år så var dock skulderna avbetalda.

Sista svåra tiden i livet

De sista åren i Pekkas liv blev tuffa rent hälsomässigt. Han drabbades av ett elakt magsår som gjorde att han behövde operera bort halva magsäcken. Han fick även två blodproppar, varav den ena i hjärnan. De två sista åren levde han till stor del på sjukhus då han drabbats av cancer i magen.

Den 6 maj 1996 gick stjärnan bort, vid en ålder av 76 år. Efter sig lämnade han hustrun Bibi, barnen Johan, Jannike och Joakim, samt förstås hela svenska folket i sorg.

Även om Pekka Langer hade många motgångar i livet så utstrålade han alltid positiva och varma känslor inför sin publik. Han var ett proffs ut i fingerspetsarna och för alltid kommer han att bli ihågkommen som en av pionjärerna inom radio- och tv-underhållning.

Pekka Langer
Foto: TT

Vila i frid Pekka. Vi glömmer dig aldrig.

Dela gärna den här artikeln så att fler får minnas radio- och tv-legenden Pekka Langer.