Lasse Berghagens sista svåra tid i livet – var aldrig rädd för döden: ”Kanske kan själen fara vidare”
Lasse Berghagen

Lasse Berghagens sista svåra tid i livet – var aldrig rädd för döden: ”Kanske kan själen fara vidare”

Det var under torsdagen som Sverige nåddes av det sorgsna beskedet om att Lasse Berghagen gått bort.

Under sitt liv har han satt spår i många svenska hjärtan. Och de spåren kommer aldrig att försvinna.

Så var Lasses sista tid i livet – och så såg han på döden.

Torsdagen den 18 oktober 2023 kommer för alltid vara datumet då en våra absolut största och mest folkkära artister och låtskrivare gick ur tiden.

Lasse Berghagen var under majoriteten av sitt aktiv som artist, musiker, textförfattare och programledare. Under hela sin karriär berörde han miljontals människor med allt som han tog sig an.

Från att som 19-åring bli upptäckt gjorde han snart succé med låten ”Teddybjörnen Fredriksson”. Framgångarna därefter slutade aldrig att komma.

Lasse Berghagen 1974
Lasse Berghagen 1974. Foto: Bertil Ericson/TT

Genom sitt liv så skrev Lasse Berghagen hundratals låtar varav många har blivit klassiker och kommer att bevaras i den svenska musikskatten för all framtid. Skivor och låtar så som exempelvis ”En kväll i juni”, ”Jennie, Jennie” och ”Stockholm i mitt hjärta” kommer vi aldrig att glömma Lasse för.

Men det är inte bara som låtskrivare och artist som vi minns Lasse. Han var även en person med ett enormt hjärta och en personlighet som utstrålade värme och ödmjukhet.

Mellan åren 1994 till 2003 stod han outröttligt på Sollidenscenen och ledde Allsång på Skansen, som under hans tid kom att bli ett riktigt succéprogram.

Sista svåra tiden

Det var i somras som Lasse fick ställa in sin medverkan på Västerviks visfestival. Han hade då fått problem med sitt hjärta. En tid därefter blev han utskriven, men i slutet av augusti fick han komma tillbaka på grund av bröstsmärtor.

Lasse genomgick en hjärtoperation, vilket ledde till komplikationer. Sedan dess har han legat inlagd på IVA där han tidvis legat nedsövd.

Det var på torsdagen som hans hjärta inte längre orkade slå, efter 78 år somnade den fantastiske mannen in och lämnade ett stort tomrum i oss alla.

Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån”, skriver familjen till TT.

Lasse Berghagens tankar om döden

I en intervju med Expressen från 2018 så fick Lasse frågan om vad han tänker om döden. Lasse berättade då att det inte var något som skrämde honom.

– Jag tycker inte om döden. Jag är inte rädd för den, men jag har förlorat så många goa vänner de senaste åren och jag har en sorg och saknad efter dem. Magnus Härenstam, min syster och flera andra som jag har bollat tankar med och haft som mentorer finns inte längre här. Det har jag nog inte riktigt lyckats bearbeta, sa Lasse Berghagen då.

I samma intervju så fick han frågan om vad han tror händer efter döden. Han berättade då att hustrun Eva tror på något, men själv var han osäker.

– Eva tror på något, att det inte bara tar slut. Jag tror nog mer att man återgår till att vara en del av naturen. Man försvinner ner i marken, men kanske kan själen fara vidare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Lasse Berghagen
Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Hedrades en sista gång på bästa sändningstid

Den åttonde oktober sändes Lasse Berghagens avsnitt av ”Vilket liv!”, där han hyllades av familj, vänner och kollegor.

Programmet var egentligen tänkt att sändas tidigare, men på grund av Lasses tillstånd så valde man att avvakta. Till slut så sändes programmet, vilket skulle bli det sista avsnittet för säsongen.

Trots att pappa fortfarande inte är utom fara så har vi i familjen sagt ja till att sända programmet. Pappa ligger fortfarande på iva men han har tv på rummet och vi känner att han kommer må bra av att se denna hyllning till honom. Och han behöver allt stöd han kan få”, skrev dottern Malin Berghagen på Instagram

En miljon tittare såg programmet som blev en sista vacker hyllning till Lasse Berghagen. Finare avsked är svårt att tänka sig.

LÄS MER:

Vännernas känslosamma ord om Lasse

Efter att den tråkiga nyheten om Lasses bortgång kommit ut så är det många vänner, familjemedlemmar och kollegor som gett sina ord om de sorgsna känslorna de känner.

Det är tydligt att Lasse var en fantastisk man med många vänner omkring sig.

LÄS MER:

Vila i frid Lasse. Alla tankar går till dig och familjen.

Vilket är ditt bästa minne av Lasse Berghagen? Dela gärna med dig av det i en kommentar på Facebook.