Männen som backar upp Josefin Nilsson – här är deras viktiga budskap: ”Hon träffade djävulen”

Peter Jöback, Morgan Alling och Jonas Gardell backar Josefin Nilsson. Foto: Instagram/Thron Ullberg/Morgan Norman/Wikkimediacommons

Ett öde som har fått ett helt land att börja agera, reagera, väcka ilska och sorg. Det är Josefin Nilssons liv som genom den nya dokumentären har fått ett nytt liv och en upprättelse, precis som hennes syster berättar var orsaken bakom dokumentären från första början.

Josefin Nilsson levde i ett destruktivt förhållande där mannen misshandlade henne både psykiskt och fysiskt. Mannen fick sedan villkorligt fängelse och arbetar i dag på Dramaten som skådespelare.

Men Josefins liv må vara över på denna jord, men hennes livsglöd och vackra själ lever kvar.

När ett sådant öde får nytt liv väcker det känslor. För skådespelaren Alexander Karim fick han nog av ”gubbslemmet”, och tackar nej till kommande roller i uppsättningar tillsammans med män inom teater, tv och film som inte respekterar kvinnor.

Många har reagerat, män som kvinnor – vi listar tre av dem.

Det är också genom hans öppna brev som folkkära skådespelaren och sångaren Peter Jöback tar ställning.

I ett Instagraminlägg skriver han ”Jag är med dig Alexander Karim #jagtackarne j#brinnförjosefin”.

Morgan Alling: ”Hon träffade djävulen”

Och Peter Jöback är inte ensam. Skådespelaren Morgan Alling skriver i ett långt inlägg på sin Instagram om de upprörda känslorna han känner efter att ha sett dokumentären.

”Hon träffade djävulen som gjorde livet till ett helvete. Nån måste ha hört när han slår sönder lägenheten med en kvinnokropp. De grannar måste veta att tystnaden är det största sveket. Kollegorna på teatern vet jag reagerade”, skriver Morgan Alling och fortsätter:

”Försvaren för dessa ”män” har varit många och varierade; ”Full”, ”Han har teaterdemonen inom sig”, ”Kvinnor gillar män som är lite farliga”, ”It takes two to tango”, ”Han är en konstnär. Media har också glorifierat dessa ”alfahanar” som sexig, manliga, demoner och det har gjort det svårare för ledningen.
Men idag, tack vare #metoo har man belyst en tystnadskultur ”, skriver han.

Jonas Gardell: ”Brände ända in till ens hjärta”

Författaren, skådespelaren och sångaren Jonas Gardell menar att män som hatar kvinnor är ”ur-förtrycket”.

”Män som hatar kvinnor. I alla tider. I alla delar av världen. I bland tänker jag att det är roten till nästan allt förtryck i världen. Det är liksom ur-förtrycket”, skriver han till en bild på Facebook.

Och det är en chockad Jonas Gardell som sett dokumentären.

”Minns vilken makalös artist hon var. Den där närvaron som brände ända in till ens hjärta. Älska mig för den jag är. Och chockas över vad hon utsattes för. Att det bara fick hända. Att det fortsätter att hända”‚ skriver han.

Bra och viktigt budskap! Gilla eller dela för att skicka dessa fantastiska mäns viktiga budskap vidare!

Läs mer om Alexander Karims viktiga budskap i hans öppna brev till branschen här

Skådespelaren Alexander Karim ryter ifrån efter orden om Josefin Nilsson: ”Karriären kan gå åt helvete men…”

Exit mobile version