Lasse Berghagen har vaknat upp på sjukhuset efter nedsövningen

Malin Berghagens nya besked om pappa Lasse – har vaknat upp på sjukhuset: ”Små framsteg”

I slutet av augusti nåddes det svenska folket av nyheten att den älskade artisten Lasse Berghagen, 78, lagts in på sjukhus då han var i akut behov av att göra en hjärtoperation.

Sedan dess har läget varit allvarligt, men ändå stabilt.

Dottern Malin Berghagen har regelbundet kommit med små uppdateringar om hur det står till med pappans hälsa. I söndags kom hon med nya besked.

Sommaren blev något turbulent för den före detta Allsång på Skansen-programledaren Lasse Berghagen. 78-åringen, som har haft problem med hjärtat tidigare, fick ställa in framträdanden runtom i landet för att i stället läggas in på sjukhus.

Först gjorde han en ballongsprängning i armen och till en början verkade allting vara lugnt och han fick återvända hem – men det visade sig snart att han behövde ytterligare vård.

Efter ett par dagar bekräftade dottern Malin Berghagen, 57, för Aftonbladet att Lasse hade blivit nedsövd på grund av komplikationer i samband med en operation.

Malin Berghagen. Foto: TV4/Youtube

– Det är stabilt, men kritiskt. Herr Berghagen tickar på åt rätt håll, men vi har ingen aning om hur det går när han väl väcks. När man vaknar blir det återigen en belastning på hjärtat. Vi tar allt dag för dag, minut för minut. Även om det går åt rätt håll är vi fullt medvetna om att det fortfarande är en kritisk situation för pappa. Vad som helst kan hända. Det får inte uppstå komplikationer, det ska istället ticka på som det gör nu, sa hon till tidningen.

Läs mer: Nya beskedet om Lasse Berghagen – dottern Malin bryter tystnaden: ”Samma dag som pappa opererades…”

Varit bortrest i en vecka

Sedan dess har familjen, främst genom döttrarna Malin och Maria Berghagen, givit korta uppdateringar med jämna mellanrum. Svenska folket är givetvis oroligt för vad som kommer att hända med den mycket populäre och älskvärde artisten.

Den senaste veckan har Malin Berghagen tillbringat på den grekiska ön Rhodos tillsammans med sin halvsyster Kristin Kaspersen. Hon har varit där förut och lett yogaklasser, vilket även var planen nu. Men hon velade länge om hon verkligen skulle åka.

”Jag som var så ledsen när jag åkte ner. Full av tvivel om jag gjorde rätt. Men pappas läkare försäkrade mig att så länge pappa ligger på IVA kan vi ändå inte vara där hela tiden. Jag behövde att tillit till läkarna och dom som tar hand om honom. Och det gick bättre än jag någonsin hade hoppats på”, skriver hon på sin blogg på sajten MåBra och hyllar de läkare och sköterskor som tagit hand om Lasse den senaste månaden.

STOCKHOLM 20161115 Lasse Berghagen under minglet efter inspelningen av SVT:s jubileumsprogram i TV-huset i Stockholm. Programmet som sänds 25 november kommer att omfatta två timmars underhållning som sammanfattar 60 års television. Foto: Christine Olsson / TT
Lasse Berghagen. Foto: Christine Olsson/TT

”Reagerat med närvaro och tacksamhet”

Under söndagen gav hon ett positivt besked till alla angående Lasse Berghagens hälsa. Både hon och systern Maria bekräftar (via bloggen samt i ett meddelande till Aftonbladet) att Berghagen har vaknat igen efter nedsövningen.

Läs mer: Jill Johnsons varma ord om Lasse Berghagen – starka stödet till familjen

Varje dag har jag precis som hemma i sverige ringt till pappas rum och pratat med sköterskor och läkare. De har blivit människor som vi i familjen nu både skrattar och gråter av lycka för de små små framsteg pappa hela tiden gör. Och varje dag tar de telefonen till hans öra och jag har stått ute i havet och pratat alla minnen han och jag haft här tillsammans med Eva (Lasses fru) och Maria”, skriver Malin på bloggen, och fortsätter:

Han har hört vågorna, jag har beskrivit dofterna och han har reagerat med närvaro och tacksamhet. Varje dag har de omkring honom glädjande berättar hur vårt samtal och mina beskrivande ord fått honom att lysa upp för att sedan somna igen. Orden ”ring imorgon igen Malin för det är verkligen bra för honom” får mig alltid berörd”.

Vad skönt att höra att det går åt rätt håll för Lasse! Fortsätt att kämpa. Vi sänder all kärlek som vi kan till dig och hela familjen.