Robert Gustafssons stora sorg – gripande orden efter Peps Perssons död: ”En av de största”

Under söndagen kom det tragiska beskedet att Peps Persson avlidit i sitt hem, 74 år gammal.

Nu sörjer Sverige en förlorad ikon.

”En av de största med en integritet som de flesta artister av i dag borde lära sig av”, skriver komikern Robert Gustafsson till Aftonbladet.

Under söndagen kom det tragiska beskedet att den 74-åriga musikern Per-Åke Peps Persson avlidit i sitt hem i skånska Vittsjö. Det bekräftades av en vän, enligt Dagens Nyheter

Många sörjer nu den legendariska musikern som berikat musiksverige under flera årtionden.

Peps Perssons musikaliska karriär inleddes redan på 1960-talet. Därefter verkade han både som soloartist och som medlem i olika band som ”Peps Blodsband” och ”Peps Blues Quality”.

Bland de verk som artisten nu lämnat efter sig hittar vi flera klassiker. Däribland ”Falsk matematik”, ”Hög standard” och ”Oh boy”. Den sistnämnde spelas fortfarande, årligen, på skolavslutningar runt om i landet.

Blues-ikonen har fått mängder av utmärkelser. Bland dem har han blivit invald i Swedish Music Hall of Fame och tagit emot Grammisgalans hederspris.

Peps Persson
Foto: Maja Suslin / TT

Peps på senare tid

Men det har också varit mörkare dagar.

I början av 2006, morgonen efter en spelning, fick Peps föras akut till sjukhus med konstaterat hjärtflimmer.

– Det är konsekvensen av att han jobbar mycket, sade då vännen Dag Häggqvist till Aftonbladet.

Peps repade sig efter sjukhusvistelsen men efter det blev det, förutom några enstaka framträdanden, inte så mycket mer tid på scenen för musikern. 

Så sent som i vintras släppte även musikern, tillsammans med författaren Göran Holmqvist, boken ”Spela för livet – Peps Persson en skånsk speleman”, med avstamp i skåningens musikaliska karriär.

Sorgen efter beskedet

Men efter söndagens besked sörjer nu folk, runt om i hela landet, den bortgångne musiklegenden. 

En av de som tog emot beskedet med stor sorg är komikern och skådespelaren, Robert Gustafsson. Han har vid flera tillfällen gjort sig känd för att imitera den skånska musikern och i ett framträdande på ”Allsång på Skansen” uppträdde de tillsammans. Något som charmade hela svenska folket.

I ett sms till Aftonbladet berättar komikern om sorgen och minnena av Peps.

”’Vi kör väl igenom låten på genrepet?’ Sa jag till Peps bakom scenen vid ’Allsång på Skansen’. ’Nä, vi tar det på volley’ sa han, så vid direktsändningen var det bara att krypa ner i lådan och hoppas på det bästa när vi sen bars ut på scenen, skriver han och fortsätter:

”Å så blev det också, det bästa. En av de största med en integritet som de flesta artister av i dag borde lära sig av. Det svänger fortfarande. Respekt.”

Peps Persson – Oh BoySwedish TV-show "Allsång på Skansen". Peps Persson and the Swedish comedian Robert Gustafsson performed a duet, 2005.

Posted by Peps Persson on Friday, January 2, 2009

”Bedrövad”

Även den skånska artisten Hasse ”Kvinnaböske” Andersson blev kraftigt berörd av det tragiska beskedet.

– Jag fick reda på det för några timmar sedan, jag blev väldigt bedrövad. Jag visste att han hade varit sjuk men jag visste inte att det var så allvarligt, sade han till tidningen innan han fortsatte: 

– Jag har känt Persson i många år, vi har spelat tillsammans och hade en tv-serie ihop. Vi har haft väldigt roligt tillsammans, gjort plattor ihop och var på samma skivbolag.

– Persson hade ett stort hjärta och var trogen sin grej, det han trodde på och så levde han. Han kompromissade inte. Jag har många fina minnen ihop med Peps, sade han till Aftonbladet under söndagen.

Vila i frid. Alla våra tankar går till Peps nära och kära.