Stig-Helmers pingla ”Rebecka” försvann efter Hälsoresan – startade eget och flydde rampljuset

rebecka, hälsoresan, stig-helmer, sällskapsresan

Hon blev känd som Stig-Helmers stora kärlek Rebecka i ”Hälsoresan – En smal film av stor vikt”.

Men det var också den sista stora rollen som Anna Norberg tog sig an, innan hon sadlade om och startade eget.

Så här lever skådespelerskan i dag.

Säg ”Sällskapsresan” och många svenskar får genast ett brett leende på läpparna.

När Lasse Åberg 1980 presenterade sin första del i sagan om antihjälten Stig-Helmer Olsson, visste han knappast vilken enorm succé det skulle komma att bli.

Det humoristiska charteräventyret slog ner som en bomb och gjorde, tillsammans med de fem uppföljarna, så starka avtryck i den svenska filmhistorien att de än i dag räknas bland svensk films största framgångar någonsin.

Filmerna har fått miljoner människor att vallfärda till biograferna – och än i dag kan många av oss dra fram valfri replik ur de legendariska äventyren.

Men det är inte bara den tafatte Stig-Helmer som gått raka vägen in i svenska folkets hjärtan. Många är de klockrena karaktärer som genom åren har fått oss att kikna av skratt!

LÄS MER: Lasse Åberg har försvunnit helt – det här gör han i dag

SAN AGUSTIN 19800211. Inspelning av filmen ”Sällskapsresan” i San Agustin på Gran Canaria. Regissören och huvudrollsinnehavaren Lasse Åberg kollar till kameran. Foto: Gunnar Lantz / SvD / SCANPIX

Stig-Helmers damer

Inte minst har Stig-Helmers kärlekssagor i alla filmerna blivit ett eget, intressant litet kapitel.

Gång på gång faller de vackra damerna handlöst för Stig-Helmer, och han faller pladask i dem, innan han blir ensam igen och får ge sig ut på nya äventyr med vännen Ole.

Vi minns Majsan och Lotta, Fiona och Anna-Vera. Men också Rebecka, som dök upp ”Hälsoresan – En smal film av stor vikt” som hade premiär på juldagen 1999.

Filmen är i skrivande stund den sista som har gjorts om en vuxen Stig-Helmer, och handlar om hur karaktären efter ännu ett smärtsamt kärleksuppbrott börjar leva på skräpmat och går upp alldeles för mycket i vikt.

Men på en hälsoresa i Dalarna hittar Stig-Helmer inte bara vägen till ett mer hälsosamt liv. Han får också uppleva en spirande kärlek, när han förälskar sig i den excentriska Rebecka Melin.

LÄS MER: Tjejerna kärade ner sig i Stig-Helmer och försvann – så här ser de ut idag, 41 år senare

Foto: Youtube

Anna Norberg spelade Rebecka Melin i ”Hälsoresan”

Karaktären Rebecka i ”Hälsoresan” spelades av den då 34-åriga skådespelerskan Anna Norberg.

Innan hon landade rollen, så hade Anna Norberg bland annat synts i tv-serierna Snoken och Zonen, liksom julkalendern Pelle Svanslös.

Men 1999 gick hon alltså upp på bioduken, efter att ha spelat mot Lasse Åberg i ”Hälsoresan”. Inspelningarna, och slutresultatet, kom att bli ett minne som Anna Norberg burit med sig för resten av livet.

– Hälsoresan har betytt mycket för mig. Det blev en slags folklighet även om Lasses filmer tycks si och så om så är det så folkligt. Det är så mycket hjärta i hans filmer, har hon tidigare sagt enligt Expressen.

Det hände sen med Anna Norberg

I dag är Anna Norberg 57 år och kan titulera sig såväl skådespelerska som musikalartist och teaterproducent. Under karriären har hon stått på många av de stora scenerna i landet – bland annat Intiman, Berns, Chinateatern och Vasateatern.

Men rollen som Rebecka i ”Hälsoresan” blev faktiskt den sista stora som Anna Norberg gjorde i filmsvängen. Efteråt sadlade hon om och började i stället att arbeta mer bakom kulisserna.

2004 startade Anna Norberg dessutom det egna produktionsbolaget Dröse & Norberg ihop med maken Robert Dröse. ”Nöjesproducenter med värme, humor och hög kvalitet som ledstjärnor”, skriver bolaget på sin egen hemsida.

Bland annat har produktionsbolaget satt upp flera scenföreställningar. Den senaste i raden – en musikal om ”Snövit”, som redan setts av hundratusentals besökare och under hösten ska ge sig ut på ny turné.

I uppsättningen står Anna Norberg både som producent och på scenen, i dubbelrollen som drottningen och häxan.

Det är alltid så kul att höra vad som hänt med alla älskade karaktärer från ”Sällskapsresan”. Jag kan omöjligt vara den enda som uppskattar denna fantastiska filmserie – dela om du håller med, för att sprida lite nostalgi!

Exit mobile version