Lasse Åberg har försvunnit helt: Det här gör han i dag

Det fanns en tid då han var inblandad i det allra mesta som hölls kärt i de svenska folkhemmen.

Men efter ett liv i rampljuset har den älskade skådespelaren, regissören och konstnären Lasse Åberg lämnat tv-rutan helt.

Det här gör han i dag.

Foto: SCANPIX

Lasse Åberg är i dag 77 år ung. Han har haft en karriär som får de flesta andra att blekna i jämförelse, och som tog fart redan på tidigt 60-tal.

Efter flertalet lyckosamma tv-projekt blev Lasse Åberg allt mer involverad i film på 70-talet. Han arbetade både med egna produktioner och som skådespelare i andras filmer. Åberg syntes bland annat i populära komedifilmer som 47:an Löken blåser på och Repmånad, samt i tv-roller som Trazan i Trazan & Banarne.

År 1980 följde bomben som många än i dag förknippar Lasse Åberg med. Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten fick svenskarna att vallfärda till landets biografer.

Foto: Gunnar Lantz/SvD/SCANPIX

Charteräventyret med antihjälten Stig-Helmer banade väg för en hel radda nya publiksuccér i samma anda. I dag ses serien, med totalt sex filmer, som en av svensk films största framgångar någonsin.

Men sedan den senaste filmen, The Stig-Helmer Story från 2011, har det varit tyst om Lasse Åberg.

Så vad har egentligen hänt med den folkkäre mångsysslaren?

Foto: Wikimedia

I podcasten ”Nemo möter en vän” berättar en 77-årig Lasse Åberg nu detaljer om sitt nya, okända liv.

Han har dragit sig undan rampljuset – och håller istället till på sitt museum i Bålsta.

Lasse Åberg har tidigare utmärkt sig för sina pastischer med Musse Pigg-tema. På seriemuseet Åbergs museum visar han nu upp samlingar av Disneyföremål från 1928 till 1940.

Foto: Daniel Åhs Karlsson/Wikimedia

Lasse Åbergs svärdotter har ansvar för driften av museet, medan 77-åringen själv fixar med saker runt omkring.

Det kan vara alltifrån att gå på möten till att göra fint.

– Jag träffar folk. Det finns alltid saker att göra, det ska hängas om utställningar, bytas bilder på väggarna, skrivas grejer. Jag trivs väldigt bra att skärpa runt här i min oerhörda samling, säger Lasse Åberg i podcasten ”Nemo möter en vän”.

Foto: Wikimedia

Lasse Åberg har, precis som sin älskade karaktär Stig-Helmer, ett stort samlarintresse.

Han beskriver det lite som ett tvångssyndrom.

– Jag har kommit på att jag har någon slags bokstavskombination som samlare har som heter ocd, obsessive compulsive disorder, där jag har en del av hjärnan som är oerhört utvecklad som gör att jag samlar, säger Lasse Åberg i ”Nemo möter en vän”.

Foto: Wikimedia

På museet i Bålsta kan Lasse Åberg ha det lugnt och skönt. Han får utlopp för sitt samlande och kan umgås med familjen.

77-åringen är en pensionär med en otroligt framgångsrik karriär i ryggen. Han känner inget behov av att göra fler filmer, men utesluter det inte heller.

– Jag har inte behov av pengarna som det skulle generera för jag är glad pensionär, så ska jag göra en till film blir det på grund av lust, säger Lasse Åberg i ”Nemo möter en vän”.

Dela och gilla om du också älskar Lasse Åberg och vill önska honom lycka till i sitt nya liv!