STORT GRATTIS: Lasse Åberg fyller 83 år – så träffade han sin fru Inger för över 50 år sen

Fredagen den 5 maj är ingen vanlig dag.
Det är nämligen Lasse Åbergs födelsedag.

Nöjeslivet ber att få gratulera den mångsysslande kulturikonen på bemärkelsedagen.

I stort sett alla har någon form av relation till honom.

Lasse Åberg, 83 på fredagen, är för många alltid förknippad med ”Sällskapsresan”-filmerna – klassiker som fortfarande till dags dato upptäcks och älskas av nya generationer.

I filmerna är det Åbergs kufige karaktär Stig-Helmer Olsson som fångat tittarnas hjärtan, men också kollegor som Kim Anderzon, Sven Melander, Magnus Härenstam och inte minst Jon Skolmen gjorde filmerna oförglömliga med sina insatser.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

För två år sedan var det 40-årsjubileum för just ”Sällskapsresan”, och Lasse Åberg förklarade då i en intervju med Nyhetsmorgon vad som var hemligheten bakom succésagan med just Stig-Helmer.

– Han har en egenskap som jag tycker är vacker: han är förnöjsam. Jag är lite mer stressad och ambitiös. Jag tror det är Sveriges vackraste ord: förnöjsam, sade Åberg då om sin rollfigur som med åren blivit kultförklarad.

Lasse Åberg – från Sällskapsresan till museum

Han fick också frågan om vad som ligger bakom succén.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Jag tror att filmerna är någon slags pseudo-dokumentärer kan man säga. Vi ville sätta upp en spegel och visa, hur gör vi svenskar när vi åker till Las Palmas, när vi åker skidor och hur bär vi oss åt på sjön? Vi försökte beta igenom det här, någon slags folklivsforskning. Sen tänkte vi: vem ska spela rollen då? Då sa jag: jag kan lika gärna göra det själv för jag ser ju lite goofy ut. Så blir det en mindre att instruera.

”Sällskapsresan”-filmerna är så klart inte det enda Åberg är förknippad med. Han har genom åren gjort succé även som musiker på scen med kollegorna Janne Schaffer och Klasse Möllberg i Electric Banana Band. Han är också känd för sin konst, där Musse Pigg ofta står i centrum. Dessutom driver han sedan många år tillbaka ett eget museum i Bålsta.

Vid sin sida genom livets med- och motgångar har han haft sin älskade fru Inger som han dessutom varit gift med i över 50 år. Tillsammans har de två barn.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20200120 Lasse Åberg får "Hedersguldbaggen" vid Guldbaggegalan 2020 på Cirkus. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20200120 Lasse Åberg får ”Hedersguldbaggen” vid Guldbaggegalan 2020 på Cirkus. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Första mötet med hustrun Inger – och dåliga samvetet: ”Hamnat lite i skuggan”

Åberg minns sitt första möte med blivande hustrun som om det vore i går – trots att alltså fem decennier passerat.

– Det var mycket romantisk. Jag satte upp en lapp på skolan där jag efterlyste den söta blonda tjejen i raggsockor. Fast ett tag, när jag gjorde alla de där filmerna, jobbade jag alldeles för mycket och lämnade henne ensam med barnen. Det skäms jag lite för idag, har Lasse Åberg tidigare berättat för Hemmets journal.

Och vad det är som har gjort att de fortfarande än i dag är lyckliga och kära i varandra, är ingenting som Lasse behöver gå och grunna på. Han är säker på sin sak om hustrun, som förövrigt en statistroll i filmen ”Den ofrivillige golfaren”, uppger Femina.

Han vill samtidigt passa på att lyfta fram hustruns eget verk i ljuset, som han menar kan ha hamnat i skymundan av hans egna succéer.

– Hon är tolerant och begåvad. Hon var den enda svenska textilkonstnär som kom med i en internationell bok om modern textilkonst. Men i Sverige har hon tyvärr hamnat lite i skuggan av mig, säger han till Hemmets journal.

LÄS MERLasse Åbergs barn har vuxit upp – detta gör de idag

STOCKHOLM 20071204 Augustgalan på Berwaldhallen i Stockholm. Augustpriset dels ut i kategorierna Årets svenska barn- och ungdomsbok, Årets svenska fackbok och Årets skönlitterära bok. Bilden: Lasse Åberg med hustrun Inger. Foto: Jessica Gow / TT
STOCKHOLM 20071204 Augustgalan på Berwaldhallen i Stockholm. Augustpriset dels ut i kategorierna Årets svenska barn- och ungdomsbok, Årets svenska fackbok och Årets skönlitterära bok. Bilden: Lasse Åberg med hustrun Inger. Foto: Jessica Gow / TT

Stort grattis på din 83-årsdag, Lasse! Och tack för alla härliga minnen du bjudit oss på under årens lopp.