STORT GRATTIS: Liv Ullmann fyller 85 år – avgörande beslutet som hon ångrar än idag

Liv Ullmann

Foto: Scott Garfitt/AP, Skånereportage/IBL Bildbyrå/TT

Liv Ullmann är skådespelerskan som är mest känd för sin roll som Kristina i Jan Troells filmatiseringar av Vilhelm Mobergs Utvandrarserien.

Genom åren har hon både regisserat och spelat i ett stort antal filmer. Inte minst är hon känd som stjärnan i flera verk med Ingar Bergman, som hon även hade en relation med.

I livet så finns det ett beslut som stjärnan ångrar att hon tog.

Liv Ullman föddes den 16 december 1938 i Tokyo. Hennes far arbetade där som flygplansingenjör.

I och med faders arbete så flyttade familjen omkring under uppväxten. De bodde i Toronto och New York, men flyttade hem till Norge efter att fadern omkommit i en arbetsplatsolycka.

Tidigt började Livs intresse för teatern. Efter att ha gått en teaterutbildning i London medverkade hon redan som 19-åring i den norska regissören Edith Carlmars ”Fjols til fjells”.

Snart kom hon i kontakt med den svenska mästerregissören Ingmar Bergman och 1966 spelade hon i hans film ”Persona”. Genom åren skulle hon bli en av Bergmans favoritskådespelerskor och hon medverkade i flera av hans verk. Bland annat i ”Vargtimmen” och tv-serien ”Scener ur ett äktenskap”.

Liv Ullmann i Utvandrarna med bland andra Max von Sydow. Foto: Skånereportage/IBL Bildbyrå/TT

1971 gjorde hon rollen som Kristina i Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna”, där hon spelade mot bland andra Max von Sydow. Året därpå spelade hon även i uppföljaren ”Nybyggarna”. Rollen som Kristina var rollen som skulle göra henne absolut mest känd, åtminstone för svenskarna.

Senare i karriären följde en Hollywoodkarriär med blandade resultat. Liv Ullmann har även regisserat flera filmer och är idag en av de bäst ansedda skådespelerskorna från Europa.

Tidigare i år släpptes även en dokumentärserie om Liv som heter ”Liv Ullmann – a road less travelled” och som hade premiär i Cannes.

Liv Ullmanns kärleksliv

Liv var från början gift med läkaren Hans Jakob Stang (1960-1965). Men när hon började jobba med den 20 år äldre Ingmar Bergman vid 1965 så utvecklades en romans och de hade under fem år en relation ihop. Deras vänskap skulle dock vara fram till Ingmars död.

Tillsammans med Bergman har Liv dottern Linn Ullmann, som idag är en framstående författare.

Ingmar Bergman och Liv Ullmann. Foto: Jan Collsiöö/TT

På 80-talet hade hon en affär med skådespelaren John Lithgow. Efter det så gifte hon sig med mäklaren Donald Richard Saunders 1985, ett äktenskap som varade fram till 1995 då de skilde sig.

Beslutet som Liv ångrar

När Liv Ullmann fick frågan från Ingmar Bergman om hon ville göra en av huvudrollerna i ”Fanny & Alexander”, filmen som var tänkt att bli hans sista storfilm.

Liv tackade dock nej till rollen, vilket gjorde Ingmar vansinnig.

– Max von Sydow nobbade den också, jag vet inte varför. Ingmar sa att filmen skulle vara full av liv och humor. Så läste jag manus och kände att huvudpersonen, hon var ju sorgligare än någonsin. Och jag ville väl visa att jag klarade mig utan honom så jag sa att jag gör en film i Norge i stället. Han blev vansinnig. Han skrev brev till mig och kallade mig kyligt ”Fru Ullmann”. Fast sedan blev vi vänner igen, säger Liv Ullmann till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag såg filmen före premiären i ett visningsrum med Ingmar och grät hela tiden. Hon som gjorde rollen (Ewa Fröling) var underbar, men jag … jag ångrade mig, det är bland det mest korkade jag har gjort, att nobba den rollen.

Liv Ullmann. Foto: Scott Garfitt/AP

Stort grattis på din födelsedag Liv! Hoppas att du får ett riktigt fint firande!

Passa gärna på att gratulera stjärnan i kommentarsfältet på Facebook!

Exit mobile version