Gaby Stenberg blev ”Beatrice” med hela svenska folket – men ett beslut tvingade henne bort från rampljuset

Gaby Stenberg var en av våra riktigt stora skådespelare och under sin karriär stod hon på mängder av scener och trollband alltid sin publik.

Mest känd är hon kanske för rollerna som Reidar Dahléns hustru Elinor och senare som tvillingsystern Beatrice.

Efter en paus i karriären återupptog hon skådespeleriet efter makens död och blev känd för hela svenska folket.

Gaby Stenbergs liv började på andra sidan jorden. Hon föddes nämligen i Tokyo den 9 januari 1923. Hennes far var chef på ett svenskt företag i Tokyo men efter en stor jordbävning 1923 som ödelade stora delar av staden, inklusive familjens hem, så beslutade sig familjen Stenberg för att flytta hem till Sverige.

Det var i Stockholm som Gaby växte upp. Tidigt fick hon gå och ta pianolektioner på Richard Anderssons musikskola och hon tog även sånglektioner hos den berömda operasångerskan Adelaide von Skilondz.

Det dröjde inte heller länge förens Gaby började att studera teater vid Willy Koblancks teaterskola mellan åren 1939–1942.

Men filmdebuten gjorde hon faktiskt redan som 13-åring i filmen ”Bombi Bitt och jag” från 1936.

LÄS MER:

Den första rollen på en scen gjorde Gaby Stenberg i operetten ”Blåjackor” 1942. Sedan dess gick karriären bara uppåt för stjärnan. Som skådespelare hade hon en stor bredd och spelade i både seriösa draman och i mer lättsamma revyer.

Genom åren var Gaby Stenberg aktiv på teatrar i Stockholm, Malmö och Köpenhamn. Hon medverkade även i många filmer, däribland i ”Gröna hissen”, ”Nattens ljus” och ”Sängkammartjuven”.

Valde familjen före karriären

1962 gifte sig Gaby med den 16 år äldre kirurgen Fredrik Koch. Hon flyttade hem till honom och hans barn från ett tidigare förhållande och det var vid tiden bosatta i Lund.

Gaby valde familjelivet framför karriären och tog en paus från skådespeleriet. Istället studerade hon fonetik, lingvistik samt psykologi och jobbade extra som logoped.

Gaby Stenberg som Mälardrottning i revy på Folkan
Gaby Stenberg som Mälardrottning i revy på Folkan 1961. Foto: TT

Jan Malmsjös ord om Gaby Stenberg

Efter att maken gick bort 1983 så beslutade sig Gaby Stenberg för att återuppta skådespeleriet. Hon fick erbjudande om att spela i ”La cage aux folles” på Malmö Stadsteater 1985 där hon bland annat spelade mot Jan Malmsjö.

I TV4:s ”Hellenius hörna” har Jan Malmsjö tidigare pratat om sin kärlek för Gaby Stenberg.

– 1944 var jag 12 år och SÅ förälskad i Gaby Stenberg. Hon spelade Titania i En midsommarnattsdröm och hade världens första minibikini på sig. Det var ett frimärke här, ett frimärke där och så ja, några fler frimärken…, säger Jan Malmsjö och ler.

– Jag fick hennes autograf och hon skrev kram.

Efter den föreställningen så fick Jan Malmsjö även en kram på riktigt av sin stora idol. Då var han ovetandes om att han skulle få spela mot henne drygt 40 år senare.

Familjen Dahlén från Rederiet med Gaby Stenberg i mitten
Familjen Dahlén från Rederiet med Gaby Stenberg i mitten. Foto: Anders Kallersand/TT

Blev känd för den breda publiken

Efter att Gaby Stenberg tagit upp karriären inom skådespeleriet igen så blev rollerna fler och fler. Hon blev nu kändare för en större tv-publik då hon var med i bland annat ”Goda grannar”.

1992 hade succéserien och långköraren ”Rederiet” premiär och där hade Gaby en given roll.

I Rederiet spelade hon till en början Elinor, hustrun till Reidar Dahlén som efter ett tag väljer att ta sitt liv genom att hoppa från Freja. I senare säsonger så kom Gaby tillbaka, men då i rollen som Elinors tvillingsyster Beatrice.

Bert-Åke Varg och Gaby Stenberg under inspelningen av det sista avsnittet av Rederiet.
Bert-Åke Varg och Gaby Stenberg under inspelningen av det sista avsnittet av Rederiet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tiden efter Rederiet

Efter att ”Rederiet” slutade sändas för gott 2002 så gick Gaby Stenberg mer eller mindre i pension. Det sista hon medverkade i var tv-serien ”Belinder auktioner” som sändes i SVT1 under hösten 2003.

Den 20 september 2011 somnade Gaby Stenberg in i sitt hem i Stockholm efter en kort tids sjukdom, 88 år gammal.

Hon ligger begraven tillsammans med sin man på Norra kyrkogården i Lund.

Tack för alla otroliga prestationer du gjort för din publik Gaby!

Vila i frid. Vi glömmer dig aldrig.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev