Tittarnas sorg efter SVT:s beslut för Pia Herrera – raseriet när hon tvingas bort: ”Korkat beslut”

Pia Herrera har fått beskedet att hon tvingas bort från SVT. Det har fått tittarna att rasa mot kanalen. De kommer att sakna den uppskattade programledaren.

Otroligt korkat beslut”, kommenterar en person på Nöjeslivets Facebook-sida.

En klar favorit, den allra bästa! Hur tänker dom?”, skriver en annan.

Hon blev en självklar del av många svenskars vardag när hon dök upp i ”Go’kvälls” sändningar från Umeå för ungefär sex-sju år sedan. Pia Herrera, 53, blev snabbt en tittarfavorit tack vare sitt lugn och sin behagliga röst.

Förra våren slutade hon att programleda ”Go’kväll”, till mångas förtret. I stället agerade hon vikarie på ”Morgonstudion” i flera månader.

Läs mer: Pia Herrera tvingades bort från ”Go’kväll” – profilens nya stora besked: ”Som det ser ut nu…”

pia herrera, go'kväll, svt
Pia Herrera i ”Go’kväll”. Foto: Jan Danielsson /SVT

Till slut blev hon nästan den person som syntes flitigast i tv-rutan på morgnarna.

– Några veckor före jul fick jag en chock när vår gruppchef sa att de självklart ville skriva kontrakt med mig för hela 2022, men att det blir mitt sista år. Jag förstod ingenting, vad då sista? Det visade sig att en medarbetare får ha en så kallad programanställning i max tre år, och hamnar dessutom i karantän i tre månader därefter, berättade hon för Aftonbladet i början av 2022.

Tvingas bort efter 15 år

Efter 15 år utan någon fast anställning tvingas nu Pia Herrera att lämna SVT. Det är ett besked som hon haft på känn skulle komma.

– Jag har haft jättefina år på SVT med fantastiska kollegor, men tyvärr aldrig förärats en fast anställning utan jag har varit vikarie, timvikarie, programanställd och jag har gått på projekt. Nu har jag kommit till ett läge som innebär att om jag skulle fortsätta så träder LAS, lagen om anställningsskydd, in. Då skulle jag hamna på en förturslista som gör att SVT skulle behöva anställa mig, men det vill de inte. Därför åker jag ut nu, berättar Pia nu för Aftonbladet.

Trots att hon arbetat för kanalen väldigt många år känner hon att SVT aldrig riktigt kämpat för att lösa en anställning åt henne. Det ekonomiska läget är onekligen ansträngt nu, men kanalen har haft lång tid på sig att anställa henne om de hade velat.

– Liksom på många andra håll är ekonomin på SVT hårt ansträngd, men det är klart att jag tänker att det funnits många chanser under åren att anställa mig, men jag har aldrig prioriterats, säger hon.

Lyckligtvis har Pia under det senaste året varit programledare på SR, för programmet ”Karlavagnen”, varje måndag. Det kommer hon att fortsätta med.

go'kväll
Linda Olofsson, Jovan Radomir, Pia Herrera, Beppe Starbrink och Inger Ljung ledde ”Go’kväll” tidigare. Foto: Janne Danielsson/SVT

Tittarnas reaktion: ”Hur tänker dom?”

SVT:s besked om att Pia slutar har fått tittarna att rasa. De vill absolut inte att hon ska försvinna från tv-rutan. De kommer att sakna henne.

Nöjeslivets Facebook-sida har flera hundra personer kommenterat nyheten.

Fina och duktiga Pia! En klar favorit, den allra bästa! Hur tänker dom?”, skriver en tittare.

Otroligt korkat beslut”, skriver en annan.

Så sorgligt, mycket märklig personalpolitik”, uttrycker en tredje.

Konstig prioritering! Hon är ju så behaglig!”, skriver en och skickar en känga till SVT.

Hon är jätteduktig och behaglig röst..hon är säkert perfekt i radion”, skriver någon.

Underbara Pia med en charm och naturlighet som går fram till oss i stugorna”, kommenterar en annan.

Vi kommer att sakna dig i rutan, Pia. Hoppas det löser sig med nytt jobb och att du kommer att trivas där du hamnar.

Tack för alla dina år i SVT. Du har varit så uppskattad av tittarna.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev