Pia Herrera tvingas bort från SVT – programledaren lämnar kanalen efter 15 år: ”En skandal”

Programledaren Pia Herrera fick lämna ”Go’kväll” efter fem år, men sattes in som vikarie i ”Morgonstudion”. På onsdag gör hon sin sista sändning på SVT.

Hon tvingas nämligen bort från kanalen.

– Det är klart att jag tänker att det funnits många chanser under åren att anställa mig, men jag har aldrig prioriterats, säger hon till Aftonbladet.

Hon var länge en älskad programledare för ”Go’kväll” som spelas in uppe i Umeå. Men efter fem år som ett av ansiktena utåt för programmet fick hon plötsligt lämna.

Pia Herrera, 53, har ett välkänt ansikte på SVT – kanske känner inte alla igen hennes namn. Hon har under flera års tid varit en av de mest omtyckta och mest flitigt använda programledare på kanalen.

Läs mer: SVT-profilen Pia Herreras stora sorg – tvingades bort från kärleken: ”Känns fruktansvärt hemskt”

Tvingades bort från ”Go’kväll”

Du kanske har sett henne i ”Morgonstudion”? Eller i ”Rapport”? Kanske som programledare för ”Världens barn-galan”?

Pia Herrera har checkat av allt det där. Framför allt har hon gjort sig känd för sin medverkan i ”Go’kväll”.

– Några veckor före jul fick jag en chock när vår gruppchef sa att de självklart ville skriva kontrakt med mig för hela 2022, men att det blir mitt sista år. Jag förstod ingenting, vad då sista? Det visade sig att en medarbetare får ha en så kallad programanställning i max tre år, och hamnar dessutom i karantän i tre månader därefter, berättade hon för Aftonbladet i början av 2022.

Hon slutade däremot redan i maj samma år, eftersom hon själv sa upp sig.

I samma intervju med kvällstidningen berättade hon att hon redan fått ett nytt deltidsjobb som programledare i radio.

– Från och med nästa vecka ska jag leda ”Karlavagnen” varje måndag. Det ska bli otroligt roligt, men ärligt talat blev jag superpaff när jag fick frågan. Jag undrade om de hade tänkt rätt. Hon som ställde frågan var väldigt övertygande och sa att de ville ha mig och att jag passar perfekt. Så jag sa ja på stående fot utan att riktigt veta vad det handlade om, sa hon.

Fortsätter med radio

Den rollen har hon fortfarande. Pia ska alltså fortsätta att sända radio på P3/P4 på måndagar. Men hennes största inkomstkälla har plötsligt tagits ifrån henne.

Efter 15 år tvingas hon lämna SVT.

– Jag har haft jättefina år på SVT med fantastiska kollegor, men tyvärr aldrig förärats en fast anställning utan jag har varit vikarie, timvikarie, programanställd och jag har gått på projekt. Nu har jag kommit till ett läge som innebär att om jag skulle fortsätta så träder LAS, lagen om anställningsskydd, in. Då skulle jag hamna på en förturslista som gör att SVT skulle behöva anställa mig, men det vill de inte. Därför åker jag ut nu, berättar Pia nu för Aftonbladet.

Pia Herrera
Pia Herrera i SVT. Foto: SVT

Hon är medveten om att kanalen har det svårt rent ekonomiskt och att det till viss del är därför hon inte kan stanna. Samtidigt har hon varit på plats i 15 år. Det har funnits tidpunkter och möjligheter för SVT att anställa henne om de hade velat.

– Liksom på många andra håll är ekonomin på SVT hårt ansträngd, men det är klart att jag tänker att det funnits många chanser under åren att anställa mig, men jag har aldrig prioriterats, säger hon.

Kollegorna beklagar sig

Hon har jobbat väldigt mycket med ”Morgonstudion” den senaste tiden och tagit flera pass än någon annan. Det räcker tydligen inte.

Hennes kollegor har också sagt att de är förkrossade över att Pia måste sluta.

– Många säger att detta inte kan stämma, att det måste ordna sig och att det är en skandal. En kollega sa att hon egentligen inte vill jobba kvar, att hon skäms, säger hon.

Vad oerhört tråkigt för dig, Pia. Och för alla besvikna tittare. Du har gjort ett otroligt jobb på SVT och kommer vara så saknad.

Lycka till i framtiden.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev