Tommy Körberg om mötet med Astrid Lindgren – författarens gripande önskan träffar rakt i hjärtat

Tommy Körberg, Astrid Lindgren

Foto: TV4, WikiCommons

Tommy Körberg är en av våra mest folkkära artister och för de som vill njuta av hans fantastiska röst är han aktuell med en ny show.

Den 10 mars hade ”Grande Finale” premiär och bland annat berättare Tommy Körberg om Astrid Lindgrens önskan till sångaren, skriver Aftonbladet.

Under sin karriär har han gjort ofantligt mycket: musikaler, filmer och tv-serier.

Men ett av hans mest minnesvärda möten var med folkkära författaren Astrid Lindgren. Under sin show ”Grande Finale” berättade han om mötet med Astrid som förändrade allt.

Tommy Körberg, 73, är tillbaka på scen och det med besked. 10 mars hade hans föreställning ”Grande Finale” premiär på Dansens Hus i Stockholm.

Efter tuffa år under pandemin där Tommy Körberg fick spendera månader på sjukhus är han äntligen tillbaka i rampljuset.

– Jag är glad och tacksam över att stå på en scen igen och ser fram emot att få göra det jag är bäst på, sade Körberg inför premiären.

Efter sin medverkan i ”Så mycket bättre” insjuknade Tommy och fick föras akut till sjukhus. Därefter fick han genomgå flera operationer. En tid efter den svåra hälsokampen, berättade Tommy om den tuffa vägen tillbaka, och tacksamheten han känner för sjukvården.

Den folkkäre sångaren har nu återhämtat sig och är redo att än en gång ta plats på scen.

LÄS MER: Tommy Körberg om svåra kampen – gripande orden om oron för dottern

Tilldelades medalj för sin röst

Trots sin frånvaro från rampljuset fick sångaren stora hyllningar i slutet av förra året. Körberg tilldelades en medalj för ”tonkonstens främjande” när Musikaliska akademiens högtids­sammankomst firade 250 år, med motiveringen:

”Med en röst som kan liknas vid en naturkraft har Tommy Körberg sjungit sig rakt in i svenska hjärtans djup. Den utgör inte bara ett ovärderligt instrument för flera av vår samtids främsta låtskrivare, textförfattare och revymakare. Tommy Körberg har under sin drygt halvsekellånga karriär också gjort storartade tolkningar av äldre sånger av de mest skiftande slag och därmed gett dem en renässans. Allting förmedlat med den där rösten som vi aldrig tröttnar på att höra”, skriver Musikaliska akademin på hemsidan.

LÄS MER: Här får Tommy Körberg prestigefylld medalj av Victoria

Fick adhd-diagnos vid 60 års ålder

Nu ska den hyllade sångaren återigen ge sig ut på turné. I showen sammanfattar Tommy Körberg sin musikaliska karriär, och pubilken får ta del av många unika händelser som präglat artistens liv.

Körberg har tidigare berättat att han fick diagnosen adhd vid 60 års ålder, något som bidragit till den kreativa processen inför föreställningen.

– Jag fick veta att adhd var en av mina barndomsdiagnoser, men det fick jag inte veta förrän jag fyllde 60. Så jag har väl använt det i kreativiteten, otåligheten och envisheten och lite allt möjligt, berättade Körberg för Expressen.

STOCKHOLM 20160719 Tommy Körberg repeterar med Benny Anderssons Orkester inför sommarturnén. Foto: Maja Suslin / TT

Astrid Lindgrens önskan

Publiken kommer få ta del av allt från skandaler till schlagerfinaler, men också en specifik önskan från en världsberömd författare, enligt Tommy Körbergs hemsida.

Vid en tillställning har Astrid Lindgren viskat en mening i Tommy Körbergs öra, något han berättar om för Aftonbladet.

– Hon var lite uttråkad på en fest och drog mig åt sidan och viskade ”sjung i mitt öra”. Jag frågade vad jag skulle sjunga och hon svarade ”äh, det vet du”, säger Tommy Körberg och fortsätter:

– När Astrid gick bort sjöng jag ju ”Fattig bonddräng” på begravningen. Hon hade uttryckligen begärt det.

Exit mobile version