Foto: TT

Tommy Körbergs kamp – diagnosen vid 60 förklarade artistens beteende

Tommy Körberg är tillbaka på scen.
Nu berättar han om diagnosen han fick vid 60 – som avslöjade hans tidigare beteende.
Den folkkäre artisten har tagit in diagnosen i sin kreativa process.
– Jag har väl använt det i kreativiteten, otåligheten och envisheten och lite allt möjligt, säger han till Expressen.

10 mars är det dags för premiär för Tommy Körberg och hans nya show ”Grand Finale” på Dansens hus i Stockholm. Nu får en av landets mest karaktärsstarka röster äntligen ställa sig på scen igen och möta sin publik.

Och som han sett fram emot det.

Tommy Körberg aktuell med turnén "Grand Finale". Foto: Peter Knutson
Tommy Körberg aktuell med turnén ”Grand Finale”. Foto: Peter Knutson

– Jag är glad och tacksam över att stå på en scen igen och ser fram emot att få göra det jag är bäst på, säger artisten själv.

LÄS MER: Efter 20 år tillsammans – Tommy Körbergs avgörande besked till hustrun: ”Det vore dumt…”

Tommy Körberg fick ta emot medalj av kronprinsessan Victoria

På senare år har han varit aktuell i tv-produktioner som ”Så mycket bättre” – och fick i slutet av förra året ta emot medalj av kronprinsessan Victoria. Tommy Körberg tilldelades då medalj för ”tonkonstens främjande” när Musikaliska akademiens högtids­sammankomst firade 250 år, med motiveringen:

STOCKHOLM 20160719 Tommy Körberg repeterar med Benny Anderssons Orkester inför sommarturnén. Foto: Maja Suslin / TT
STOCKHOLM 20160719 Tommy Körberg repeterar med Benny Anderssons Orkester inför sommarturnén 2016. Foto: Maja Suslin / TT

”Med en röst som kan liknas vid en naturkraft har Tommy Körberg sjungit sig rakt in i svenska hjärtans djup. Den utgör inte bara ett ovärderligt instrument för flera av vår samtids främsta låtskrivare, textförfattare och revymakare. Tommy Körberg har under sin drygt halvsekellånga karriär också gjort storartade tolkningar av äldre sånger av de mest skiftande slag och därmed gett dem en renässans. Allting förmedlat med den där rösten som vi aldrig tröttnar på att höra”, skriver Musikaliska akademin på hemsidan.

Detta föregicks av en svår tid där Körberg under andra halvan av 2020 fick föras akut till sjukhus. Han tvingades tillbringa månader på sjukhus, men är nu alltså tillbaka i rampljuset.

En tid efter den svåra hälsokampen, berättade Tommy om den tuffa vägen tillbaka, och tacksamheten han känner för sjukvården.

Tommy Körberg fick adhd-diagnos vid 60

Nu ska Körberg alltså åter ställa sig på scen för en stor turné. En diagnos han fick när han fyllt 60 år har han med sig i den kreativa processen, berättar den folkkäre sångaren nu.

– Jag fick veta att adhd var en av mina barndomsdiagnoser, men det fick jag inte veta förrän jag fyllde 60. Så jag har väl använt det i kreativiteten, otåligheten och envisheten och lite allt möjligt, säger Körberg till Expressen.

Han förklarar att han under åren han svävat i ovisshet självmedicinerat.

– Jag har i värsta fall använt alkohol och i vissa fall, för 30 år sedan hade jag en drogsväng. Men den gick över fort.

När han blickar tillbaka på den perioden i dag, säger han:

– Det var bara jävligt dumma beslut jag tog, framför allt när det gäller droger. Jag har bara mig själv att skylla. Jag försökte lägga det på att: ”ja, jag har haft det trassligt” och så där, men äh, skitprat. Terapi är bra, förnekelse är bara billigare, säger Körberg till Expressen.

STOCKHOLM 2015-01-19 Tommy Körberg håller audition med sexton av 500 sökande sångerskor som har sökt för att få chansen att vara med i Körbergs uppsättning "Sjung tills du stupar" på China teatern i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 2015-01-19 Tommy Körberg håller audition inför ”Sjung tills du stupar” på Chinateatern i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nu önskar vi Tommy stort lycka till med den kommande turnén! Du är en verklig stjärna, Tommy!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om denne fantastiske artist!