Foto: TT/SVT

Vännen såg Peter Rangmars dödliga märke för sent – Galenskaparna hann aldrig fram till hans sista stund

Peter Rangmar skulle ha fyllt 67 år den 10 november.
Vi minns en saknad stjärna som underhöll svenska folket i många år.
Galenskaparna och After Shave-profilen somnade in endast 40 år ung i sviterna av hudcancer.
– Jag tror inte vi fattade hur allvarligt det var, säger kollegan Kerstin Granlund till Aftonbladet.

Galenskaparna och After Shave har underhållit svenska folket i decennier.

Gruppen bildades genom en sammanslagning av de två olika grupperna från Trollhättan respektive Göteborg i början på 1980-talet. Sedan dess har bröderna Claes och Anders Eriksson, Jan RippeKerstin GranlundKnut Agnred och Per Fritzell ingått i gruppen.

Och fram tills år 1997 var även Peter Rangmar en självklar del av det folkkära humor- och musikkollektivet.

Men den 24 maj 1997 slog sorgen till med full kraft, då Rangmar somnade in efter en tids kamp mot hudcancer. Stjärnan som bland mycket annat gestaltade kunden med den vita Opeln i kultförklarade tv-serien ”Macken”. Rollfiguren som aldrig tycktes få tillbaka sin bil.

Artikeln fortsätter under bilden.

1993. Sångaren och skådespelaren Peter Rangmar i artistgruppen Galenskaparna/After Shave. Han blev 40 år. Foto: Leif R Jansson/TT
1993. Sångaren och skådespelaren Peter Rangmar i artistgruppen Galenskaparna/After Shave. Han blev 40 år. Foto: Leif R Jansson/TT

Ni minns så klart hur det var i serien: Trots att mannen med den vita bilen återvände till Roy och Rogers mack gång på gång, hade mackägarna alltid någon ursäkt.

Bilen var försvunnen – och fanns någonstans bland allt annat på macken.

Det var säkerligen många som kände igen sig i karaktärens ängslighet kring att låta sin älskade ägodel, Opeln, komma i någon annans händer.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Utanför rampljuset kämpade Rangmar mot sjukdomen.

Efter hans frånfälle var det länge osäkert om humorgruppen över huvud taget skulle fortsätta eller ej.

Nyligen hyllades Peter av sina kollegor. Med stor värme och kärlek berättade de kvarvarande medlemmarna i humorgruppen om saknaden efter avlidne vännen i TV4:s ”Vilket liv!” tidigare i höstas.

Kunde splittrats efter kollegan Peter Rangmars död

De kvarvarande medlemmarna blev märkbart tagna när Peter – som alltid spred värme omkring sig i produktionerna – kom på tal.

Galenskaparna och After Shave kunde alltså ha splittrats där och då, 1997. Sorgen efter den bortgångne vännen blev för mycket för stjärnorna.

– Det satte väldigt djupa spår, självklart. Det försatte oss i en fullständigt chockartad situation, säger Anders Eriksson i TV4.

Anders bekräftade då också planerna på att lägga ner allt.

– Vi hade haft en kollationering på nästa stora föreställning som hette ”Alla ska bada”. Vi hade diskussionen om att vi lägger ner allting, för det är det bästa sättet vi kan hedra Peter på, säger han.

Rangmar gjorde under sin drygt 18 år långa och framgångsrika karriär också oförglömliga gästspel i andra sammanhang.

Exempelvis är det hans röst som hörs i den klassiska Disney-filmen ”Lejonkungen” från 1994. I den animerade långfilmen har Peter gjort den svenska rösten till Timon. Samtidigt som Jan Rippe gjorde rösten till Pumbaa.

Peter Rangmar dog bara 40 år gammal

Ett år innan hans bortgång, gjorde Peter Rangmar sin sista roll – i Galenskaparnas och After Shaves film ”Monopol”.

Redan då visade han tecken för sina kollegor kring att allt inte stod rätt till.

– Det finns en scen där han ska ligga i ett solarium, det vägrade han göra. Då bytte vår ljustekniker alla lampor så att det var ofarligt men såg okej ut, men det var en jätteapparat, det var lördag. Jag hade inte tänkt på det men han kopplade ihop det med sin sjukdom, att det var riskfyllt, sa Claes Eriksson i ”Nemo möter en vän”.

Artikeln fortsätter under bilden.

ARKIV 19860529. Galenskaparna, från vänster Peter Rangmar, Kerstin Granlund, Claes Eriksson, Knut Agnred, Jan Rippe, Anders Eriksson och Per Fritzell. Foto: Rolf Höjer / SvD / TT
ARKIV 19860529. Galenskaparna, från vänster Peter Rangmar, Kerstin Granlund, Claes Eriksson, Knut Agnred, Jan Rippe, Anders Eriksson och Per Fritzell. Foto: Rolf Höjer / SvD / TT

Kerstin Granlund såg fläcken

Galenskaparna och After Shave-kollegan Kerstin Granlund berättar att hon såg fläcken som hon kände misstankar kring. Hudförändringen på ryggen fick henne att poängtera detta för honom.

Detta berättade hon också om i dokumentärfilmen ”Det ska va gôtt å leva” som kom på bio i fjol.

– Jag påtalade för Peter att han hade en fläck på ryggen och uppmanade honom att kolla upp den. Då svarade han att hans fru Lena hade sett den så han hade en tid inbokad för att kolla upp den, säger Kerstin Granlund till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TV4

Rangmar var bara 38 när hudcancern upptäcktes, och Granlund förklarar att både han och resten av vännerna i humorgruppen länge kände sig hoppfulla.

Men det var förgäves.

Hann inte fram

Hon minns fortfarande kvällen då Rangmar gick ur tiden.

– Ja, After Shave och Anders hade föreställning då. Jag och Claes Eriksson var inte med då. Men Claes och jag hade fått ett telefonsamtal från en gemensam vän som sa att nu är det tydligen inte långt kvar. Så jag kastade mig i bilen, och Claes också från sitt håll. Vi möttes på Sahlgrenska och sprang upp på avdelningen. Vi möttes av en sjuksköterska som bad oss vänta. Sedan kom hon tillbaka och sa att han tyvärr hade gått bort. Det var förfärligt. Men vi fick gå in till honom, säger Granlund till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Minnet av stjärnan lever kvar

Trots att det gått snart 30 år sedan Rangmar somnade in, lever hans minne fortfarande kvar hos Galenskaparna och After Shave.

– Det är tomt utan honom, men på något sätt finns Peter Rangmar ändå alltid med, i atmosfären, i replikerna och i den underfundiga humor som alltid varit både hans och Galenskaparnas och After Shaves speciella signum, skriver gruppen på sin hemsida.

Galenskaparna och After Shave har lagt sina gemensamma projekt på hyllan sedan en tid tillbaka. Men medlemmarna Jan Rippe och Per Fritzell är i höst aktuella med humorturnén ”Gott & blandat”. Samtidigt som boken ”Galenskaparna och After Shave: ogräset i den svenska underhållningsrabatten” av författarna Kalle Lind och Henrik Jutbring nyligen kom ut i bokhandeln.

Peter Rangmar somnade in den 24 maj 1997, endast 40 år gammal. På fredagen den 10 november skulle han ha fyllt 67.

Vi glömmer dig aldrig, Peter. Tack för allt.