Därför får ingen veta Elizabeths och Philips sista önskan – sanningen måste undanhållas i 90 år

Drottning Elizabeths och prins Philips sista önskan kommer hemlighållas för lång tid framöver.
Och det finns en speciell anledning till det, skriver Daily Mail.

Storbritanniens drottning Elizabeth II går till historien som den regent som suttit längst tid på tronen i landet genom alla tider: hela 70 år.

Premiärministrar har kommit och gått men Elizabeth bestod i sju decennier som det brittiska Samväldets överhuvud. Från Winston Churchill, då Elizabeth tillträdde 1952, till Liz Truss som satt som premiärminister då rekordmonarken avled i september 2022.

Faktum är att det skiljer över 100 år mellan just dessa båda premiärministrars födslar – Churchill var född 1874 och Truss är född 1975. Bara denna kuriositet är talande nog för hur länge Elizabeth faktiskt var drottning av Storbritannien.

Den färgstarka och stilfulla damen gjorde sig under åren också ett starkt modenamn med eleganta handväskor och framför allt fantastiska hattar av olika kulörer.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Shutterstock/SRichardImages

Drottning Elizabeths hälsotillstånd försämrades

Under hösten i fjol rapporterade flera brittiska medier att drottningens hälsa sviktade, och hon tvingades också ställa in flera åtaganden.

Drottningen uppehöll sig därför i Skottland, på sitt älskade Balmoral Castle, under den sista tiden i livet. Enligt public service-bolaget BBC var flera medlemmar i den kungliga familjen antingen redan på plats eller på väg dit under torsdagen den 8 september då hon somnade in.

Hovet kommunicerade beskedet om Elizabeths bortgång i ett uttalande.

”Drottningen avled fridfullt på Balmoral i eftermiddag” skrev hovet den torsdagen.

I brittisk tv såg det ut så här den där dagen förra året:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Elizabeth levde under sitt sista år utan livspartnern och kärleken prins Philip.

De gifte sig i november 1947 och i alla år var maken en viktig stöttepelare för drottningen. I april 2021 somnade han in på Windsor castle.

”Det är med stor sorg som hennes majestät drottningen har gett besked om sin älskade makes bortgång.”, skrev det brittiska hovet då i ett pressmeddelande.

Därför hemlighålls Elizabeths och Philips testamente

Men vad Elizabeth och Philip ville i sitt testamente får allmänheten vänta länge på att få reda på.

Enligt Högsta domstolen i Storbritannien har det slagits fast att drottning Elizabeths och prins Philips sista vilja kommer att hållas hemligt i 90 år, uppger Daily Mail.

Detta för att man vill skydda ”värdigheten” för drottningen och familjemedlemmarna. Att testamentet skyddas av denna lag innebär att allmänheten inte kommer att få ta del av detta likt offentliga handlingar annars hade varit möjligt att få läsa av alla.

Enligt Daily mail ska denna ”tradition” ha inletts efter det att prins Francis avled endast 40 år gammal 1910. Han ska enligt ryktet ha låtit testamenterat smycken till en älskarinna. Och det ska i sin tur ha fått den då blivande drottningen Mary, prinsens syster, frukta att detta skulle bli skandaliserat om det kom i offentlighetens ljus inför hennes trontillträde.

Prins Philip somnade in, 99 år gammal, 9 april 2021. Drottning Elizabeth gick ur tiden den 8 september 2022. Hon blev 96 år.

Vila i frid.