Därför kan kungen pressas att släppa fram Victoria – trots allt: ”Absolut inte omöjligt”

Danmarks drottning Margrethe, 83, abdikerar från tronen.
Nu menar flera kungliga experter att beslutet kan komma att påverka även det svenska kungahuset.
Men hovet slår ifrån sig.

Drottning Margrethe av Danmark släppte en nyårsbomb som hette duga.

Under nyårsafton kom nämligen beskedet att hon lämnar sin post som landets monark efter 52 år på tronen. Hon kommer att abdikera på samma datum som hon tillträdde tronen, nämligen 14 januari.

Hon är den i dag regerande monark i Europa som suttit längst tid på tronen. Hon meddelade sitt beslut i sitt nyårstal som sändes i nationell tv.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Att drottning Margrethe nu väljer att abdikera är också ovanligt i ett nordiskt perspektiv. Det tillhör nämligen inte vanligheterna att en monark väljer att lämna sin post före sin bortgång.

Så kan danska beslutet påverka Sveriges kungahus – enligt experter

Men nu menar flera kungliga experter att röster kan komma att höjas även i Sverige för ett tronskifte – och att kronprinsessan Victoria i så fall skulle få ta över efter pappa kung Carl XVI Gustaf i förtid.

– Jag är övertygad om att det här sätter en press på vår kung, även om han eller hovet aldrig skulle erkänna det, säger Johan T Lindwall, chefredaktör för Svensk Damtidning, i SVT:s ”Morgonstudion”, enligt sajten Allt om kungligt.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230823 Kronprinsessan Victoria och Kung Carl XVI Gustaf anländer till Stockholm Water Prize seminar på Stockholm Waterfront Congress Centre i somras. Foto: Christine Olsson / TT

Hovexperten Roger ”Royal Roger” Lundgren har flera gånger medverkat i bland annat SVT som expertkommentator vid kungliga tillställningar. Han spekulerar nu också i hur det danska beslutet kan komma att påverka det svenska kungahuset.

– Kraven i både Sverige och Norge kommer öka kraftfullt, där det också finns populära tronföljare. Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden, vad kung Carl Gustaf och kung Harald väljer att göra. Det är absolut inte omöjligt att de följer drottning Margrethes föredöme och även de lämnar över, säger Lundgren till SVT.

Även historikern och författaren Dick Harrison är inne på samma spår.

– Det här är ju ett familjebeslut som vi inte känner till skälen bakom, men man kan mycket väl tänka sig att även andra kungahus också tänker att man nu kan göra avsteg från traditionen. Men det är spekulationer, säger Harrison till nyhetsbyrån TT.

Svenska hovet slår ifrån sig: ”Kommer inte förändra”

Men hovet slår ifrån sig dylika spekulationer. Kung Carl XVI Gustaf har flera gånger bedyrat att han ämnar sitta kvar på tronen.

– Att drottning Margrethe lämnar över tronen kommer inte förändra kungens sätt att se på sitt ämbete, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef, till Aftonbladet.

Dokumentärfilmaren Karin af Klintberg mötte kungen för en film som både visats på bio och som serie i SVT. Då frågade hon om statschefen såg sitt ämbete som ”plikten framför allt, fram till dödsbädden?”. Han hade då ett tydligt svar:

– Absolut, sade han i dokumentären, enligt Svensk damtidning.

Vad är dina tankar kring detta? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version