Silvia pressas i frågan om sin hälsa – nu ger drottningen besked: ”Jag kan inte…”

Drottning Silvia har fyllt 80 år – och trappar inte ner.
Nu ger hon besked om viktiga hälsofrågan, i en intervju med SVT.

Det kungliga jubileumsåret 2023 börjar gå mot sitt slut.

Först har kungahuset uppmärksammat att det i år är exakt 50 år sedan kung Carl XVI Gustaf tillträdde Sveriges tron, men också att det var 500 år sedan Gustav Vasa blev kung.

Dessutom har kungafamiljen haft flera anledningar att fira. Flera medlemmar i familjen har nämligen fyllt jämna år.

Prins Daniel fyllde 50 – osannolikt nog på dagen då kungen firade sitt trontillträde. Den 15 september 1973 föddes prinsen i Ockelbo, samma dag som hans svärfar blev Sveriges kung.

Och på senare tid är det förstås drottning Silvia som stått i centrum för kungafamiljens fokus. Dagen före julafton, den 23 december, fyllde hon 80 år.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231221 Drottning Silvia fotograferad under torsdagens mottagning på Stockholm slott med anledning av drottningens kommande 80-årsdag. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20231221 Drottning Silvia fotograferad under torsdagens mottagning på Stockholm slott med anledning av drottningens kommande 80-årsdag. Foto: Jonas Ekströmer / TT

I SVT:s ”Året med kungafamiljen” fick drottningen svara på frågan vad som är hennes drivkraft vid 80 års ålder.

– Det vet jag inte. Haha. Då ska vi se, jag… Det finns så mycket att göra, som är intressant och viktigt. Det kanske är det som är drivkraften. Så länge jag kan göra det, så gör jag det gärna. So far! sade drottningen i programmet.

Pernilla Månsson Colt mötte drottning Silvia

Public service-kanalen sände dessutom ett specialprogram om drottningen. Uppdraget att intervjua jubilaren gick till den rutinerade producenten och programledaren Pernilla Månsson Colt som gjorde ett gediget jobb.

Månsson Colt bjöds hem till Drottningholms slott för kaffe och en öppenhjärtig pratstund med Silvia. SVT:s team hade flera frågeställningar med sig.

”Hur många timmars sömn behöver man som drottning Silvia? Tror hon på ödet och vad har egentligen ett tyskt lyckolejon med den här historien att göra!?”, skriver kanalen i programförklaringen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Pernilla Månsson Colt blev hembjuden till Drottningholms slott för kaffe och en pratstund, där Drottningen delar med sig av historier. Både från rollen som drottning och livet som mormor/farmor. Foto: Rikard Collsiöö/SVT
Pernilla Månsson Colt blev hembjuden till Drottningholms slott för kaffe och en pratstund, där Drottningen delar med sig av historier. Både från rollen som drottning och livet som mormor/farmor. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Och svaret på den första frågan får Månsson Colt undersöka ordentligt, för att få ut ett svar från den hårt arbetande 80-åringen som bland annat är starkt engagerad i egna stiftelsen Childhood.

Faktum är att hon var den medlem av kungafamiljen som arbetade tredje mest i fjol, efter kungen och kronprinsessan, skriver Svensk damtidning.

Om sina sömnvanor – en viktig hälsofråga förstås – säger drottningen i SVT-programmet:

– Lagom, det räcker.

Men Månsson Colt ger sig dock inte. Hon vill veta mer.

– Jamen, ge mig en siffra. Är det fem timmar, åtta timmar? säger programledaren.

– Gärna fem, det är det minsta, säger drottningen då.

Ger besked i viktiga hälsofrågan – efter oron

SVT-profilen undrar vidare om det är sällan som Silvia får sova ut, exempelvis i åtta timmar.

– Aldrig åtta. Jag kan inte sova så länge. Jag tycker att livet är för intressant, säger drottningen.

Månsson Colt igen:

– Min mamma, som är årsbarn med drottningen, mamma Anita. Hon är också väldigt pigg. Men om hon skulle sms:a mig 04.30 på morgonen, skulle jag kanske bli lite orolig över att hon inte sover på nätterna, säger SVT-profilen.

Drottningen reagerar:

– Ja, men jag mår bra – so far, säger Silvia och ler.

Drottningen förklarar vidare att hon tycker att hon har så mycket viktigt att ta hand om i sin omgivning. Bland annat när det gäller att avlasta dottern, kronprinsessan Victoria.

– Nu är lilla Estelle en större Estelle, men vi tyckte att det var viktigt att kronprinsessan hade tiden hon behövde för sina barn, för sin familj, säger drottningen.

Fotnot: ”Drottning Silvia 80 år” kan ses här via SVT Play.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev