Därför kommer prinsessan Sofia saknas från rampljuset – efter beslutet inifrån slottet

Foto: TT

Därför kommer prinsessan Sofia saknas från rampljuset – efter beslutet inifrån slottet

Succé-sessan försvinner ut i periferin?
Ja, det är i alla fall bilden man kan få – av prinsessan Sofias öde i höst. 
Men sanningen är en annan.
Nu kommer kungahusets plan för henne fram i ljuset, efter Svensk damtidnings nya uppgifter.

Hon är en succésaga för det svenska kungahuset. Ända sedan prinsessan Sofia äktade sin make prins Carl Philip den 13 juni 2015 har segertåget varit ett faktum.

Den blivande prinsessan, född Hellqvist, fick sin uppväxt i Älvdalen och har via såpadeltagande i tv alltså blivit en mycket uppskattad del av monarkin.

Tillsammans med prinsen har hon dessutom tre barn, prinsarna Gabriel, Alexander och Julian.

Artikeln fortsätter under bilden.

Prinsparet fotograferade i samband med sin förlovning 27 juni 2014. Foto: Kungahuset.se

Med sin vänliga uppsyn och inställning har Sofia snabbt kommit att bli en uppskattad medlem av kungahuset. Men går inte ”bara” på kungliga middagar och hälsar på prominenta gäster på slottet.

Under coronapandemin valde hon att, på eget initiativ, använda sin kraft för att hjälpa till och bidra med mer händer i vården. Detta då Sofia tjänstgjorde som volontär vid Sophiahemmet i Stockholm, för att avlasta den ordinarie personalen som då var extra hårt pressad av den rådande situationen.

Det var tidningen Mitt i som först rapporterade att prinsessan gått en tre dagar lång snabbutbildning för att kunna hjälpa till på Sophiahemmet.

STOCKHOLM 20191127 Prinsessan Sofia närvarar vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors (MUCF) rikskonferens och seminariet Ungas inflytande på Folkets Hus. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20191127 Prinsessan Sofia närvarar vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors (MUCF) rikskonferens och seminariet Ungas inflytande på Folkets Hus. Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Inom ramen för ”beredskapslyftet” är jag nu placerad på en av sjukhusets vårdavdelningar där jag tillsammans med andra nyutbildade kollegor stöttar och avlastar vårdpersonalen med olika uppgifter, bland annat omsorg av patienter och städning”, skrev prinsessan Sofia på Instagram-kontot som hon sköter tillsammans med sin make prins Carl Philip, våren 2020.

Hon fortsatte: 

– Sophiahemmet har i sin tur ställt sina resurser till Region Stockholms förfogande. Ett 40-tal medarbetare är utlånade för att arbeta inom intensivvården på akutsjukhusen. Dessutom avlastar Sophiahemmet akutsjukhusen genom att stötta kirurgi inom främst cancer.

Sofia var då laddad för sina nya arbetsuppgifter.

– Jag är sedan tidigare engagerad i Sophiahemmets verksamhet. Att i denna svåra tid få möjlighet att hjälpa till är oerhört givande. Tack!, skrev prinsessan Sofia.

Sedan dess har det förstås hänt massor. Coronapandemin har kommit och gått, samtidigt som prinsessan synts i officiella sammanhang. Bland annat i samband med svärfar kung Carl XVI Gustafs pampiga 50-årsjubileum på tronen som firades i Stockholm i mitten av september.

Men nu kommer vi alltså få göra oss vana vid att se allt mindre av prinsessan i offentligheten en tid framöver.

Hon har ”bara” ett åtagande i offentligheten framgent. I kungahusets officiella kalender, som ligger ute för allmän beskådan på hovets hemsida, är Sofia listad för ett uppdrag – under hela oktober, november och december.

Och det har flera förklaringar. Enligt Svensk damtidning blir prinsessan dels upptagen med ansvar på det föräldrakooperativ där ena sonen har sin förskolevardag. 

Men det handlar också om att prinsessan också arbetar i det dolda, i kulisserna på slottet, berättar hovet. 

– Det vi lägger ut i kalendern är inte allt som Sofia gör utan hon jobbar hela tiden med sin stiftelse och andra projekt i kombination med att hon tar hand om sina små barn. Men det är inget som läggs ut i den officiella kalendern utan det är ett pågående arbete, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, till veckomagasinet Svensk damtidning.

Vi önskar prinsessan en fortsatt fin höst och ser fram emot att få se henne igen!