Kronprinsessan Victoria väcker uppståndelse internationellt – bröt mot traditionen med Daniel

Foto: TT

Nu har det hänt igen.

Sveriges kungafamilj väcker åter uppståndelse internationellt.

Och det är såväl kronprinsessan Victoria som prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia som hamnat i fokus.

Detta efter att brittiska Daily Express uppmärksammat läsarna på hur trion bröt mot vad som blivit en kunglig tradition.

Men först måste vi backa bandet.

Det var den 24 februari 2009. Kronprinsessan Victoria och hennes då blivande make Daniel Westling hade kallat till pressträff i prinsessan Sibyllas våning på kungliga slottet i Stockholm.

Det samlade pressuppbådet och svenska folket skulle snart få komma att uppleva historia skrivas framför deras ögon.

Detta då paret tog till orda – och valde att delge den fantastiska nyheten att de förlovat sig.

LÄS MER: Prinsessan Christinas spännande nyhet – ger rafflande besked om framtiden

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Nu kan vi inleda förberedelserna för att starta något eget och bilda familj, sade Victoria i den officiella video som hovet släppte i samband med tillkännagivandet av parets förlovning, enligt SvD.

Kronprinsessan berättade då också att hon känner trygghet vid Daniels sida.

– Det är lättare att lösa uppgifter när man är två, sade kronprinsessan.

Även för Daniel var detta förstås en stor dag.

LÄS MER: Framtidsplanen för Victorias roll – nu kommer det alla misstänkt fram i ljuset: ”Hon är väl förberedd”

– Jag ska göra allt jag kan för att leva upp till förväntningarna. Kronprinsessan och jag har funnit varandra och vår kärlek har vuxit sig stark genom åren, sade han i videoklippet från hovet.

Paret strålade verkligen vid varandras sida, och det gick inte att ta miste på kronprinsessans kärlekslycka då hon stolt visade upp förlovningsringen för pressfotograferna.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2009-02-24 Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i prinsessan Sibyllas våning på slottet i Stockholm på tisdagen. Paret framträdde tillsammans och meddelade att de förlovat sig. Foto: Leif R Jansson / TT

Tre år senare var det lillasyster Madeleines tur. Prinsessan och hennes då blivande make Chris O’Neill framträdde i ett videoklipp från hovet där de förkunnade sin förlovning för världen.

Detta på Drottningholms slott den 24 oktober 2012.

– I dag är jag och Chris mycket glada över att kunna berätta att vi har förlovat oss. Chris friade till mig i New York i början av oktober och vi är väldigt lyckliga, sade prinsessan då i videoklippet som också blev vida känt för hennes kärleksfnittriga ”tihi”-uttryck.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Och sommaren 2014 var det dags för den sista i syskonskaran att berätta om sin förlovning.

Det var då som prins Carl Philip fick ett ja från sin älskade prinsessan Sofia.

– Jag fick ringen i morse, så det här är väldigt nytt för mig. Jag är fortfarande lite ställd men väldigt väldigt glad, sade Sofia då, enligt SVT.

LÄS MER: Kungliga reglerna som stoppar Sofia – detta förbjuds prinsessan att göra

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Gemensam nämnare för alla kungabarnens förlovningar?

De valde förstås förlovningsringar med omsorg – och på ett personligt sätt.

Enligt Daily Express har det tidigare varit något av en tradition att förlovningsringar i den svenska kungafamiljen är en enkelt, vanlig guldring. Tidningen pekar bland annat på prinsessan Birgittas förlovningsring då hon fick sin Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen 1960.

Men såväl Victoria som Madeleine och Sofia hade förlovningsringar av lite annat stuk. Kronprinsessans diamantring som hon fick vid förlovningen var i vitt guld.

– Om jag skulle uppskatta, måste jag säga att solitären är mellan två och tre karat och utan tvekan av utmärkt kvalitet, säger Maxwell Stone, creative director hos juveleraren Steven Stone, till Daily Express.

– Den ligger perfekt på ett vitt guldband, med en design som är klassisk, tidlös och sofistikerad. Den här ringen är förmodligen värd mellan 75 000 och 100 000 pund (ungefär mellan 1 miljon-1,3 miljoner svenska kronor), säger Stone.

Samtidigt har ringen också uppmärksammats för att den har vissa likheter med drottning Silvias förlovningsring och det har spekulerats i om den är omgjord i Victorias tappning.

– Det ser ut att vara samma storlek och samma sten, så det förutsätter jag att det är. Den är ett ypperligt val, ren och snygg, sade Jan Ribbhagen, smyckesexpert i ”Antikrundan”, till Aftonbladet.

Han satte också en annorlunda värdering då, 2009.

– Ringen skulle kosta mellan 150 000–200 000 kronor som ny. Men det känslomässiga värdet är en annan sak, sade Ribbhagen.

LÄS MER: Därför hyllas kronprinsessan Victoria efter nya bilderna – detaljen som väcker stor uppmärksamhet

Artikeln fortsätter under bilden.

En närmare titt på Victorias förlovningsring. Foto: Leif R Jansson / TT

Även prinsessan Sofias förlovningsring hyllas av expertisen.

– Sofias överdådiga förlovningsring är satt på ett dubbeldiamantband. Den har en briljant rundslipad mittdiamant som är omgiven av en gloria av mindre diamanter. Den är enkel och diskret, men bryter samtidigt den kungliga traditionen, vilket gör att det sticker ut från mängden. Vi tror att en ring som denna skulle vara värd cirka 10 000 pund (ungefär 135 000 kronor), säger Stone till Daily Express.

LÄS MER: Här gör prinsessan Sofia det oväntade i direktsändning – skarpa markeringen i tv

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20140627 Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist poserar vid ett pressmöte på Logården vid Stockholms Slott sedan de förlovat sig på fredagen. Sofia Hellqvist visar förlovningsringen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Och hur det gick sen vet vi alla!

Alla kungabarnen har såväl gift sig och har i dag egna familjer tillsammans med sina respektive.

Vi önskar er all lycka nu och i framtiden!

BORGHOLM 20230713 Prins Carl Phlip, prinsessan Sofia, prins Daniel, kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf i publiken under en konsert med Niklas Strömstedt på Solliden Sessions en torsdagkväll i juli 2023. Foto: Mikael Fritzon / TT
Exit mobile version