Grattis Christina 80 år! Prinsessans spännande nyhet – ger rafflande besked om framtiden

På torsdagen fyller prinsessan Christina, fru Magnuson 80 år.

Samtidigt har hon spännande planer för framtiden, berättar hon för Icakuriren.

Prinsessan Christina, fru Magnuson, är kung Carl XVI Gustafs storasyster, och yngst bland systrarna som i folkmun ofta brukar kallas för ”Hagasessorna”. Christina är den av Hagasessorna som oftast brukar synas i samband med officiella uppdrag åt monarkin. Detta tilltog avsevärt efter det att hennes mor, prinsessan Sibyllas gick ur tiden 1972.

Christina – som på torsdagen den 3 augusti firar sin 80-årsdag – har under åren även varit engagerad som styrelseordförande 1993-2002 för Svenska Röda Korset, och dessutom ledamot för internationella Röda Korset.

I sin ungdom gick prinsessan Franska skolan där hon avlade examen 1963, innan flyttlasset gick till Cambridge och USA där hon studerade vid Radcliff College. Hon har även studerat konsthistoria vid Stockholms Universitet och arbetat vid Utrikesdepartementets informationsbyrå.

I samband med sin 75-årsdag för några år sedan lät Christina meddela att hon skulle dra in på sina officiella uppdrag och leva mer av ett pensionärsliv, vilket hon talade om i en stor och öppenhjärtig intervju med TT.

Trots det syns Christina då och då vid sin bror kungens sida i samband med olika uppdrag.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230118 Kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina anländer till en jubileumsgala för inbjudna gäster i samband med att Kungliga Operan i Stockholm firar 250 år. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20230118 Kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina anländer till en jubileumsgala för inbjudna gäster i samband med att Kungliga Operan i Stockholm firar 250 år. Foto: Claudio Bresciani / TT

Prinsessan Christina tog emot medalj av sin bror kungen

Under hösten 2021 fick Christina för sina insatser ta emot medalj av kungen. Hon fick i oktober ta emot medaljen H.M Konungens medalj, även kallad hovmedaljen, i 12:e storleken med briljanter i kedja.

– Jag blev både förvånad, väldigt glad och väldigt ärad, att min bror faktiskt uppskattat allt det som man har gjort under åren, vilket är ganska många år nu om vi räknar ihop dem, sade prinsessan Christina då, i en intervju med hovets informationsavdelning på Kungahusets Instagram.

Christina blev uppenbart rörd när hon fick ta emot medaljen av sin bror. Deras far, arvprins Gustaf Adolf omkom i en tragisk flygolycka i Köpenhamn 1947. Kung Carl XVI Gustaf, som inte ens hade hunnit fylla ett år när pappan avled, tillträdde tronen som 27-åring efter sin farfar Gustaf VI Adolf (1882-1973).

STOCKHOLM 20221210 Prinsessan Christina och Nobelpristagaren i kemi, K. Barry Sharpless, under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm 2022. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20221210 Prinsessan Christina och Nobelpristagaren i kemi, K. Barry Sharpless, under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm 2022. Foto: Jonas Ekströmer / TT

– Att få en guldmedalj av sin lillebror, det är lite speciellt måste jag säga. Vi har kamperat ihop under många år sen vi blev ensamma 1973 när vår farfar gick bort. Det känns som att vi varit med om en ganska lång resa och det känns oerhört fint att få det här som ett tack för att man ställde upp, sade Christina vid tillfället hösten 2021.

LÄS MER: Prinsessan Christinas rörande ord om kungen – efter familjesorgen

Christinas ord om cancern och bokplanerna

På senare år har Christina, som är gift med Tord Magnuson sedan 1974, gått en kamp mot cancer. I en intervju med Icakuriren beskriver tidningen att prinsessan i dag är ”frisk”. Själv vill Christina peka på något hon ofta tycker glöms bort:

– Det finns ett stort behov för de drabbade att berätta om den jobbiga tid man går igenom. Behandlingen av cancer har blivit så mycket bättre men rehabiliteringen glöms ofta bort, säger Christina till Icakuriren.

I samma intervju talar de även om boken ”Hon kallades Daisy”, där Christina äntligen får lära känna sin farmor Daisy genom arkiven.

– Det var fascinerande att läsa mina farföräldrars brev till varandra, säger hon samtidigt som hon i intervjun också ger ett spännande besked inför framtiden: tidningen skriver nämligen att hon är på väg att skriva en ny bok – om en annan släkting!

Men vem det är vill hon ännu så länge inte berätta.

Prinsessan Christina. Foto: Claudio Bresciani / TT
Prinsessan Christina. Foto: Claudio Bresciani / TT

I dag torsdag 3 augusti skickar vi våra varmaste gratulationer till prinsessan Christina, stort grattis!