Kung Charles borde abdikera omedelbart – för att rädda monarkin

Kung Charles

Foto: Shutterstock/Shutterstock

Kung Charles fick vänta mycket länge på att bli kung. Den avlidna drottning Elizabeth levde längre än vad kanske till och med hennes trognaste fans hade trott, vilket gjorde Charles till den äldsta monarken i historien att inta tronen.

Men är det nödvändigt för Charles att sitta kvar på tronen mycket längre, särskilt med tanke på de hälsoproblem han har kämpat med på senare tid?

Nej, kanske vore det bättre för alla om Charles tog ett kärt farväl, drog sig tillbaka till de många bekvämligheterna på sitt gods i Sandringham och lät prins William vara den som fokuserade på att rädda monarkin och dess framtid.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Även om ingen aktivt ville att den älskade drottning Elizabeth II skulle gå bort, kan man lugnt säga att kung Charles hade förberett sig för rollen som monark i många, många år.

Kung Charles – är det dags att abdikera?

Faktum är att Charles slog rekordet i att bli den längst sittande monarken i väntan på att bli regent i brittisk historia och överträffade Edward VII:s rekord på 59 år. Han blev också den äldsta personen som någonsin har efterträtt den brittiska tronen.

Som vi alla vet har kungens regeringstid hittills varit ganska turbulent. Kungafamiljen har behövt hantera prins Harrys och Meghan Markles många utbrott och anklagelser, och Charles och hans äldre kungliga kollegors popularitet sjönk kraftigt under en tid. Samtidigt – även om kungligheterna inte offentliggör sina politiska åsikter – har viktiga ämnen som klimatförändringar påverkat dem också.

Även om kungafamiljen fortfarande har ett utmärkt stöd från många fans världen över, står den också inför en legitimitetskris. På senare år har monarkin anklagats för att inte ha någon kontakt med aktuella samhällsfrågor och för att inte attrahera eller vara tilltalande för den yngre befolkningen. Med detta i åtanke kan man fråga sig- är kung Charles, en 73-årig man, verkligen den som kan styra kungafamiljen mot att bli mer trendig, relevant och, uppriktigt sagt, uppdaterad?

Personligen tror jag inte att han är det.

Det är förståeligt att Charles vill fortsätta sin regeringstid och förbli kung i många år. Han har väntat i årtionden på rollen, men kanske skulle det vara till hjälp att jämföra andra monarkier i Europa.

Tidigare i år bestämde sig Danmarks drottning Margrethe för att det var dags för lite nytt blod och abdikerade. Hon var då 82 år och kände enligt egen utsago att ”tiden höll på att rinna ut och att sjukdomarna ökade”. Istället har hennes son, kung Frederik, tagit över och den danska monarkin har gått in i en ny era.

”Lämna plats för nästa generation av kungar och drottningar”

Under det senaste decenniet har många europeiska monarkier gått igenom samma sak. År 2013, vid 75 års ålder, skrev drottning Beatrix av Nederländerna under sin abdikation. Samma år bestämde sig Albert II av Belgien för att det var dags att avgå av hälsoskäl.

År 2014 lämnade den vanärade kung Juan Carlos av Spanien tronen.

I dagens Europa styrs tre monarkier av äldre kungar: Sveriges kung Carl Gustaf XVI (78 år), Norges kung Harald (87 år) och kung Charles (75 år).

I The Guardian skriver Simon Jenkins att äldre monarkers abdikation visar tecken på en ”förnuftig konstitutionell monarki”.

Det är bättre att lämna plats för nästa generation kungar och drottningar innan de äldre huvudena är för sjuka för att utföra sina kungliga plikter – och med tanke på den snabba tekniska utvecklingen under bara de senaste åren kan detta vara mer viktigt än någonsin, inte bara för Storbritannien utan även för andra monarkier.

Så är det med detta i åtanke inte dags för Charles att abdikera? Det är dags att göra det som är rätt och lämna plats för den yngre generationen.

Prins William och hans fru Kate Middleton har båda gått i bräschen för att föra in monarken i en ny digital värld. Debatten om monarkins betydelse i dagens samhälle – och särskilt hur den har misslyckats med att utvecklas i takt med resten av världen – har aldrig varit större.

Kung Charles har också drabbats av cancer i år, och även om han har turen att vara på bättringsvägen är det kanske nu den perfekta tiden att abdikera, även om det kan vara en hjärtskärande insikt för vissa.

Naturligt att ”lämna över tronen till prins William”

Experter vid University College London’s Constitution Unit konstaterade 2022 att även om det skulle vara ”helt naturligt” för Charles att ta över tronen och utföra kungliga plikter ”som han har tillbringat så lång tid med att förbereda”, skulle det också vara lika naturligt att ”lämna över tronen till prins William”.

Det är inte många monarker som välkomnar tanken på att abdikera, men i kung Charles fall kan det faktiskt vara en positiv sak.

För det första kan Charles, genom att erkänna att det är dags för en ny era med en ”King William”, på sätt och vis revolutionera monarkin och bryta gamla traditioner och leda kungahuset in i en ny modern värld.

Samtidigt har kungafamiljen fått mycket kritik för att ha tappat kontakten med många frågor, och en yngre monark skulle kunna hjälpa dem att förbli relevanta och pålitliga. Med detta sagt har Charles redan tagit ett steg mot att omvandla kungahuset till en mer modern institution genom att öppna upp Balmoral för allmänheten.

Även om det fortfarande är en gissning vid denna tidpunkt är det inte svårt att tro att William skulle ta ytterligare steg i den riktningen, vilket möjligen skulle ge allmänheten en ännu större inblick i det kungliga livet.

Kung Charles kunde ”prioritera kronans framtid” genom att abdikera

Sociala medier är numera enormt, och prins William och Kate Middleton har redan visat att de har kontakt med den yngre generationen. Det är något som verkar avgörande för kungafamiljens överlevnad, och om Charles abdikerar skulle de kunna göra ännu mer.

William är till exempel redan mycket engagerad i frågor som global uppvärmning, och med honom som ledare skulle det kunna bana väg för nya visioner och idéer som skulle kunna hjälpa landet som helhet.

Ingen vill ta ifrån kung Charles kronan på ett infall, men om han abdikerade skulle det också innebära att han inte stannar kvar vid makten bara för att han har rätt till det. Allmänhetens stöd för monarkin skulle till och med kunna öka om han avgick, eftersom Charles valde att prioritera kronans framtid framför personliga vinster och makt.

Prins William kommer att bli kung en dag, även om vi just nu inte har någon aning om när det kan bli. Jag tror i alla fall att ju tidigare han gör det, desto bättre, och kung Charles har makten att göra något lika radikalt som positivt genom att avgå och hjälpa sin familj för kommande generationer.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

LÄS MER

Exit mobile version