Prinsessan Madeleines jul i Sverige hotad – därför kan hon få fira utan kungafamiljen: ”Barnen är…”

Trots att prinsessan Madeleine numera har sin vardag i USA kommer hon till Sverige för kungliga åtaganden och tid med familjen under några tillfällen per år. Den senaste tiden har det dock blivit allt glesare med Sverigebesöken, och nu riskerar även julfirandet med kungafamiljen att stoppas. 

Medan de äldre syskonen kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip bor i Stockholm nära resten av familjen är prinsessan Madeleine bosatt i Florida, USA. Flyttlasset gick 2018 när Madeleine och maken Chris O’Neill hade beslutat att sköta sina arbeten därifrån, och låta barnen gå i skola där. 

Medan Chris O’Neill är en framgångsrik affärsman arbetar Madeleine med organisationen World Childhood Foundation, som även hennes mamma drottning Silvia är engagerad i. 

Den senaste tiden har jobbet fått Madeleine att packa resväskan flera gånger. Förutom att hon tillbringat tid i New York har hon åkt långväga för att arbeta med Childhood på plats i Brasilien. 

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill. Foto: Maja Suslin/TT
Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. Foto: Maja Suslin/TT

Madeleine utesluts från Nobelfesten

Sverigebesöken har det dock varit svårare att få till, och nyligen stod det klart att Madeleine inte kommer att medverka på Nobelmiddagen i år heller. 

– Det är inte bara i år, utan det har varit så de senaste åren. Prinsessan och hennes familj bor i USA och avståndet är för långt för att resa till Nobelfesten. Den representeras av andra delar av kungafamiljen, sa Margareta Thorgren till Svensk Dam tidigare. 

Men om Madeleine och resten av familjen kommer att kunna fira julen i Sverige i år är ännu inte klart.

– De försöker komma hem till Sverige i alla fall två gånger per år och det brukar infalla under jul och sommaren, säger Margareta Thorgren till Svensk Dam. 

Jul i Sverige eller USA

Enligt hovets Margareta Thorgren har prinsessfamiljen planer på att fira i Sverige, men ingenting är spikat då resan måste linjera med barnens skolgång. 

– Barnen är så pass stora nu och precis som för alla skolbarn har de skola i december och mitten av december. Så om de åker är det i anslutning till julhelgen, säger hon till Svensk Dam.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines privata beslut för framtiden väcker nu starka reaktioner