Beslutet – därför utesluts Madeleine från stora tillställningen med familjen: "Det har varit så..."
Prinsessan Madeleine

Beslutet – därför utesluts Madeleine från stora tillställningen med familjen: ”Det har varit så…”

Nobelbanketten är en av årets största och mest prestigefyllda tillställningar, där kungligheter och kändiselitet samlas till bords under ett och samma tak. Men trots pådraget är den en viktig medlem av kungafamiljen som inte kommer att närvara – prinsessan Madeleine. 

Nobelfesten som hålls i samband med att Nobelpriset delas ut är en stor händelse inte bara för de som utmärkt sig under året, det är också ett tillfälle då mode hamnar i fokus då vackra kreationer visas upp på röda mattan och i tv.

Banketten är en årlig tradition som sänts i tv i decennier, och alla stora namn är inbjudna. Allt från ministrar till kulturprofiler och författare.

Banketten äger rum i den Blå hallen i Stockholms stadshus efter utdelningen av Nobelpriset, och sker alltid i närvaro av den svenska kungafamiljen. 

Madeleine utesluts

Den 10 december är det dags igen, men en som inte kommer att synas bland gästerna är prinsessan Madeleine. 

Kung Carl XVI Gustafs yngsta dotter har nämligen själv valt att avstå festen, med anledning av att det är för långt att resa. 

– Generellt kan man säga att prinsessan Madeleine och herr Chris O’Neill gärna deltar om de i samband med Nobelfesten är i Sverige, eller har någon annan aktivitet i Sverige, men har de inte det är avståndet för långt för att delta, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Madeleine avstår Nobelfesten igen

Men det är ingen tillfällighet att prinsessan Madeleine inte kan delta i Nobelfesten just i år. Enligt hovet har man inte räknat med att Madeleine skulle komma till Sverige för tillställningen.

– Det är inte bara i år, utan det har varit så de senaste åren. Prinsessan och hennes familj bor i USA och avståndet är för långt för att resa till Nobelfesten. Den representeras av andra delar av kungafamiljen, säger Margareta Thorgren till Svensk Dam

Prinsessan Madeleine har bott i USA sedan 2018, men missade även flera Nobelbanketter under tiden hon fortfarande bodde i Sverige. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Är inte bjuden

2004 valde prinsessan att avstå traditionen på grund av en förkylning, vilket DN skrev om. Och 2013 missade hon festen på grund av sin graviditet som gjorde att hon ville vara hemma. 

Inte heller prinsessan Estelle kommer att närvara på årets Nobelfest, men av en helt annan anledning. Åldersgränsen är nämligen 18 år, vilket gör att Estelle har några år kvar att avverka innan hon får vara med om sin första Nobelmiddag.

Vad tänker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.