Victorias tiara skapar rabalder – gömmer historisk kärleksdetalj bland juvelerna

Nobelfesten brukar vara en av årets absoluta höjdpunkter för alla som gillar kungafamiljen och årets tillställning var sannerligen inget undantag.

Hela den svenska kungafamiljen strålade under den glamorösa tillställningen, men en detalj i kronprinsessan Victorias klädsel väcker nu uppmärksamhet…

Att klä sig korrekt och formellt men samtidigt snyggt är en viktig uppgift för kungafamiljen.

Vi har tidigare skrivit om hur viktigt det är att bära broscher och ordensband på korrekt sätt, något som inte alltid går som planerat.

Kronprinsessans tiara

Till nobelfirandet valde kronprinsessan Victoria att bära en vacker lila klänning, men det är hennes huvudbonad som väckt uppmärksamhet – det är nämligen Ametistgarnityret.

Kronprinsessan Victoria Nobel 20203
Foto: Christine Olsson/TT

Tiaran tillhör Ametistgarnityret och har nämligen en väldigt gammal och romantisk bakgrund. Den tillhörde nämligen kejsarinnan Joséphine, som var gift med Napoleon Bonaparte, och kom i svensk ägo via drottning Josefina, som var gift med Oskar I.

Kejsarinnan Joséphine var farmor till drottning Josefina och var från början ett halsband, men när drottning Siliva skulle gifta sig med kungen 1976 smiddes halsbandet om till en tiara.

De har burit tiaran

Det går dock fortfarande att haka av pärlorna och bära garnityret som ett halsband.

Foto: Christine Olsson/TT

Genom åren har många kungligheter burit tiaran, däribland kronprinsessan Victoria vid flera tillfällen, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine.

Tiaran är därmed en av kungahusets mest populära smycken att bära, men det kräver som sagt sitt tillfälle.

Tryck nu på DELA-knappen!