Foto: Youtube, SVT/Stina Stjernkvist, SVT

Gunilla Backmans kritik mot Melodifestivalen: ”Underhållning som är dumifierad”

Finalen av Melodifestivalen 2024 stundar.
Samtidigt möts SVT-tävlingen nu av tuff kritik från etablerade stjärnor.
– Jag blir ledsen. Det handlar inte ett dugg om musik längre, säger musikalstjärnan Gunilla Backman till Nöjeslivet.

Nu ger de sig ut på vägarna i hela landet igen. Succéuppställningen bakom Björn & Benny-hyllningsshowen ”Thank you for the Music” är högaktuella med turnén ”Den svenska sångboken” – en hyllning till den svenska musikhistorien.

Kalle Moraeus och musikalstjärnorna Gunilla Backman och Johan Boding gör åter gemensam sak när de åker på turné med en stor orkester där bland andra gitarristen Mikael ”Nord” Andersson ingår.

Turnén inleddes i Uppsala 1 mars 2024 (se fullständig turnéplan längre ned) och beskrivs som ”en hyllning till alla de fantastiska artister och låtskrivare som vårt land har tagit fram”. Men också ”en resa genom vårt musikaliska arv och den enorma skatt av musik och sång som ligger bevarad där”.

Artikeln fortsätter under bilden.

"Den svenska sångboken" med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto
”Den svenska sångboken” med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto

Samtidigt pågår också Melodifestivalen 2024 i skrivande stund. Finalen lurar runt hörnet, då det på lördagkvällen är dags att kora årets vinnare av Mellon – och därmed även Sveriges representant till Eurovision Song Contest i Malmö i maj.

Precis som sig bör har årets Melodifestival orsakat debatt. Tv-showen har sågats av nöjesprofiler som Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson och tidigare SVT-profilen Pekka Heino.

Kulturjournalisten Tali da Silva på SVT menar att Mellon har ”slutat handla om musik” och att det i stället är ”ett utpräglat skådespelarspektakel i vilket rollerna bara ska fyllas”.

Musikalstjärnan Gunilla Backman (”Mamma Mia!”, ”Jesus Christ Superstar” med mera) har genom åren jobbat med stjärnor som Peter Jöback, Ola Salo och Carola Häggkvist. Hon håller med om det senare i da Silvas kritik.

– Det har ju gått ner till att vara barnprogram, säger Backman till Nöjeslivet.

Hon har genom åren setts i stora underhållningsprogram som ”Doobidoo”, ”Allsång på Skansen” och ”Lotta på Liseberg”. 2007 medverkade hon som mellanakt i ”Melodifestivalmusikalen” i Mellon.

Besvikelsen på Melodifestivalen: ”Jag blir ledsen”

Artisten är besviken på utvecklingen i SVT-tävlingen sedan dess.

– Jag blir ledsen. Det handlar inte ett dugg om musik längre. Det är en underhållning, men jag tycker det är en underhållning som är dumifierad. Det är inte kul att titta på. Jag blir mest upprörd, faktiskt, säger Gunilla Backman och fortsätter:

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Youtube, SVT / Stina Stjernkvist, SVT

– Det speglar lite samtiden, där det inte premieras att kunna någonting. Jag tycker det är skittråkigt. Jag känner mig jättegammal. Men jag står för det. 

Backman hoppas nu att SVT ska våga satsa på att göra musikprogram i tv.

– Jag vill inte vara bitter på Melodifestivalen, men kan vi få något musikprogram tillbaka i tv? säger hon och efterfrågar ”Moraeus med mera” som lades ner för ett antal år sen.

Backman får medhåll i sin Mello-kritik av kollegan Johan Boding, som genom åren bland annat synts i såväl ”Doobidoo” som ”Rhapsody in Rock”. För sin roll i musikalen ”Miss Saigon” belönades han med Guldmasken.

– Jag tittar i princip bara på det för att mina tvillingtjejer, som är nio, tittar. Jag tycker det är kul, men efter senaste avsnittet kände jag: ”varför tittar jag på det här?”. Jag tycker ju inte att det är speciellt bra, säger Boding till Nöjeslivet.

Kalle Moraeus har tävlat i Melodifestivalen två gånger. Han menar att det inte är tv-tittarnas tyckte och smak som leder tävlingens utveckling.

– Det pågår någon form av övertagande. För mig som har varit i branschen så känner man ju det att, det är inte längre publiken som styr hela utvecklingen. Utan det är medierna och skivbolagen, säger Moraeus och fortsätter:

– Titta till exempel på Svensktoppen i dag. Den är inte framröstad av en jury. Det är inte svenska folkets rena vilja i det publiken, utan det baseras på streams vilket innebär att Avicii hade tre låtar samtidigt på Svensktoppen. Det känns bara såhär: ”va fan…”. Och när man vet hur det där funkar så är det ingen balans i det på något vis. Någonstans borde svenska folket få mer att säga vad de vill. Sen vet jag inte om 3-9-åringar ska få rösta? I så fall ska jag gå ut och vara Barbapapa nästa gång (skratt), säger Kalle Moraeus.

Johan Boding tror att Melodifestivalen riskerar att gå miste om etablerade artister i framtiden.

– Jag tycker väl det är så med Mello, att om man skulle vilja ha etablerade artister och bra sångare… Jag vet inte om de skulle ställa upp? Om man skulle fråga Jöback eller Uno… Så som programmet har blivit, är det lite ”varför ska jag synas där?”, säger Boding. 

Artikeln fortsätter under bilden.

Kalle Moraeus och Gunilla Backman i Doobidoo. Foto: SVT
Kalle Moraeus och Gunilla Backman i Doobidoo. Foto: SVT

Kalle Moraeus ord om comeback i Melodifestivalen

Kalle Moraeus öppnar samtidigt för att göra comeback i Melodifestivalen.

– Jag skulle kunna vara med för att det är ett fönster. Det ska gudarna veta att, är du med där även om du åker ur så ökar gigen för sommaren. Du får möjligheter att göra lite saker och det är bra. För du kommer till Umeå, Värnamo stadsfest och lite sånt där. Det blir lite mer jobb. Och har man dessutom en låt som man tycker om… jag skäms inte för att ställa mig och spela den låten! Jag kan inte rå för att det är, tamejfan det enda lanseringsprogrammet som finns, säger Kalle Moraeus.

Vad är dina tankar om Melodifestivalen och tävlingens utveckling? Skriv gärna en kommentar!

TURNÉPLAN: ”Den Svenska Sångboken” 2024

Med Kalle Moraeus, Gunilla Backman, Johan Boding och Micke ”Nord” Andersson.

1 mars Uppsala, UKK
2 mars Stockholm, Berwaldhallen
3 mars Linköping, Konsert & Kongress
5 mars Göteborg, Lorensbersteatern
6 mars Göteborg, Lorensbergsteatern
7 mars Borås, Åhaga
8 mars Helsingborg, Konserthus
9 mars Allingsås, Estrad
10 mars Nyköping, Culturum
15 mars Kalmar, Kalmarsalen
16 mars Malmö, Slagthuset
17 mars Karlskrona, Konserthus teatern
20 mars Bollnäs, Kulturhus
21 mars Östersund, PB Hallen
22 mars Östersund, PB Hallen
23 mars Sundsvall, Tonhallen
24 mars Gävle, Konserthus
Biljetter via: www.mtlive.se

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev