Kalle Moraeus nya ödesbesked för framtiden – då lägger han ner karriären för gott

Kalle Moraeus har underhållit svenska folket i 40 år.
Nu ger sig artisten ut på turné igen med ”Den svenska sångboken”.
Samtidigt börjar han se slutet på karriären.
– Jag ser någon form av ände någonstans, säger han till Nöjeslivet.

Han kommer med våren!

Kalle Moraeus ger sig ut på vägarna i hela landet igen. Den här gången med konceptet ”Den svenska sångboken” – en hyllningsshow till den svenska musikhistorien.

Tillsammans med musikalstjärnorna Gunilla Backman och Johan Boding gör den folkkäre spelmannen från Orsa gemensam sak med en stor orkester där bland andra gitarristen Mikael ”Nord” Andersson ingår.

Turnén inleddes i Uppsala 1 mars 2024 och beskrivs som ”en hyllning till alla de fantastiska artister och låtskrivare som vårt land har tagit fram”. Men också ”en resa genom vårt musikaliska arv och den enorma skatt av musik och sång som ligger bevarad där”.

Artikeln fortsätter under bilden.

"Den svenska sångboken" med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto
”Den svenska sångboken” med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto

Artisterna berättar att det varit viktigt att själva få välja ut sångerna till låtlistan.

– För mig har det varit viktigt med Povel Ramel, och det har vi nu. Sen Taube så klart, och Vreeswijk, säger Gunilla Backman till Nöjeslivet.

– Ja. Och till och med kanske Bellman. De fyra måste vi spela. ”Den svenska sångboken” började ju nästan med Bellman, i alla fall av det som finns nedskrivet. Där börjar vår visskatt, säger Moraeus. 

Ska hylla Lasse Berghagen och Stefan Nilsson

Vilka låtar kommer bli mest känslosamma att spela?

Afzelius låtar är ju mycket känslor. Micke ”Nord” Andersson har en berättelse som är väldigt stark. Han har spelat med de flesta, som Afzelius och Mikael Wiehe. Sen blir det väldigt känslosamt att spela Stefan Nilsson. Det är vår vän som gick bort i våras. Och även Lasse Berghagen kommer kännas. De som nyligen försvunnit från oss för tidigt, säger Moraeus.

Trion har tidigare varit på turné tillsammans i form av ”Thank you for the Music”, en hyllningsshow till Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

– Vi kom fram till att vi skulle göra en hyllning till Björn och Benny. Sen gick det ganska fort. Vi har upptäckt att det här är en gyllene trio. Sen har vi fått in Micke Nord som är en sidekick i vår trio, säger Moraeus.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Kalle Moraeus: Blev mindre populär – ju mer jag var med i tv

I början av 2010-talet var Kalle Moraeus på tv var och varannan vecka. Han var julvärd i SVT, och ledde populära underhållningssatsningar som ”Så ska det låta” och egna musikshowen ”Moraeus med mera”.

Till slut kom han till en oväntad insikt: Han kände sig allt mindre populär – för att han var för mycket i tv.

– Absolut, jag hade 20 veckor primetime några år. Klockan 20.00 lördag kväll hade jag 20 veckor i rad. När ”Moraeus med mera” var slut var det tolv avsnitt med ”Så ska det låta”. Inte ett gig. Om vi säger att jag har en liten fanskara, de har ju sett mig i 20 veckor. Inte fan betalar dem då 600 kronor för att se mig live, säger Kalle Moraeus.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Visste inte om publiken skulle komma tillbaka

När SVT och Kalle gick skilda vägar år 2018, svävade artisten i ovisshet.

Moraeus visste helt enkelt inte om publiken skulle komma tillbaka.

– Sen tänkte man när hela tv-grejen tar slut, ”jaha, vad fan blir det nu då?”. Då blev det bara så, säger Kalle och pekar uppåt.

– Rakt upp i himlen. Jag har aldrig jobbat så mycket som året 2023. Aldrig haft så mycket spelningar. Tre turnéer. Det kan bli så att man är ute och jobbar för mycket, så man är inte hemma och bestämmer vad man ska göra nästa år. För man har häcken full. Det har varit helt sjukt.

Hur mår du efter ett sånt år?

– Ja… Att få leta efter grejer i huset för man kommer inte ihåg vart man har lagt det, för det var så länge sen man var hemma. Lite så är det. Det är ju skitjobbigt, tycker jag, att inte få vara hemma. Jag har nyss varit hemma i 2,5 vecka och jag tror inte jag spenderat så mycket tid hemma sen i juni.

Kommer vi få se Kalle i andra tv-sammanhang framöver?

– Alltid, jag är alltid i tv. Nyligen var jag med på ”Go’kväll”. 

Men är tv-programledarjobb ett avslutat kapitel? 

– Det ska man väl aldrig säga. Det har legat några olika program i pipeline på några bolag. Men sen hände det ju något här i höstas med TV4 som ställer in allting. Tv-bolagen som finns i Stockholm har ju permitterat ta mig fan hälften av styrkan. Det finns inga program att göra längre, inga programbeställningar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kalle Moraeus som julvärd i SVT 2011. Foto: SVT
Kalle Moraeus som julvärd i SVT 2011. Foto: SVT

Kalle Moraeus ödesbesked om framtiden: ”Ser någon form av ände”

Samtidigt bekräftar Moraeus nu, efter över 40 år i branschen, att han börjar se slutet på karriären.

– Jag tänker så här: jag är 60 år. Jag ser någon form av ände någonstans. Det börjar komma en horisont. Som Björn och Benny säger: ”Man ser något som vinkar i horisonten”. Fruktansvärda ord att säga, men jag inser det. Att inom tio år så blir det ett dropp. Det är fullständigt naturligt, säger Kalle Moraeus till Nöjeslivet.

Egentligen var spelmannen från Orsa övertygad om att han redan nu skulle ha fått lägga fiolen på hyllan.

– Jag var helt övertygad om att det skulle komma efter 50. Så jag var ju förberedd att hoppa in i utbildningsväsendet och allting. Till och med börja ringa skolor och fråga om jag hade något jobb på gång. Men sen bara: ”nä, jag får nog skjuta lite grann på det här”, säger Kalle Moraeus.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2022-06-06 Kalle Moraeus uppträder under det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 2022-06-06 Kalle Moraeus uppträder under det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Vad är det som driver dig till att åka ut på turnéer? 

– Det kan vara den rädslan också, över att man börjar bli äldre. Det är så fruktansvärt roligt att gå ombord på en scen, när man har ett program som fungerar. Vi är tre människor som i princip aldrig hade jobbat tillsammans. Sen träffas vi, gör det här och sen är det så fruktansvärt bra.

I showen ”Den svenska sångboken” kommer publiken också få höra en helt ny låt: ”De som var före oss”, specialskriven av Johan Boding och Marica Lindé.

– När jag fick reda på att vi skulle jobba ihop igen och göra ”Den svenska sångboken” tänkte jag att det vore oerhört kul att ha med oss originalmusik. Det hade vi inte på Björn och Benny. Jag hade en låt som jag hade skrivit åt en annan artist, där jag kände att refrängen var skitbra, men att jag måste göra om versen. Jag hade väldigt klart för mig att Kalle skulle börja med ett fiolintro, sjunga första versen, jag sjunger andra, Gunilla på första refrängen… Den skrev sig nästan lite grann själv. Jag har sjungit mycket Queen, och det finns partier i låten som är lite Brian May-gitarrer och sånt, säger Johan Boding.

Fakta: Turnéplan ”Den Svenska Sångboken” 2024

Med Kalle Moraeus, Gunilla Backman, Johan Boding och Micke ”Nord” Andersson.

1 mars Uppsala, UKK
2 mars Stockholm, Berwaldhallen
3 mars Linköping, Konsert & Kongress
5 mars Göteborg, Lorensbersteatern
6 mars Göteborg, Lorensbergsteatern
7 mars Borås, Åhaga
8 mars Helsingborg, Konserthus
9 mars Allingsås, Estrad
10 mars Nyköping, Culturum
15 mars Kalmar, Kalmarsalen
16 mars Malmö, Slagthuset
17 mars Karlskrona, Konserthus teatern
20 mars Bollnäs, Kulturhus
21 mars Östersund, PB Hallen
22 mars Östersund, PB Hallen
23 mars Sundsvall, Tonhallen
24 mars Gävle, Konserthus
Biljetter via mtlive.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev