Foto: TV4/SVT/TT

Kalle Moraeus oerhört ärliga ord om Gunilla Persson – efter privata mötet utanför tv-kamerorna

Kalle Moraeus ger sig ut på turné i vår – för att hylla den svenska sångboken.
Samtidigt berättar han nu om sina intryck av Gunilla Persson i Melodifestivalen.
– Jag kan ju inte åka till Hollywood och sno hennes jobb, säger Moraeus till Nöjeslivet.

Melodifestivalen 2024 går nu in i ett avgörande skede.

På lördagen tävlar de sista bidragen om en plats i den stora finalen i Stockholm den 9 mars. I den sista deltävlingen, som avgörs i Karlstad, ställer sig bland andra storfavoriterna från Norge, Marcus & Martinus, på scen.

Dessutom har SVT i år gjort om upplägget för Mellon. I år är första gången som den sista deltävlingen förlängs med anledning av finalkvalet. ”Andra chansen” är skrotat – i stället får tio bidrag som hamnat på plats 3-4 i deltävlingarna kvala i slutet av lördagens sändning.

De tio bidragen gör upp om två finalplatser – och en av artisterna som fortfarande har chansen att nå Friends arena och Mellofinalen är Gunilla Persson. Tv-personligheten, känd från ”Svenska Hollywoodfruar”, har rusat upp på Spotify-listorna med bidraget ”I Won’t Shake (la la Gunilla)” efter fjärdeplatsen i deltävlingen i Växjö för två veckor sedan.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Framför tv:n satt artisten Kalle Moraeus och såg ”La Gunilla” sjunga sig vidare i Melodifestivalen – samma tävling som han själv tävlat i vid två tillfällen med Orsa spelmän.

Moraeus som under våren själv är turnéaktuell med ”Den svenska sångboken – en musikalisk tidsresa från visa till pop”. Turnén startar i Uppsala 1 mars och beskrivs som ”en hyllning till alla de fantastiska artister och låtskrivare som vårt land har tagit fram”. Men också ”en resa genom vårt musikaliska arv och den enorma skatt av musik och sång som ligger bevarad där”.

Artikeln fortsätter under bilden.

"Den svenska sångboken" med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto
”Den svenska sångboken” med Micke Nord Andersson, Johan Boding, Gunilla Backman och Kalle Moraeus åker på turné våren 2024. Foto: Peter Knutson/pressfoto

I en intervju med Nöjeslivet i samband med detta berättar han också vad han tyckte om Gunilla Perssons intåg i Mellon.

– Jag måste säga att det var överraskande bättre än jag hade trott. Men samtidigt så, ja… Jag kan ju inte åka till Hollywood och sno hennes jobb, säger Moraeus till Nöjeslivet.

Kalle Moraeus öppnar för comeback i Melodifestivalen

Kalle Moraeus har följt årets schlagersäsong – och medger att han inte känner till särskilt många av de andra artisterna.

– Mello blir en spegel av en själv, för avsnittet före Gunilla var det inte en artist jag kände igen. Jag hade inte koll på en enda människa, trots att jag satt och googlade upp dem. Jag kände mig så jävla gammal! 

Samtidigt berättar Kalle att han gärna skulle tävla själv som artist någon gång i framtiden, och förklarar att det är ett bra skyltfönster att synas i.

– Jag skulle kunna vara med för att det är ett fönster. Det ska gudarna veta att, är du med där även om du åker ur så ökar gigen för sommaren. Du får möjligheter att göra lite saker och det är bra. För du kommer till Umeå, Värnamo stadsfest och lite sånt där. Det blir lite mer jobb. Och har man dessutom en låt som man tycker om… jag skäms inte för att ställa mig och spela den låten! Jag kan inte rå för att det är, tamejfan det enda lanseringsprogrammet som finns, säger Moraeus.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Kalle Moraeus om relationen till Gunilla Persson efter Biggest Loser VIP

År 2018 medverkade Moraeus i ”Biggest Loser VIP” på TV4 tillsammans med just Mello-aktuella Gunilla Persson.

Har ni haft någon kontakt efter det?

– Nej, inte ett ljud faktiskt, säger Moraeus.

Han berättar att de båda talades vid mellan tagningarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Gunilla Persson med bidraget "I Won't Shake (la la Gunilla)" i Melodifestivalen 2024. Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Gunilla Persson med bidraget ”I Won’t Shake (la la Gunilla)” i Melodifestivalen 2024. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

– Det är en person som bara funnits i periferin hos mig, så det var lite roligt att se vad det var för människa. Hon och jag satt och pratade ganska mycket off camera på kvällarna. Det finns ju en historia med alla människor, det ska gudarna veta. Jag har inget speciellt att säga om henne så, säger han till Nöjeslivet.

Gunilla Persson berättade då i en intervju att hon funnit en ”vän för livet” i Kalle Moraeus.

– Vi spenderade mycket tid ihop och lärde känna varandra på djupet. Man kan tycka att vi är en udda duo men vi klickade verkligen. Det var en annorlunda och mycket positiv erfarenhet för mig, sade Gunilla Perssson då, till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

VÄXJÖ, SVERIGE 20240217 Gunilla Persson efter lördagens deltävling 3 av Melodifestivalen 2024 i Vida Arena i Växjö. Foto: Johan Nilsson / TT
VÄXJÖ, SVERIGE 20240217 Gunilla Persson efter lördagens deltävling 3 av Melodifestivalen 2024 i Vida Arena i Växjö. Foto: Johan Nilsson / TT

Melodifestivalens finalkval avgörs på lördagen den 2 mars klockan 20.00 i SVT1.

Turnéplan ”Den Svenska Sångboken” 2024:

Med Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding.

1 mars Uppsala, UKK
2 mars Stockholm, Berwaldhallen
3 mars Linköping, Konsert & Kongress
5 mars Göteborg, Lorensbergsteatern
6 mars Göteborg, Lorensbergsteatern
7 mars Borås, Åhaga
8 mars Helsingborg, Konserthus
9 mars Allingsås, Estrad
10 mars Nyköping, Culturum
15 mars Kalmar, Kalmarsalen
16 mars Malmö, Slagthuset
17 mars Karlskrona, Konserthus teatern
20 mars Bollnäs, Kulturhus
21 mars Östersund, PB Hallen
22 mars Östersund, PB Hallen
23 mars Sundsvall, Tonhallen
24 mars Gävle, Konserthus

Fotnot: Biljetter via mtlive.se.