Christer Björkmans kommentar till Loreen i Melodifestivalen 2023
Christer Björkman, Farah Abadi och Loreen Talhaoui. Foto: TT

Foto: TT

Christer Björkmans kommentar till Loreen – strax före avgörandet i Melodifestivalen 2023

Loreen pekas ut som storfavorit i finalen av Melodifestivalen 2023.
Nu bryter tidigare schlagergeneralen Christer Björkman tystnaden om stjärnans insats på scen.
Artisten själv bekräftar att hon tagit del av hans kommentarer.

Han är den moderna Melodifestivalens arkitekt – hon är en av de största stjärnorna i tävlingens historia.

När Christer Björkman, 65, tog över SVT:s schlagertävling i början på 2000-talet gjorde han genast om programformatet – från ett endaste program till fyra deltävlingar, en kvalomgång som då sändes i ”Söndagsöppet”, och sedan den stora finalen.

Upplägget blev en stor succé – Melodifestivalens tittarsiffror sköt i höjden och har genom åren ständigt varit i toppen när årsbästalistorna över svenska folkets mest sedda tv-program rankas.

Men samtidigt uteblev framgångarna i Eurovision Song Contest för Mellogeneralen.

Fram tills år 2012 – då en viss föredetta ”Idol”-deltagare gjorde braksuccé.

Loreens seger för Sverige i Eurovision med Björkman

Loreen Talhaoui, 39, tog hela Sverige och kontinenten med storm. Med bidraget ”Euphoria” slog hon alla och kammade hem den femte blågula segern i ESC genom tiderna.

Bilderna ger fortfarande många Melodifestivalfans rysningar:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

En av arkitekterna bakom bidraget då var just Björkman, som ledde den svenska truppen i Eurovision i form av delegationschef.

Det blev Björkmans dittills största succé i Eurovision Song Contest, och drömmen blev sann för hela Mello-Sverige.

Allt skulle komma att upprepa sig tre år senare när även Måns Zelmerlöw vann Eurovision-finalen åt Sverige med ”Heroes”. Sedan dess har vi jagat vår sjunde seger i tävlingen – vilket är det rekord som Irland innehar sen många år.

År 2021 gjorde Björkman sin sista insats (?) på Melodifestivalscenen. Då ledde han först hela showen, innan han lämnade över uppdraget som exekutiv producent för programmet till sin efterträdare på SVT, Karin Gunnarsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20210311 Programledaren Christer Björkman under en pressträff inför lördagens final i Melodifestivalen. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20210311 Programledaren Christer Björkman under en pressträff inför lördagens final i Melodifestivalen. Foto: Henrik Montgomery / TT

I årets festival gör Loreen storslagen comeback. Hon har redan efter deltävlingen för två veckor sedan pekats ut som megastor favorit att ha hem hela Mellon igen.

Loreen skickar upp Sverige i topp – redan innan Mello-finalen

Samtidigt pekar internationella spelbolag ut Sverige som tydlig favorit även i Eurovision Song Contest.

LÄS MER: Internationella jättesuccén för Loreen – därför är Sverige storfavorit i Eurovision: ”Redan gratulerat”

– Det är klart att det är en Loreen-effekt. Sen tror jag också att folk utomlands går och hoppas lite grann, att det hade varit kul att få se Loreen göra som Johnny Logan. Att vinna Eurovision två gånger. Det finns ingen som kan utmana Loreen i Sverige, säger Melodifestivalexperten tillika programledaren för podcasten Eurovision Legends Emil Löfström, som även går under artistnamnet ”O!Dorian”, till Nöjeslivet.

Inför deltävlingen i Malmö arena bekräftade Loreen i en intervju med Nöjeslivet att relationen med Björkman varit fortsatt stark, ända sedan segern med ”Euphoria” för över tio år sen.

– Vi har ofta kontakt med varandra, vi har lärt känna varandra väldigt väl genom åren och han har varit ett fint stöd kring min medverkan den här gången, sade Loreen tidigare till Nöjeslivet.

LÄS MER: Loreen om stora stödet från Christer Björkman – fina relationen 11 år efter vinsten i Eurovision: ”Vi har ofta…”

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ, SVERIGE 20230225 Programledare Farah Abadi med Loreen som går direkt vidare till final med bidraget Tattoo under deltävling 4 av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT
MALMÖ, SVERIGE 20230225 Programledare Farah Abadi med Loreen som går direkt vidare till final med bidraget Tattoo under deltävling 4 av Melodifestivalen 2023 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT

Även om Christer Björkman numer inte längre är med i Melodifestivalsbilden bakom kulisserna, håller tv-profilen som på senare tid varit aktuell med satsningen ”American Song Contest” i USA, förstås stenkoll på Loreen och Mellon.

Christer Björkmans kommentarer till Loreen innan finalen i Mello

I samband med Loreens intåg i tävlingen har Björkman visat sin vördnad för artisten i sociala medier.

Nu hyllar han ”Tattoo”-sångerskan.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Drottningen är tillbaka! Vi bugar i respekt för ditt framträdande förra lördagen, skriver Christer Björkman i en kommentar till Loreens inlägg på Instagram.

Men han är inte klar med berömmet där.

För några dagar senare ger Björkman ytterligare en kommentar direkt till Loreen.

Björkmans glädje: ”Kanske inte låter så speciellt men…”

Den här gången har han en glädjande nyhet att berätta för alla.

– De spelade precis ’Tattoo’ på BBC Radio 2! Kanske inte låter så speciellt men det är första gången någonsin som en låt från en nationell tävling som inte vunnit – än – har spelats!!! Jag säger bara det! skriver Björkman i ytterligare en kommentar till Loreen.

Stjärnan själv har dessutom sett den forne schlagergeneralens kommentarer.

– Älskar dig min Christer, skriver Loreen i ett svar till Björkman.

Så fint!

Finalen av Melodifestivalen 2023 sänds på lördag 11 mars klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Vad tror du om Loreens chanser i Mello-finalen? Vinner hon både i Sverige och i Eurovision igen? Skriv gärna en kommentar!