Foto: Alma Bengtsson/SVT & Christine Olsson/TT

Pekka Heinos känga mot programledarna i Melodifestivalen 2023 – SVT-profilens utspel

SVT-profilen Pekka Heino går nu till attack mot innehållet i Melodifestivalen 2023.
Han är starkt kritisk till programledarnas insats och manus.
– Bara trams. Ingen som helst substans, skriver han.

Prinsessan Diana: Vad var det egentligen som hände? Vem bar skulden? Och vad blev hennes sista ord? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Melodifestivalen är inte bara ”Hela Sveriges fest”.

Det är också Sveriges största tyckfest.

Men det är inte ”bara” bidragen i Sveriges största underhållningsprogram som hamnar under lupp. Även innehållet i programmet granskas av såväl tv-recensenter som svenska folket i tv-sofforna.

Nu ger sig erfarne SVT-profilen, och tidigare ”Go’kväll”-programledaren Pekka Heino in i debatten runt Mellon.

Och han skräder inte orden om årets underhållning i programmet.

LÄS MER: Loreen om stora stödet från Christer Björkman – fina relationen 11 år efter vinsten i Eurovision: ”Vi har ofta…”

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20220118 Konferencier Pekka Heino presenterar vårens svenska långfilmspremiärer under en pressträff i Filmhuset i Stockholm. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20220118 Konferencier Pekka Heino presenterar vårens svenska långfilmspremiärer under en pressträff i Filmhuset i Stockholm. Foto: Christine Olsson / TT

Pekka Heino i SVT

Heino startade sin karriär inom mediebranschen som programledare i Sveriges Radio. Det var där han odlade kärleken för public service, innan han senare hamnade hos grannen i SVT och gjorde succé i tv-rutan.

På SVT blev Pekka Heino kvar i hela 32 års tid och de som följt honom har fått se honom göra mängder av intressanta och fartfyllda uppdrag. Han har bland annat programlett Röda trådenTusen och en bildVi i femman och Go’kväll.

Efter att SVT-tiden tog slut 2017 har han ägnat en del tid åt att programleda i radion igen. Han har också arbetat som moderator och konferencier.

LÄS MER: Pekka Heinos livsbeslut – kan göra comeback i SVT: ”Public service har jag i mitt blod”

I lördags följde han Melodifestivalens fjärde deltävling som direktsändes från Malmö.

Han var inte imponerad.

– Trams. Bara trams. Ingen som helst substans. I Sveriges största underhållningsprogram. Ofattbart, skrev han på Instagram under kvällen.

På söndagen utvecklade han sin kritik mot programledarna Jesper Rönndahl, Farah Abadi och deras manus.

Rönndahl har tidigare gjort hyllade produktioner som ”Dips” och ”Svenska nyheter” för just SVT, och Abadi har bland annat gjort stor succé genom sina insatser i ”Musikhjälpen” och ifjol som sidekick till Oscar Zia i just Mellon. Båda har också framgångsrikt tävlat i ”På spåret”.

Men nu handlar det alltså om schlager.

Artikeln fortsätter under bilden.

https://www.instagram.com/p/CpGTufMsv0u/

Heino skriver att han fått en hel del mothugg i kommentarsfältet till sitt tidigare inlägg, och förklarar därför bakgrunden till sin åsikt.

– Jag tänker både fortsätta gnälla och titta, eftersom jag alltid tittat och tyckt om att följa denna tävling – i hela mitt liv! Men jag tycker, faktiskt, att jag har rätt att kräva lite respekt, som tittare, av de som valts ut att leda det hela, skriver Heino på Instagram.

Han menar att programledarnas manusförberedelse också är under all kritik, och att det visade sig då en sabotör stormade scenen under Loreens framträdande.

LÄS MER: Nanne Grönvall om programledarnas insats i Melodifestivalen 2023 – folkkära stjärnans ord

Artikeln fortsätter under bilden.

Farah Abadi, en skånsk klassiker: spättekakan, och Jesper Rönndahl i Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT
Farah Abadi, en skånsk klassiker: spättekakan, och Jesper Rönndahl i Melodifestivalen 2023. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Då tvingades Rönndahl och Abadi prata fritt i flera minuter medan scenen riggades om innan Loreen kunde sjunga sin ”Tattoo” igen.

– Och: nej, när något oväntat inträffar i en mastodontproduktion som Mello, så handlar det inte om att bara låta käften gå för att fylla ut tomrummet. Och, framför allt, man skryter inte med att man kan blajprata in i evigheten (”en komiker och en radiopratare – vi kan snacka!!!” WTF?). Man förbereder något man kan prata om ifall det oväntade sker, vilket det nästan alltid gör. DET är professionalism och respekt för publiken. I alla fall enligt mig, skriver Pekka Heino.

Tidningen Expressen har nått Farah Abadi, som nu svarar på kritiken.

– Det är ju tusen och en bild som ska täckas så det kanske inte alltid blir en röd tråd. Go kväll! skriver hon.

Jesper Rönndahl har tidigare beskrivit sin humor för Dagens Nyheter.

– Vi kommer nog att få se ett eller annat höjt ögonbryn. Mitt uppdrag är att skoja och jag kan bara skoja som mig själv, sade Rönndahl och berättade vad som utmärker hans humor:

– Det jag tror att andra kan tycka om mig är att jag ska vara lite så ”för smart”, akademisk eller finurlig. Och det stämmer, jag tycker om fakta. Men samtidigt tycker jag väldigt mycket om trams.

LÄS MER: Loreens kamp bakom kulisserna – skyhöga kraven inför Melodifestivalen: ”Har varit brutalt…”

Farah Abadi. Foto: Alma Bengtsson/SVT
Farah Abadi. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Semifinalen av Melodifestivalen 2023 avgörs på lördag 4 mars klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Vad tycker du om årets Melodifestival? Skriv gärna en kommentar.