Tomas Ledins stenhårda känga mot SVT – efter infekterade bråket: ”Respektlöst”

SVT tryckte på för att Tomas Ledin skulle flytta 70-årsjubileumet – och pikade honom i Melodifestivalen.
Nu väljer den folkkäre artisten att tala ut om bråket.
– Jag kan tycka att det hade varit klädsamt med en helt annan hållning och svansföring från SVT:s sida, säger han till TT.

Tomas Ledin hade bokat Avicii arena, mer känd som Globen, långt i förväg för att fira sin 70-årsdag med en storslagen konsert för fansen.

Men när det körde ihop sig för Melodifestivalens produktion ville SVT att Ledin skulle flytta showen. Årets schlagerturné blev liksom förra året inställd till följd av pandemin, och SVT arrangerar i år alla sex direktsändningar från Stockholm.

Ledin vägrade dock flytta på sig.

Foto: Annika Berglund/SVT

Ledin efter SVT:s påtryckningar: ”Skulle jag svika er?”

I ett uppmärksammat inlägg på Instagram satte Tomas Ledin punkt för ryktena om att hans konsert kanske skulle flyttas till förmån för Melodifestivalen.

”Skulle jag svika er som, från norr till söder, reser till huvudstaden just på min födelsedag? Svika er, runt 10 000 glada, som kommer till firandet av min stora dag? Jag tror inte det”, skrev den folkkäre artisten på Instagram i förra veckan och fortsätter:

”Och ni ska veta att jubilaren är både varmt lycklig och klart tagen av det stora intresset.”

När så den första deltävlingen av Melodifestivalen 2022 direktsändes från just Globen i lördags passade programledaren Oscar Zia på att pika Ledin för beslutet. Detta med glimten i ögat.

I direktsändning och inför miljonpublik luktade sig Oscar Zia i armhålan och sa sedan:

– Förlåt, jag skulle verkligen ha tvättat men Tomas Ledin hade bokat alla tvättstugor. Typiskt Tomas, sade Zia från scenen med ett leende.

Nu väljer Ledin – som själv vunnit Melodifestivalen (1980 med ”Just nu”) – att tala ut om turerna kring showen och SVT:s önskan om att flytta densamma. Den folkkäre artisten har mötts av stor förståelse för sitt beslut att inte backa för Melodifestivalens skull.

– Hela grejen har ju varit lavinartad på sociala medier, en riktig tsunami. Det har även varit tv, radio och tidningar som har hört av sig. Men själv har jag bara fått uppleva ett enormt stöd, så det har varit positivt, säger Ledin till TT, uppger Aftonbladet.

Ledins hårda känga till SVT efter Mello-kravet

Ledin passar också på att skicka en rejäl känga till SVT för hur kanalen hanterade det hela – efter kravet om att han skulle flytta på sig till förmån för Mello.

– Jag kan tycka att det hade varit klädsamt med en helt annan hållning och svansföring från SVT:s sida. Det var faktiskt bedrövligt. Jag tycker att det var respektlöst mot svensk publik och respektlöst mot mig som artist, säger han.

Den 25 februari väntas tiotusentals människor i publiken till Ledins jubileumsshow. Artisten utlovar flera överraskningar och gästartister.

STOCKHOLM 20220207 Tomas Ledin inför sin 70-årskonsert på Avicii Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.