Foto: TT

Anders Bagges första ord i natt – sänktes av juryn i Melodifestivalen: ”Jag hade ju ingen chans”

Han vann svenska folkets röster.
Men Anders Bagge, 54, sänktes av internationella juryn i finalen av Melodifestivalen 2022.

Den omåttligt populäre musikproducenten som sadlat om till artist gjorde debut i Melodifestivalen vid 54 års ålder.

Det slutade i ett stort segertåg för Anders Bagge.

Men på mållinjen snubblade ”Idol”-jurymedlemmen.

Foto: Annika Berglund/SVT

Trots att Bagge fick flest röster av alla hos tv-tittarna räckte det bara till en andraplats i lördagskvällens stora schlagerdrama i en fullsatt Friends arena. Bilderna i SVT är redan klassiska – när resultatet skulle ropas upp fanns fortfarande tre möjliga vinnarkandidater: Bagge, Cornelia Jakobs och Liamoo.

Cornelia Jakobs vinnare i Melodifestivalen 2022 – tack vare juryn

Cornelia Jakobs bidrag ”Hold Me Closer” blev de internationella jurygruppernas stora favorit. Samtidigt tog Bagges ”Bigger than the Universe” hem flest poäng av alla när svenska folkets röster redovisades.

LÄS MER: Cornelia Jakobs vinnare av Melodifestivalen 2022

Bagge fick ”bara” 31 poäng av juryn och placerade sig på sjundeplats innan svenska folkets röster skulle avslöjas i SVT:s direktsändning. Och enligt tittarna skulle Bagge ha vunnit tävlingen – han fick totalt 90 poäng av tv-tittarna, flest av alla. Jakobs fick näst flest, på 70 poäng.

Men totalt blev det alltså vinst för Cornelia Jakobs med 146 mot Bagges 121 poäng.

LÄS MER: Här är hela resultatet i Melodifestivalen 2022 – juryn och tittarnas poäng

I SVT:s sändning direkt efter finalen fick Bagge frågan av programledaren Farah Abadi om han mått dåligt av nervositeten under finalen.

– Inte i dag, säger Bagge.

Och fortsätter:

– Jag njöt av varenda sekund. Jag har fått två nya kompisar, en lång och en kortare, säger Bagge i eftersnacket i SVT och tittar på Sami Rekik och Ali Jammali i gruppen Medina som slutade på tredje plats.

Foto: SVT

Efteråt var den folkkäre profilen helnöjd.

– Jag har vunnit tillbaka min kärlek till musiken, att kunna vilja spela igen. Det är värt allting, säger Anders Bagge i sändningen.

Det blev oerhört dramatiskt i slutet när svenska folkets röster redovisades. Anders Bagge fick 90 poäng – flest av alla artister. Men eftersom han alltså fick lägre poäng av internationella juryn tog sig Cornelia Jakobs förbi och vann.

LÄS MER: Kritiken mot Anders Bagge före finalen i Melodifestivalen 2022 – därför sågas folkkäre artistens bidrag

Anders Bagges ord om dramat i greenroom

Bagge säger efteråt, halvt på skämt (?) att han hade full koll på matematiken i slutet i greenroom där han hade sällskap av sina låtskrivarkollegor.

STOCKHOLM 20220312 Anders Bagge (th) i green room under lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Paul Wennerholm / TT
STOCKHOLM 20220312 Anders Bagge i green room bredvid Thomas G:son under lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Paul Wennerholm / TT

Han hade räknat ut att det skulle bli en andraplats – och att han inte skulle ha en chans på förstaplatsen efter att jurygrupperna placerat honom som sjua långt efter täten.

– Jag låg ju sist! Jag hade ju ingen chans. Jag är ju bra på matte. Jag räknade ju ut det. Så jag kom på det, ”nu kom jag…tvåa”. Eller, nej nu ljög jag för hela svenska folket… Det var faktiskt (Thomas) G:son, ”G-string”, han som skrivit låten med mig, till Jimmy (Jansson) och de andra, Boström (Peter), säger Bagge i SVT-sändningen.

Sverige har i många år haft en internationell jury som bedömt finalbidragen. Under dessa år har det bland annat blivit två segrar på 2010-talet.

– Jag tycker det är genialt att ha en internationell jury som röstar innan telefonröstningen stängts. Den ger en tydlig bild för vad som förmodligen kommer gå hem i Eurovision där ändå vinnaren ska tävla, säger programledaren och Melodifestivalexperten Emil Löfström, som driver podcasten ”Eurovision Legends” och medverkar i programmet ”Schlagervännerna”, till Nöjeslivet.

”Jag är vansinnigt glad”

Klart är i alla fall att tv-tittarna har onekligen tagit Anders Bagge till sina hjärtan.

– Ja, vad ska jag säga? Jag är så vansinnigt glad. Det är klart jag är glad. Har fått nya vänner för livet, en ny erfarenhet och kan jag våga, så kan andra våga. Det är viktigt att prata om sånt. För mig är det världens resa.

LÄS MER: TV4:s nya plan för Anders Bagge – efter folkkäre profilens stora succé i Mello-finalen: ”Jag är…”

STOCKHOLM 20220312 Anders Bagge med bidraget Bigger Than The Universe under lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20220312 Anders Bagge med bidraget Bigger Than The Universe under lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vad tycker du om finalen i Melodifestivalen? Vann rätt låt? Skriv gärna en kommentar!

Melodifestivalen 2022: Hela resultatet

 1. Hold Me Closer – Cornelia Jakobs totalt poäng 146
 2. Bigger Than The Universe – Anders Bagge 121
 3. In i dimman – Medina 109
 4. Bluffin – Liamoo 91
 5. My Way – Tone Sekelius 84
 6. Run To The Hills – Klara Hammarström 83
 7. Som du vill – Theoz 65
 8. Änglavakt – John Lundvik 60
 9. I Can’t Get Enough – Cazzi Opeia 55
 10. Freedom – Faith Kakembo 51
 11. Innocent Love – Robin Bengtsson 34
 12. Higher Power – Anna Bergendahl 29